March 02, 2015

01.03.2015 Україна: Головні теми доби - У Москві під час проведення мітингу затримано депутата Верховної Ради Гончаренка

У Москві під час проведення мітингу в пам'ять про вбитого російського опозиціонера Нємцова затримано депутата Верховної Ради Гончаренка

Головні події і теми дня 01.03.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

У Москві під час проведення мітингу в пам'ять про вбитого російського опозиціонера Нємцова затримано депутата Верховної Ради Гончаренка. Бойовики не дотримують режиму припинення вогню в Донбасі.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закони про звільнення від оподаткування імпорту озброєнь і про принципи регіональної політики.
  • Глава НБУ Гонтарева заявила, що курс гривні повернеться до позначки 20-22 грн/$ після отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ, а курс 25-34 грн/$ викликаний панікою й не має під собою економічного обґрунтування.
  • З 1 березня жителі Росії мають в'їжджати до України за закордонними паспортами. Держприкордонслужба відмовила у в'їзді семи росіянам, в яких не було таких паспортів.

Театр воєнних дій

  • Незважаючи на оголошене перемир'я бойовики продовжують обстріли позицій української армії усією лінією зіткнення. Найбільш інтенсивні сутички відбулися біля Дебальцевого, Донецька та Маріуполя. Посол США Пайєт звинуватив президента РФ Путіна у зриві мінських угод. За його словами, для припинення конфлікту в Донбасі достатньо одного телефонного дзвінка російського президента.
  • Бойовики звільнили чотирьох українських військових 128-ї бригади.

Україна та світ


  • У Москві під час проведення траурного маршу в пам'ять опозиційного політика Нємцова владою РФ було затримано депутата Верховної Ради Гончаренка. За заявою спікера Гройсмана, цими діями Росія порушила міжнародне право, яке дає депутату дипломатичний імунітет. Слідчі органи Росії намагалися допитувати Гончаренка у справі про "замах на вбивство та катування громадянина РФ" в Одесі 2 травня 2014. Після втручання українських дипломатів Гончаренка відпущено на поруки, проте 2 березня він має з'явитися в суд за звинуваченням у непокорі владі.
    Опозиційні сили Росії стверджують, що причиною вбивства Нємцова були матеріали про роль керівництва РФ у вторгненні до України й докази цього вторгнення, які він збирався опублікувати. Усі матеріали вилучені слідчими, які проводили обшук в його квартирі.
  • На додаток до поставок норвезького газу, Литва купуватиме зріджений газ у США для зменшення залежності від Росії.

No comments:

Post a Comment