February 14, 2015

13.02.2015 Україна: Головні теми доби - Росія не буде дотримувати мінських угод

Росія не буде дотримувати мінських угод

Головні події і теми дня 13.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Росія не буде дотримувати мінських угод. Саакашлівілі призначено главою Міжнародної ради реформ. Бойові дії у Донбасі посилюються. Російська влада не збираються випускати Савченко.

В Україні

  • Генеральна прокуратура пред'явила звинувачення колишньому голові Київської міської адміністрації за організацію репресій щодо активістів Євромайдану.
  • Депутати Верховної Ради прийняли закони про підтримку україномовного книговидання, внесли зміни до закону про міліцію в частині виплат співробітникам у разі смерті й тілесних ушкоджень. Наступне пленарне засідання відкриється тільки за два тижні 3 березня.
  • Президент Порошенко призначив колишнього президента Грузії Саакашвілі главою Міжнародної консультативної ради реформ.
  • За заявою Міністра соціальної політики, заборгованість з виплати заробітної плати в Україні становить 2,5 млрд грн через війну в Донбасі та загальний спад в економіці.
  • Україна відкрила доступ європейським спостерігачам до об'єктів своєї газотранспортної системи.
  • Міністр фінансів Яресько заявила, що нова програма кредитування МВФ знімає всі питання про дефолт України, країна успішно виконує взяті на себе фінансові зобов'язання. За її словами, 14 лютого Кабінет Міністрів схвалить зміни до державного бюджету на 2015 рік. За даними ЗМІ, перший транш кредиту розширеного фінансування може становити $4,8 млрд.
  • Агентство Fitch Ratings знизило довготерміновий рейтинг України до рівня СС, при цьому суверенний рейтинг дефолту емітента підтверджено на рівні ССС. Такий самий довгостроковий рейтинг підтверджено й для "Нафтогазу", єдиним акціонером якого є держава.
  • Офіційний курс гривні після незначного зміцнення, продовжив стрімке падіння: 25,92 грн/$ (+0,82 грн), 29,36 грн/€ (+0,96 грн), 3,92 грн/10 руб (+0,12 грн).

Київ

  • Під столичною мерією не припиняються акції громадських організацій, які протестують проти підвищення тарифів на транспорт під гаслом "Забирають останню гривню". Представники влади називають мітинги "проплаченими" й такими, що "створюють телекартинку для Кремля".

Театр воєнних дій

  • Російсько-терористичні війська намагаються замкнути оточення української армії у районі Дебальцевського плацдарму, запеклі бої ідуть у ключовому населеному пункті Логвинове на трасі Харків-Ростов. Не припиняються запеклі бої під Маріуполем, де полк "Азов" відтіснив окупантів на кілька кілометрів.
  • Бойовики обстріляли з артилерії і РСЗВ населені пункти в тилу бойових дій, Артемівськ, Гірник і Гродівку, унаслідок чого загинуло кілька мирних жителів. Не припиняються обстріли Щастя, Станиці Луганської, Попасної, Дзержинська, Авдіївки. У результаті безладних обстрілів Донецька "кочовими батареями" САУ, мінометів та артилерії продовжують гинути мирні жителі. Через пошкодження магістрального водопроводу в місто майже не надходить вода. Виникли проблеми з водопостачанням західних районів Донецької області через пошкодження гідровузла каналу "Сіверський Донець-Донбас".
  • Генеральний секретар ОБСЄ Занньер заявив, що спостерігачі місії зафіксували введення з Росії великих колон важкої бойової техніки без маркування. Вони підтверджують участь російських військовослужбовців у бойових діях у Східній Україні, проте не бачать регулярних російських підрозділів.
    За словами прес-секретаря президента Росії Пєскова, РФ не зобов'язана виконувати мінські угоди, оскільки не є стороною конфлікту в Донбасі.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив про наявність документальних доказів російської військової присутності на сході України.
    За повідомленням Міністерства оборони, у Донбасі у бойових діях беруть участь понад 10 тис. російських військовослужбовців.

Україна та світ


  • Лідери "великої сімки" у спільній заяві пригрозили РФ посиленням заходів впливу у разі невиконання мирного плану по Донбасу та в черговий раз засудили Росію за анексію Криму. Було підтримано рішення МВФ про відкриття для України додаткової кредитної лінії.
  • На думку Генерального секретаря НАТО Столтенберга, у разі реалізації нових мінських угод головне жорсткий моніторинг їх імплементації, оскільки попередні угоди не були виконані.
  • У разі зриву нових мінських домовленостей Канада готова поставити зброю Україні.
  • Європейський суд з прав людини закликав припинити голодування українську льотчицю, депутата Верховної Ради Савченко, яку Росія утримує у в'язниці, проте не застосував заходів до уряду РФ.
    Представник Держдепартаменту Псакі заявила, що, відповідно до мінських угод, Савченко та інші полонені, незаконно затримані під час конфлікту, мають бути негайно звільнені.
    Прес-секретар президента Росії Пєсков заявив, що звільнення Савченко в Мінську не обговорювалося, хоча президент Порошенко стверджує, що це питання піднімалося на зустрічі в Мінську. У Слідчому комітеті РФ виключають можливість звільнення Савченко.
  • ЄС має намір найближчим часом відновити тристоронні газові переговори з Києвом і Москвою щодо постачання російського газу в Україну. Україна та Росія очікують на рішення Стокгольмського арбітражу, який розглядає зустрічні позови компаній "Нафтогаз" і "Газпром". У 2015 році вартість російського газу для Європи може знизитися на третину до $ 222 за 1000 м3 через падіння світових цін на нафту, до яких прив'язана ціна газу.
  • Глава Євроради Туск переконаний, що участь у переговорах між Україною та Росією двох найбільших європейських країн Німеччини й Франції кращий варіант, оскільки всі рішення узгоджуються зі структурами ЄС.
  • На думку європейських ЗМІ, Президенти Франції і Німеччини допомогли Путіну заморозити конфлікт в Україні, а мінські угоди перший крок до її розділу.
  • Прем'єр-міністр Польщі Копач повідомила, що ЄС затвердив нові санкції щодо Росії і готує сценарій на випадок негативного розвитку подій, оскільки мінські угоди занадто "крихкі". Канцлер Німеччини Меркель заявила, що санкції, які набудуть чинності 16 лютого, є відповіддю на обстріл Маріуполя проросійськими терористами.
  • Росія готується до відключення від системи міжнародних переказів SWIFT. Центробанк підключив близько 100 найбільших банків до внутрішньоросійської системи міжбанківських переказів.

No comments:

Post a Comment