February 20, 2015

19.02.2015 Україна: Головні теми доби - Газпром самовільно почав постачання українського газу бойовикам Донбасу.

Газпром самовільно почав постачання українського газу бойовикам Донбасу.

Головні події і теми дня 19.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Газпром самовільно почав постачання українського газу бойовикам Донбасу. СБУ знайшла російський слід при розслідуванні злочинів Майдану. Порошенко намагається організувати миротворчу місію ООН в Україні.

В Україні

  • Глава СБУ Наливайченко заявив, що в розстрілах активістів Майдану брали участь співробітники російських спецслужб, якими керував помічник президента РФ Сурков. Велика частина керівників СБУ при колишньому президенті Януковичі була завербована ФСБ Росії, частина з них перебуває у розшуку або заарештована.
  • Засідання суду з вибору запобіжного заходу для колишнього керівника фракції Партії регіонів Єфремова, що проходило в закритому режимі, перенесено на понеділок, 23 лютого. Міністр внутрішніх справ Аваков розкритикував дії суддів і підкреслив, що, відпускаючи на свободу підозрюваних при розслідуванні резонансних справ, вони демотивують правоохоронців.
  • Засідання ради директорів МВФ щодо затвердження нової програми кредитування України відбудеться наприкінці лютого – початку березня.
  • Національний банк повідомляє, що офіційні купівлі валюти скоротилися вдвічі, одночасно зафіксовано помітне зростання сірого й чорного ринків, на яких не діють обмеження та податки, запроваджені НБУ.Офіціальний курс гривні продовжує стрімко падати: 27,36 грн/$ (+0,56 грн ), 31,11 грн/€ (+0,52 грн), 4,38 грн/10 руб. (+0,11 грн).
  • НБУ збирається наростити монетарну базу ще на 30 % (100 млрд грн) "із врахуванням рекомендацій МВФ" через збереження низької довіри до банків і зростання попиту на готівкову гривню.

Київ

  • Першим заступником губернатора Київської області призначено скандального забудовника Парцхаладзе – бізнес-партнера нинішнього мера Кличка, який раніше входив до партії "Сильна Україна" регіонала Тігіпка, а теперь є членом Блоку Петра Порошенка.

Театр воєнних дій

  • За заявою керівництва АТО, українські військові повністю виведені з Дебальцевського плацдарму, проте волонтери та безпосередні учасники бойових дій це спростовують. Оголошено про повне знищення залізничного вузла та рухомого складу. Після захоплення Дебальцевого бойовики різко активізувалися на маріупольському напрямку.
  • Генеральний штаб повідомив, що під Дебальцевим до полону потрапило кілька десятків українських військовослужбовців. Бойовики категорично відмовляються від обміну полоненими за принципом "всіх на всіх".
  • "Газпром" почав постачання газу на території, контрольовані бойовиками ДНР і ЛНР, "у рахунок контракту з “Нафтогазом”". Україна заявила, що не оплачуватиме такі поставки.
  • Спостерігачі ОБСЄ зафіксували введення колон військової техніки через неконтрольовану ділянку кордону з Росією та пересування великої кількості військових конвоїв у зоні конфлікту в Донбасі, у складі яких – важке озброєння. Це свідчить про відмову так званих ЛНР і ДНР, підконтрольних Росії, від виконання мінських угод. До багатьох районів спостерігачів не допускають, що не дозволяє оцінити чисельність контингенту, що воює проти української армії.
  • Тривають обстріли Донецька бойовиками. Місія ОБСЄ стверджує, що стрілянина ведеться з різних точок у межах міста.
  • Росія направила конвой з "допомогою" в Дебальцеве та Донецьк у складі більше 30 вантажівок. На думку експертів, метою конвоїв може бути якнайшвидше відновлення залізничного та автомобільного сполучення, що дозволить підконтрольним Росії бойовикам перекидати військову техніку між Донецькою та Луганською областями.

Україна та світ

  • Командувач об'єднаними силами НАТО в Європі Брідлав заявив, що Альянсу відомо про наявність у Донбасі та на східному кордоні України величезної, добре озброєної та екіпірованої армії під російським командуванням. Росія не збирається відводити важкі озброєння із зони конфлікту й готова до його ескалації у будь-який момент.
  • Україна проводить консультації щодо введення миротворчого контингенту в Донбас на різних дипломатичних рівнях, включаючи президента. Однак лідери терористів заявили, що не допустять миротворців на підконтрольні їм території.

Тренди


  • На думку міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, ініціатива про введення миротворців ООН вимагає єдності думок і встановлення стійкого перемир'я. Експерти заявляють, що мінімальний термін організації миротворчого контингенту – півроку, потребує "заморожування" конфлікту. Це остаточно розділить Україну та Донбас і значно ускладнить процес повернення окупованих територій. Крім того, миротворча місія перебуватиме під повним контролем Росії, що може зробити її неефективною. А поліцейська місія ЄС не може й не має права розводити ворогуючі сторони на лінії вогню, оскільки це означає прямий вогневої контакт із російськими військами, чого дуже не хочуть в Європі.
  • Прямі поставки бойовикам Донбасу газу та електроенергії можуть вважатися як втручання до внутрішніх справ України та призвести до санкцій проти Газпрому й РАО ЄС.

No comments:

Post a Comment