February 05, 2015

04.02.2015 Україна: Головні теми доби - Міжнародному кримінальному суду в Гаазі передано право судити Росію, Путіна й терористів Донбасу

Міжнародному кримінальному суду в Гаазі передано право судити Росію, Путіна й терористів Донбасу

Головні події і теми дня 04.02.2015 від інформаційного агентства "Digests & Analytics Ukraine"

Теми дня 

Янукович більше не президент. Міжнародному кримінальному суду в Гаазі передано право судити Росію, Путіна й терористів Донбасу. Гривня продовжує падіння. Захід хоче якнайшвидшого перемир'я у Дебальцевому. Бойовики планомірно знищують Донецьк і його жителів.

В Україні

  • Верховна Рада ратифікувала угоду з ЄС щодо реформування правоохоронної системи, що дозволить Європі надавати безпосередню консультативну допомогу без оформлення дозволів.
  • ВР визнала юрисдикцію Гаазького Міжнародного кримінального суду та позбавила Януковича довічного звання президента.
  • Нафтогаз доплатив Газпрому за постачання газу в лютому більше $100 млн. Усього за місяць із Росії буде закачано понад 700 млн м3 природного газу. Україна вже закуповує в Європі до ⅔ усього газу. Прем'єр-міністр Яценюк очікує різкого зниження ціни на газ через падіння ціни на нафту на міжнародних ринках.
  • Генеральний штаб заявив, що для виїзду з країни довідка з військкомату не потрібна, поки парламентом не прийнятий відповідний закон.
  • Вартість посівної кампанії у країні подорожчає в 1,5 рази через падіння курсу гривні, зростання цін на паливо, техніку та насіння. У країні є необхідні ресурси, проте в агровиробників немає коштів на посівну, що може призвести до її зриву.
  • НБУ вводить тимчасову адміністрацію до банку "Надра", що належить олігарху Фірташу.
  • Гривня продовжує стрімко падати на міжбанківському ринку. Офіційний курс: 16,73 грн/$ (+0,49 грн), 19,03 грн/€ (+0,66 грн), 2,49 грн/10 руб (+0,16 грн).

Театр воєнних дій

  • Російські війська для доукомплектування частин, які зазнали втрат у живій силі й техніці в боях на Дебальцевському плацдармі, перекидають підкріплення залізницею через вузлову станцію Іловайськ. Бої за Вуглегірськ тривають. Місто практично зруйновано. Бойові дії не припиняються всією лінією зіткнення, але інтенсивність артилерійських обстрілів знизилася через великої витрати бойовиками й частинами російської армії боєприпасів у ході боїв останнього тижня.
    Чиновники НАТО стверджують, що російські військові в Україні виконують роль координаторів збройних формувань найманців і бойовиків, а також керують складною технікою. Росія, як і раніше, намагається замаскувати присутність своїх регулярних військових частин в Україні.
    Триває евакуація населення із районів активних бойових дій, проте кількість жителів, що залишилися, ще дуже велика. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун засудив безладні обстріли густонаселених районів Донбасу та закликав до перемир'я в районі Дебальцево для евакуації мирних жителів. Спостерігачі ОБСЄ готові надати сприяння у створенні гуманітарного коридору та дотриманні перемир'я при евакуації. МЗС України підтримує вимогу ОБСЄ про оголошення перемир'я.
  • У Донецьку тривають безладні обстріли бойовиками житлових кварталів зі ствольної артилерії, мінометів і РЗСО, у ході яких зафіксовані численні жертви серед мирного населення та руйнування.
  • Оператор "Київстар" відключив мобільний зв'язок у зоні бойових дій.

Україна та світ

  • Євросоюз розробив нову енергетичну стратегію, в межах якої планується створення єдиної європейської енергосистеми та узгоджена політика країн – членів ЄС щодо енергоресурсів. Це дозволить захистити енергоринок ЄС від російського впливу. Нову стратегію буде затверджено 25 лютого.
  • Міжнародне рейтингове агенство Standard & Poor's знизило рейтинги найбільших російських підприємств, включаючи "Газпром", "Роснефть", "Транснефть", РЖД, "Россеті" і ФСК, до спекулятивного рівня BB + із негативним прогнозом.

Тренди


  • Заступник глави Адміністрації президента Шимків відзвітував про хід проведення реформ і заявив, що вони йдуть повним ходом, просто поки ніхто не бачить їх результатів.

No comments:

Post a Comment