March 07, 2015

06.03.2015 Україна: Головні теми доби - Глава НБУ прозвітувала про свою діяльність перед депутатами Верховної Ради.

Глава НБУ прозвітувала про свою діяльність перед депутатами Верховної Ради.

Головні події і теми дня 06.03.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Україна продовжує відведення важких озброєнь від лінії протистояння в Донбасі. Глава НБУ прозвітувала про свою діяльність перед депутатами Верховної Ради. Вибори голови Антикорупційного бюро вийшли на фінішну пряму.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про посилення особистої відповідальності власників банків перед кредиторами та вкладниками.
  • На засіданні Верховної Ради 6 березня не було прийнято жодного рішення через присутність у залі всього близько 100 депутатів із 425. Перед парламентаріями з інформацією виступила голова НБУ Гонтарева, яка повідомила, що відтік депозитів з початку року становив14 млрд грн, облікову ставку НБУ підвищено для припинення паніки на валютному ринку, банківську систему очищено від проблемних банків. Виступ Гонтаревої спробували зірвати члени фракції Радикальної партії Ляшка, що вимагали її відставки. Гонтарева заявила, що не має наміру йти з посади голови НБУ. Наступне засідання Верховної Ради відбудеться 17 березня.
  • Відібрано чотири кандидати на пост глави Антикорупційного бюро. Перед остаточним етапом конкурсу вони пройдуть спецперевірку.
  • Міністр економічного розвитку Абромавічус заявив, що відповідно до меморандуму, підписаного з МВФ, Україна має повністю змінити антимонопольне законодавство та переобрати склад Антимонопольного комітету.
  • Суддя Голосіївського районного суду через недостатню обґрунтованість вимог прокуратури відмовила в арешті колишнього судді Печерського суду Вовка, що обвинувачується у винесенні завідомо неправосудних рішень.
  • Прокуратура пред'явила підозру у перевищенні влади та службових повноважень колишньому главі СБУ Якименку та його заступнику – керівнику антитерористичного центру, пов'язаних із розстрілами та переслідуванням активістів Майдану.
  • Міністерство інфраструктури прийняло рішення про підвищення тарифів на залізничні перевезення в 2015 році на 25 %.
  • Офіційний курс гривні трохи підвищився: 22,90 грн/$ (-0,19 грн), 25,34 грн/€ (-0,35 грн), 3,70 грн/10 руб. (-0,03 грн).

Театр воєнних дій

  • За минулу добу бойовики порушили режим припинення вогню більше 30 разів, поранено четверо українських військовослужбовців. За офіційними даними, з моменту оголошення про припинення вогню загинуло 62 українських військових. За весь час проведення антитерористичної операції загинуло 1541 та поранено 6226 військовослужбовців. За оцінками експертів, офіційні цифри не відображають реальних втрат, що підтверджується результатами робіт пошукових груп. Крім того, штаб АТО не враховує втрати добровольців.
  • Продовжують надходити повідомлення про підвезення зброї і боєприпасів бойовикам. Вони готуються до наступу й фактично відмовляються від відведення важкої техніки під контролем ОБСЄ. Тим не менш, українська влада прийняла рішення про одностороннє відведення важких артилерійських систем і РСЗВ "Ураган" від лінії бойових дій. Президент Порошенко на зустрічі із заступником держсекретаря США Блінкеном заявив, що бойовики ігнорують домовленості про відведення озброєнь і звільнення заручників.
  • У Харкові внаслідок вибуху автомобіля поранено командира територіального батальйону "Слобожанщина" та його дружину.
  • СБУ заявляє про запобігання масштабного теракту в Херсоні.
  • Зафіксовано вторгнення до України "позачергового конвою" з Росії, нібито направленого для надання допомоги постраждалим при аварії на шахті імені Засядька.

Україна та світ

  • На позачерговому засіданні Ради Безпеки ООН представник РФ Чуркін фактично визнав участь російських військ у конфлікті в Донбасі. Представник США Пауер заявила, що після захоплення Дебальцевого в підвалах виявлено тіла більше 500 загиблих унаслідок обстрілів мирних жителів.
  • За даними ЗМІ, США призупинили реалізацію програми підготовки українських військових і бажають спочатку ознайомитися з процесом реалізації мінських угод.
  • ЦРУ оголосило про масштабну реорганізацію для посилення боротьби з погрозами у кіберпросторі та впровадження цифрових технологій у систему збору інформації.
  • ЄС зняв санкції з чотирьох чиновників режиму колишнього режиму Януковича через відсутність доказів їх провини, які мала пред'явити українська прокуратура. Серед них –- колишній глава СБУ Якименко, прямо пов'язаний із розстрілами активістів Майдану, і колишній заступник глави адміністрації президента Портнов, що брав активну участь у підготовці та прийнятті "диктаторських законів" 16 січня 2014 року.
  • США готові збільшити свою участь у розвитку української ядерної енергетики.
  • Президент Росії Путін провів нараду Ради безпеки РФ з питань поставок газу в Україну, транзиту в Європу та реалізації мінських домовленостей.

Тренди


  • Заступник генерального прокурора Сакварелідзе заявив, що реформа прокуратури завершиться до 20 липня. Відомство звільниться від зайвих функцій, районні прокуратури буде скорочено, покращиться документообіг і взаємодія підрозділів. Набір співробітників проводитиметься на конкурсній основі.

No comments:

Post a Comment