March 04, 2015

03.03.2015 Україна: Головні теми доби - Президент Порошенко створив Конституційну комісію для реалізації мінських угод

Президент Порошенко створив Конституційну комісію для реалізації мінських угод

Головні події і теми дня 03.03.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Президент Порошенко створив Конституційну комісію для реалізації мінських угод. Тарифи на газ та опалення різко зросли. США продовжили санкції проти Росії ще на рік. Нацбанк підвищив облікову ставку до рекордних 30 %.

В Україні

  • Президент Порошенко створив Конституційну комісію, очолити яку запропонував  голові парламенту Гройсману.
  • Президент Порошенко підписав закони про добровільне об'єднання територіальних громад та забезпечення доступу громадян до інформації про використання державних коштів.
  • Засідання Верховної Ради зірвано через бійку лідера ліберальної партії Ляшка з колишнім членом його фракції, командиром добровольчого батальйону "Айдар" Мельничуком, який перейшов до фракції, що очолює колишній член Партії регіонів.
  • Кабінет Міністрів установив, що опалювальний сезон триватиме з 1 жовтня до 30 квітня. Із 1 квітня тарифи на газ для теплокомуненерго зростуть в 2,2 рази. Тарифи на газ для приготування їжі підвищуються в шість разів – до 7188 грн за 1000 м3, незалежно від обсягів споживання.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг зобов'язала "Нафтогаз" опублікувати фінансовий план та основні показники руху грошових коштів.
  • Міністр юстиції заявив про підготовку законопроекту про повну заборону комуністичної партії та комуністичної і фашистської ідеології. Суд у справі про заборону КПУ відновлено.
  • Прокуратура провела обшуки в ДАІ Києва з метою вилучення документів про переслідування активістів "Автомайдану" під час проведення акцій протесту в 2013-2014 роках.
  • Агентство Bloomberg опублікувало рейтинг найбільш неблагополучних економік світу, заснований на показниках безробіття та інфляції. Україна посідає четверте місце з кінця, найгірші показники – у Венесуели.
  • НБУ підвищив облікову ставку з 19,5 % до 30 %, за вже виданими стабілізаційними кредитами ставка залишається попередньою. За кредитами овернайт ставка підвищується до 33 %, кредити мають бути повністю забезпечені ОВДП. Із 10 березня збільшується обсяг обов'язкових резервів банків. З МВФ погоджено припустиме збільшення монетарної бази в 2015 році в обсязі 91 млрд грн шляхом кредитування фонду гарантування вкладів фізичних осіб та жорсткого обмеження зростання ОВДП у портфелі Нацбанку. Це означає мінімальну підтримку НАК "Нафтогаз" і державного бюджету. Заплановано активне використання стерилізаційних інструментів абсорбції надлишкової ліквідності банківської системи для нівелювання інфляційного тиску, а також рівномірне перерахування прибутку НБУ до бюджету для недопущення дестабілізації фінансового ринку.
    Національний банк продовжує санацію великих банків. До числа неплатоспроможних зараховані "Кредитпромбанк", "Омега банк" і "Дельта-банк" (входить до групи найбільших), націоналізація якого не планується. Ліквідації підлягає банк "Камбіо".
    Подовжується вимога про продаж експортерами 75 % валютної виручки.
  • За заявою глави НБУ Гонтаревої, до програми співпраці з МВФ закладено курс 20-22 грн/$. Офіційний курс гривні щодо основних валют підвищено: 24,83 грн/$ (-2,04 грн), 27,87 грн/€ (-2,31 грн), 3,99 грн/10 руб. (-0,39 грн).

Театр воєнних дій

  • У Широкино, під Маріуполем, позиції полку "Азов" піддалися мінометного обстрілу. За добу бойовики порушили режим припинення вогню більше 20 разів, троє українських військових загинули.
  • За заявою керівництва Генштабу, військові закінчують відведення протитанкової артилерії калібру 100 мм від лінії протистояння.
  • Бойовики не дозволяють спостерігачам ОБСЄ контролювати переміщення техніки. За заявою керівництва АТО, під виглядом відведення важких озброєнь російські війська та бойовики здійснюють перегрупування та відновлення боєздатності своїх військ після захоплення Дебальцевого.

Україна та світ

  • Президент США Обама подовжив санкції проти Росії на рік, оскільки її агресія проти України продовжує створювати загрозу національній безпеці та зовнішній політиці Вашингтона. За результатами відеоконференції з лідерами Італії, Франції, Німеччини, Великобританії і главою Єврокомісії прийнято рішення про вжиття додаткових жорстких заходів щодо Росії у разі зриву нею мінських угод.
  • Новий глава Пентагону Картер заявив, що США розвиватимуть ракетні та протиракетні системи в разі порушення Росією договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності (РСМД).
  • Росія підтвердила свою участь у зустрічі "Нормандської четвірки" по Україні, яка запланована на 6 березня в Берліні.
  • Президент ПАРЄ Брассер закликала керівництво РФ пощадити життя українського депутата Савченко, яка продовжує голодування у московській в'язниці. МЗС України покладає відповідальність за життя Савченко на Росію.

Тренди


  • Збільшення урядом термінів опалювального сезону слідом за підвищенням тарифів на газ для населення експерти розглядають як спробу насильницького адміністративного вилучення коштів споживачів і неекономного витрачання газу.
  • Експерти та громадськість вважають, що внесення змін до Конституції, ініційоване президентом Порошенком відповідно до п. 11 мінських угод, при їх невиконанні Росією та бойовиками, є перевищенням службових повноважень і здачею національних інтересів.

No comments:

Post a Comment