February 02, 2015

01.02.2015 Україна: Головні теми доби - У Дебальцевому й Вуглегірську тривають жорстокі бої

У Дебальцевому й Вуглегірську тривають жорстокі бої

Головні події і теми дня 01.02.2015 від інформаційного агентства "Дайджести й Аналітика Україна"

Теми дня

У Дебальцевому й Вуглегірську тривають жорстокі бої. Кабмін затвердив премії військовослужбовцям за знищену ворожу техніку. ОБСЄ звинуватила у зриві мінських переговорів бойовиків, контрольованих Росією.

В Україні

  • Кабінет Міністрів затвердив додаткові виплати військовослужбовцям за участь у бойових діях і знищення військової техніки терористів. Доручено створити єдиний реєстр сімей загиблих, які не забезпечені житлом.

Київ

  • Сотні волонтерів у вихідний день допомогли відремонтувати відділення інтенсивної терапії у Центральному військовому шпиталі.

Театр воєнних дій

  • Ситуація в Донбасі залишається вкрай напруженою. Тривають запеклі бої у районі Дебальцевського плацдарму та Вуглегірська. Попасну, Кримське, Щастя, Станицю Луганську, Піски, Водяне, Гранітне безперервно обстрілюють й атакують бойовики.
  • Тривають безладні мінометні та артилерійські обстріли Донецька, Макіївки, Горлівки, під часі яких гинуть і дістають поранень десятки мирних жителів. Експерти констатують, що обстріли ведуться бойовиками із районів, контрольованих ДНР, для залякування населення та зриву мирних переговорів.
  • П’ять українських військовослужбовців обмінено на таку саму кількість цивільних осіб, затриманих за шпигунство на користь ДНР.

Україна й світ

  • ОБСЄ заявила, що переговори тристоронньої контактної групи були зірвані представниками терористичних республік ДНР й ЛНР і закликала до виконання мінських домовленостей.
    У ході телефонних переговорів керівників України, Німеччини та Франції підкреслено, що для проведення засідання тристоронньої контактної групи не має бути жодних попередніх умов. Президент Порошенко заявив, що чекає офіційної реакції Росії на ескалацію ситуацію в Донбасі та зрив переговорів з боку підконтрольних їй бойовиків.
  • Президент США Обама в інтерв'ю CNN пообіцяв посилити тиск на Росію та збільшити підтримку України. Він виключив імовірність військового конфлікту між США і РФ.
  • Заступник голови уряду Росії Шувалов заявив, що відключення від системи міжнародних платежів SWIFT не приведе до зміни політики РФ і пригрозив посиленням конфлікту в Донбасі у відповідь на такі дії Заходу.
  • У повітряному просторі Європі фіксується масове відключення транспондерів російськими військовими літаками, що веде до зростання небезпеки цивільних авіаперельотів. НАТО констатує постійне зростання кількості перехоплень російської авіації, яка вторгається у повітряний простір країн – членів Альянсу.

Тренди

  • Глава департаменту ЄБРР заявив, що Україна близька до дефолту. Для виходу з кризи не вистачає політичної волі її керівництва. На думку видання "The Economist", країні для розрахунків за зобов'язаннями в 2015 році потрібно не менше $20 млрд, які можуть бути надані Заходом у відповідь на проведення кардинальних політичних та економічних реформ.

No comments:

Post a Comment