February 09, 2015

08.02.2015 Україна: Головні теми доби - У Донецьку прогримів потужний вибух

У Донецьку прогримів потужний вибух

Головні події і теми дня 08.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Переговори в "нормандському форматі" щодо врегулювання в Донбасі можуть відбутися в Мінську 11 лютого. У Донецьку прогримів потужний вибух. Черговий конвой з Росії вторгся на територію України.

Театр воєнних дій

  • Напруження боїв на Дебальцевському плацдармі не знижується. Протягом дня зафіксовані десятки обстрілів, атак українських позицій і житлових районів всією лінією бойових зіткнень у Донбасі, які спричинили десятки жертв серед українських військовослужбовців і цивільних осіб. Через активні бойові дії припинено евакуацію людей з Авдіївки та Дебальцевого.
  • Міністерство оборони опублікувало документи російських громадян, що загиблі у бойових діях у Донбасі.
  • Донецьк протягом дня піддавався обстрілу з мінометів, артилерії і РСЗВ, інтенсивність яких посилюється після приходу чергового "конвою" з Росії. Серед мирного населення є численні жертви, пошкоджено об'єкти інфраструктури. У нічний час прогримів сильний вибух, вибухова хвиля пройшла всім містом. За повідомленням лідера "Правого сектора" вибух був викликаний детонацією боєприпасів після потрапляння української артилерії у базу терористів.
  • До України через неконтрольовану ділянку кордону вторгся черговий російський конвой, що складається з більш ніж 170 автомобілів. Росія не дозволяє проводити митне оформлення вантажів і не передає їх міжнародним гуманітарним організаціям. Місія ОБСЄ, що здійснює контроль за двома пропускними пунктами, зафіксувала проходження 70 вантажівок.

Україна і світ

  • Президент РФ Путін за підсумками телефонних переговорів з лідерами України, Франції і Німеччини заявив, що зустріч "нормандської четвірки" в Мінську може відбутися 11 лютого, якщо до цього часу вдасться узгодити низку позицій. За заявою міністра закордонних справ Росії Лаврова, Росія очікує прийняття на цій зустрічі важливих рішень.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр закликав Росію та Україну до досягнення компромісу. Він вважає, що доля мирних переговорів щодо Донбасу вирішиться в найближчі дні.

Тренди


  • Арешт журналіста Коцаби, який закликав до відмови від мобілізації, за звинуваченням у державній зраді, за відсутності кримінального переслідування спонсорів тероризму – колишніх членів партії регіонів, свідчить про вибірковість застосування норм закону судами  та прокуратурою та необхідність докорінної реформи правоохоронної системи.

No comments:

Post a Comment