February 28, 2015

27.02.2015 Україна: Головні теми доби - Яценюк відзвітував за рік прем'єрства в "уряді камікадзе"

Яценюк відзвітував за рік прем'єрства в "уряді камікадзе"

Головні події і теми дня 27.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Яценюк відзвітував за рік прем'єрства в "уряді камікадзе". Кредити МВФ підуть на оплату державних боргів. Росія готується до нового наступу в Донбасі. У Москві вбито видатного опозиційного політика Нємцова.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк на підсумковій прес-конференції заявив, що показники курсу 21,7 грн/$ і річної інфляції 26 % є занадто оптимістичними та можуть бути переглянуті. Для стабілізації ситуації на фінансовому ринку необхідно відновити довіру до інституту Національного банку. Гроші, які виділяються МВФ та іншими донорами, не витрачатимуться на виплату зарплат, пенсій і військові витрати, а тільки на оплату зовнішніх зобов'язань і запобігання дефолту. Яценюк вважає, що конфлікт у Донбасі триватиме ще кілька років.
    Згідно з онлайн-опитуваннями, діяльність уряду Яценюка оцінюють негативно більше 80 % респондентів.
  • Уряд затвердив текст меморандуму з МВФ.
  • Дніпропетровський суд заборонив Міністерству інфраструктури проводити конкурси на посади керівників "Укрзалізниці", міжнародних аеропортів "Львів" і "Бориспіль" на забезпечення позову одного із претендентів.
  • Міністр аграрної політики Павленко стверджує, що на фінансування посівної кампанії необхідно 11 млрд грн, крім того, потрібно вирішити питання про компенсацію 1,4 млрд грн відсотків з кредитів.
  • Незважаючи на теплу погоду в лютому, установлені урядом ліміти споживання газу перевищені на 11 %.
  • Рада коаліції парламенту не погодила відставку глави НБУ Гонтаревої, оскільки не змогла запропонувати нову кандидатуру на посаду.
  • Глава НБУ Гонтарева повідомила, що з початку року населення зняло з депозитних вкладів понад 17 млрд грн, за минулий рік відтік становив 135 млрд грн. На її думку, відтік депозитів пов'язаний з непрацюючими мінськими угодами та невдачами у військових діях.
  • Представництво МВФ в Україні заявило, що Фонд готовий допомогти НБУ стабілізувати ситуацію на валютному ринку в разі виконання українською владою узгодженого комплексу попередніх заходів.
  • НБУ укріпив офіційний курс гривні: 27,76 грн/$ (-2,25 грн), 31,42 грн/€ (-2,62 грн), 4,57 грн/10 руб. (-0,22 грн).

Київ

  • Через фінансові проблеми заморожено проект будівництва кільцевої автодороги навколо столиці. Розглядається можливість припинення будівництва "Повітряного експреса", що пов'язує Київ з міжнародним аеропортом "Бориспіль".

Театр воєнних дій

  • У результаті обстрілу з танка українського блок-посту біля Донецького аеропорту загинули троє військовослужбовців. Тристороння контактна група ініціювала розслідування цього інциденту.
    Бойовики під виглядом відведення важкої техніки здійснюють ротацію та передислокацію військ, маскуючи їх в житловому секторі.
    Росія продовжує масоване перекидання до України важкої техніки та найманців через неконтрольовану ділянку кордону. За повідомленням групи "Інформаційний спротив", на кордоні з Україною Росія зосередила понад 63 тис. військовослужбовців, понад 400 танків, близько 300 літаків, понад 500 артилерійських систем і РСЗВ.
  • Глава Луганської облдержадміністрації Москаль повідомив, що терористична республіка ЛНР повністю перейшла на електропостачання з Росії і від'єднана від українських електромереж.

Україна та світ

  • У центрі Москви ввечері застрелено видатного російського опозиційного діяча Нємцова. Експерти та спостерігачі вважають, що вбивство носить замовний політичний характер і пов'язане з наміром політика оприлюднити доповідь про участь Росії у військових діях у Донбасі.
  • У Нью-Йорку на вимогу Німеччини та Франції скликано екстрене засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації у Донбасі.
  • На думку ОБСЄ, імовірність продовження конфлікту на сході України залишається високою. Глава моніторингової місії Апакан заявив, що бойовики наступом на Дебальцеве порушили мінські угоди відразу ж після їх підписання. За заявою представника України в ООН Сергеєва, бойовики під виглядом відведення важких озброєнь проводять перегрупування сил з метою атаки Маріуполя.
  • На думку міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, на повне вирішення конфлікту в Україні можуть знадобитися десятиліття.

Тренди


  • Міністерство закордонних справ Об'єднаних Арабських Еміратів заявило, що воно не має наміру поставляти летальну зброю Україні, що спростовує заяву президента Порошенка про укладення контрактів на поставку озброєнь. Експерти вважають, що в питаннях торгівлі зброєю гучні заяви можуть призвести до зриву контрактів і порушення домовленостей із третіми сторонами.

No comments:

Post a Comment