February 19, 2015

18.02.2015 Україна: Головні теми доби - Президент Порошенко хоче запросити миротворців ООН до України.

Президент Порошенко хоче запросити миротворців ООН до України.

Головні події і теми дня 18.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня

Українська армія із втратами залишила Дебальцеве. Регіоналу Єфремову пред'явлено чергове звинувачення. Президент Порошенко хоче запросити миротворців ООН до України. Курс долара продовжує зростання.

В Україні

  • РНБО доручила міністрам закордонних справ та оборони запросити до України міжнародних миротворців через порушення Росією режиму припинення вогню в Донбасі.
  • Секретар РНБО Турчинов повідомив, що при раді створено "військовий кабінет", до якого ввійшли керівники країни та силових блоків.
  • Президент Порошенко хоче внести зміни до закону про воєнний стан – буде передбачено особливості "гібридної" війни та переростання її у повномасштабну.
  • Прем'єр-міністр Яценюк прийняв рішення зупинити розрахунки за електроенергію, що поставляється на непідконтрольні України території, та оприлюднити суми, витрачені на постачання електроенергії і природного газу в терористичні "республіки" Донбасу.
  • Уряд прийме в найближчі дні комплексну цільову програму розширеної співпраці з НАТО, метою якої буде переведення армії на стандарти Альянсу.
  • Перший заступник генерального прокурора Сакварелідзе указом президента Порошенка отримав українське громадянство. Він анонсував структурну реформу Генеральної прокуратури, яка має стати відкритою та займатися винятково боротьбою зі злочинністю та корупцією, підтримкою державного обвинувачення в судах і веденням якісного нагляду за слідством.
  • Київський окружний адміністративний суд відмовився розглядати справу про заборону Комуністичної партії України. Суддя взяв самовідведення, заявивши про тиск на нього за допомогою проведення обшуку в приміщеннях суду.
  • Прокуратура пред'явила колишньому керівнику фракції Партії регіонів Єфремову, відпущеному під заставу, ще одне звинувачення – розпалювання національної ворожнечі. Судове засідання про вибір для нього запобіжного заходу буде продовжено 19 лютого. Єфремов і керівники "Опозиційного блоку" вважають порушені справи політичним замовленням.
  • Міністр економічного розвитку й торгівлі повідомив, що замість донорської конференції, запланованої на весну, буде проведено дві інвестиційні. Він розраховує при досягненні сприятливої ​​кон'юнктури на надходження основних інвестицій до країни восени, а навесні – на отримання технічної і гуманітарної допомоги.
  • Із 13 лютого відкрито доступ спостерігачів Єврокомісії до об'єктів ГТС і газовимірювальних станцій. Укртрансгаз почав щоденне інформування Єврокомісії про фактичні обсяги прокачування газу через територію України та заповнення ПСГ.
  • За повідомленням Мінекономрозвитку, середня ціна газу, імпортованого Україною в січні, становила $358,7 за 1000 м3.
  • Національна комісія із цінних паперів і фондового ринку легалізувала торгівлю на біржі ф'ючерсними валютними контрактами в парі долар США – євро.
  • Глава НБУ Гонтарева заявила, що, відповідно до меморандуму, підписаного з МВФ, ціна на газ для населення зросте на 280 %, а тарифи на тепло – на 66 %. У зв'язку з цим НБУ прогнозує підйом середньорічної інфляції до 25-26 %.
  • Курс долара на міжбанківському ринку перевищив позначку 27 грн/$. Курс покупки готівкового долара досяг 25 грн/$. Офіційний курс продовжив стрімке падіння: 26,80 грн/$ (+0,34 грн), 30,59 грн/€ (+0,52 грн), 4,27 грн/10 руб. (+0,06 грн).

Київ

  • На Алеї Небесної Сотні біля пам'ятного знака відбулася акція-панахида за загиблими у подіях на Майдані 18-20 лютого 2014 року.

Театр воєнних дій

  • Українська армія почала відведення сил із Дебальцевського плацдарму. Штаб АТО заявив, що військові знищують зброю й техніку, які не можуть вивести. Зруйновано Дебальцевський залізничний вузол. За повідомленнями ЗМІ, унаслідок відходу під безперервними обстрілами бойовиків загинули десятки українських військовослужбовців, частину з яких поки не вдалося евакуювати з плацдарму. Офіційна кількість поранених – 152 особи.
    ОБСЄ офіційно підтвердила відмову бойовиків від припинення бойових дій.
    Президент Порошенко заявив, що війська виконали поставлені перед ними завдання та займають нові позиції. Частини, що вийшли із Дебальцевого, будуть відправлені на ротацію.
    На одному з відеороликів російських телекомпаній із Дебальцевого ідентифіковано заступника командувача сухопутними силами РФ.

Україна та світ

  • Росія, яка щодня перекидає до України сотні одиниць техніки, військовослужбовців і найманців, погрожує, що постачання Україні оборонної зброї зі США зірвуть мінські домовленості.
  • Прем'єр-міністр Чехії заявив, що його країна не постачатиме зброю Україні, конфлікт має бути вирішений дипломатичним шляхом.
  • США звинуватили Росію в цинічному порушенні домовленостей про припинення вогню й попередили, що за ескалацію конфлікту їй доведеться заплатити ще більшу ціну.
  • Глава ПАРЄ та міністр закордонних справ РФ визнали, що наступ бойовиків у Дебальцевому порушує мінські угоди.
  • Міністр енергетики РФ Новак повідомив про подорожчання з квітня газу для України, незважаючи на падіння цін на нафту на світових ринках, якщо не буде вирішено питання про подовження знижки.
  • Газпром повідомив, що спроможний здійснити всі свої плани навіть за ціни нафти в $30 за барель.
  • Єврокомісія готується відновити розслідування зловживань Газпрому, який використовує своє монопольне становище на європейському ринку газу.
  • Франція знову відмовила Росії у передачі двох вертольотоносців класу "Містраль" через ескалацію агресії в Україні.
  • Міністр оборони Великобританії попередив, що Росія може використати щодо країн Прибалтики сценарій, реалізований в Україні, тому країни НАТО мають бути готові до відбиття гібридної агресії.

Тренди


  • Активісти Майдану та правозахисники звинувачують українську владу у навмисному затягуванні розслідування та розвалі справ про переслідування й розстріли на Майдані. Більшості підозрюваних вдалося втекти до Росії. Майже всі судді, працівники МВС і прокурори, які брали участь у переслідуваннях активістів, залишилися на своїх посадах. Не розслідуються справи ні щодо "Антимайдану", ні щодо можливої участі російських спецслужб у масових убивствах у січні-лютому 2014 року.
  • За всіма випадками судом винесені всього два рішення щодо правоохоронців, які знущались над козаком Гаврилюком, за якими обвинувачені отримали умовні терміни.
  • Курс гривні на міжбанківському ринку не зміцнюється, незважаючи на підписання меморандуму уряду з МВФ, оскільки кількість гравців невелика, а експортери й банки з іноземною участю не заводять валюту до країни. Крім того, великим є відкладений попит імпортерів та очікування ринком падіння курсу на тлі невдалих бойових дій українських військ у Донбасі. Банки-нерезиденти намагаються фіксувати прибуток і виводити валюту, оскільки у разі введення воєнного стану всі валютні операції йтимуть через НБУ та будуть спрямовані на підтримання критичного імпорту. У той самий час готівковий ринок помітно збільшився до позначки 25 грн/$, зростання продовжиться, якщо НБУ знову не включить друкарський верстат.

No comments:

Post a Comment