February 17, 2015

16.02.2015 Україна: Головні теми доби - Заступником генпрокурора України призначено грузинського прокурора – борця зі "злодіями в законі"

Заступником генпрокурора України призначено грузинського прокурора – борця зі "злодіями в законі"

Головні події і теми дня 16.02.2014 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня

Заступником генпрокурора України призначено грузинського прокурора – борця зі "злодіями в законі". Колишнього главу фракції Партії регіонів Єфремова взято під варту в залі суду до внесення застави. Перемир'я в Донбасі бойовики не дотримують. Уряд вніс до парламенту зміни до Держбюджету-2015.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк виступає за повну відмову від закупівлі російського газу.
  • Експерти аудиторських компаній "великої четвірки" після комплексної перевірки "Укрспирту" нададуть рекомендації щодо розвитку підприємства.
  • Президент Порошенко ввів генерального прокурора Шокіна до складу РНБО.
    Генеральний прокурор призначив своїм заступником колишнього заступника генерального прокурора Грузії Сакварелідзе, який брав активну участь в очищенні країни від "злодіїв у законі". Одним із напрямків його діяльності буде розслідування злочинів "сім'ї" колишнього президента Януковича.
    Генпрокуратура повідомила про введення нової посади антикорупційного прокурора, який працюватиме в Антикорупційне бюро, але підпорядковуватиметься безпосередньо генеральному прокурору.
  • Суд заарештував колишнього главу фракції Партії регіонів Єфремова на 2 місяці, однак його може бути відпущено на час проведення слідства при внесенні застави в 3,6 млн грн (близько $140 тис.).
    Слідчі Генеральної прокуратури проводять обшуки в Окружному адміністративному суді Києва в рамках розслідування справи про винесення судових рішень суддями, що фактично перебували за кордоном у момент прийняття постанов.
  • Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради проект змін до державного бюджету 2015 року, підготовлений відповідно до меморандуму з МВФ про розширене кредитування.
    До бюджету закладено середньорічний курс 21,7 грн/$. Україна почне переговори про реструктуризацію державного боргу в березні. Міністерство фінансів планує отримання наступного траншу кредиту МВФ у розмірі $10,8 млрд.
    Національний банк змінив принципи видачі комерційним банків кредитів "овернайт", розширивши їхні можливості щодо залучення таких кредитів під заставу облігацій внутрішньої позики та депозитних сертифікатів НБУ.
    НБУ продовжує знижувати офіційний курс гривні, який перевалив чергову психологічну позначку: 26,05 грн/$ (+0,13 грн), 29,65 грн/€ (+0,29 грн), 4,00 грн/10 руб. (+0,08 грн).

Театр воєнних дій

  • Російсько-терористичні війська не дотримують перемир'я, кількість обстрілів та атак українських позицій вимірюється сотнями. Під прикриттям "перемир'я" бойовики проводять поповнення та ротацію частин, які зазнали втрат у попередніх боях, і висувають на передову ударні частини, посилені важкими артилерійськими системами, РСЗВ і бронетехнікою. Ситуація на Дебальцевському плацдармі залишається вкрай складною. Бойовики перешкоджають спостерігачам місії ОБСЄ потрапити до міста. Штаб антитерористичної операції спростовує інформацію про оточення українських підрозділів.
    Під Маріуполем бойовики контратакують позиції, раніше відбиті українською армією.
    Провокаційні обстріли Донецька та Горлівки не припиняються. СБУ опублікувала чергове перехоплення розмови, що доводить участь бойовиків у таких актах.
    Генеральний штаб заявив, що Україна не відводитиме важкі озброєння від лінії зіткнення до повного припинення вогню.
  • За даними ООН, кількість жертв конфлікту в Донбасі з квітня 2014 року перевищила 5,6 тис. осіб, проте експерти називають значно більші цифри, ураховуючи вивезення трупів російських військових і найманців з України та їх масові поховання.

Україна та світ

  • ЄС опублікував нові списки осіб, до яких застосовано санкції. До них увійшли чиновники Міністерства оборони й депутати Державної Думи РФ, а також ватажки бойовиків ДНР і ЛНР.
  • Газпром продовжує втрачати позиції на ринку природного газу в Європі під тиском постачання зрідженого газу. У 2014 році Газпром зменшив поставки майже на 14 % і отримав найгірші показники експорту за 20 років, зокрема через спроби обмеження прокачування до країн, що здійснюють реверсне постачання до України.
  • Платіжний сервіс VISA планує впровадити шифрування номерів карт у платіжних терміналах та онлайн-платежі вже з весни цього року.

Тренди


  • "Мінські угоди" складені таким чином, що допускають різне тлумачення сторонами. У них не прописані такі дії, як відведення важкої бронетехніки, засобів ППО та заборона застосування авіації. Лінію розведення сторін не зафіксовано документально, а кордон фактично залишається відкритим для введення військ. Незаконними збройними формуваннями можуть вважатися й українські добровольчі батальйони. Це неминуче призведе до зриву угод, причому найбільших репутаційних і владних втрат зазнає президент Порошенко, особливо у випадку поразки українських частин у Дебальцевому.
  • Різкий підйом вартості нафти на світових ринках протягом останніх трьох тижнів спостерігачі пов'язують із впливом Росії на бойовиків ІДІЛ, що дестабілізують ситуацію в нафтовидобувних країнах, а також з триваючим страйком профспілки нафтовиків США.
  • Законопроект про ринок газу кардинально доопрацьовано на вимогу МВФ для приведення його у відповідність до Європейської енергетичної хартії. Він має бути прийнятий парламентом до отримання чергового траншу.

No comments:

Post a Comment