February 01, 2015

31.01.2015 Україна: Головні теми доби - Мінські переговори щодо мирного врегулювання в Донбасі зірвані бойовиками

Мінські переговори щодо мирного врегулювання в Донбасі зірвані бойовиками.

Головні події і теми дня 31.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

Мінські переговори щодо мирного врегулювання в Донбасі зірвані бойовиками. У Дебальцевому та Вуглегірську тривають бої. Посол США в Україні вимагає проводити реформи, а не їх імітацію.

В Україні

  • На зустрічі прем'єр-міністра Яценюка з автором польських реформ Бальцеровичем обговорювалися бачення та конкретні кроки в проведенні першочергових реформ в Україні. Президент Порошенко запросив Бальцеровича до участі у процесі реформ в країні.
  • Генеральна прокуратура підтвердила проведення перевірки щодо олігарха Ахметова у справах про фінансування тероризму в Донбасі та участь у репресіях проти активістів Майдану.

Київ

  • У столичному "Експоцентрі" відбулася виставка "Волонтерський военпром", на якій були представлені товари для армії, створені українськими виробниками, – обмундирування, засоби захисту, продовольство, зброя та медичне забезпечення.

Театр воєнних дій

  • Переговори контактної групи в Мінську пройшли без лідерів бойовиків ЛНР і ДНР Плотницького та Захарченка й завершилися безрезультатно. За словами представника української сторони – колишнього президента Кучми, лідери терористів відмовилися виконувати мінські угоди, висунули Україні ультиматум й вимагають установлення лінії розмежування станом на 31 січня.
  • У Вуглегірську тривають запеклі бої, українська армія продовжує утримувати Дебальцевський плацдарм. Бойовики обстрілюють та атакують позиції української армії і населені пункти всією лінією бойових дій у Донецькій і Луганській областях. У ході боїв атакувальники зазнають великих втрат. Спостерігачі фіксують застосування бойовиками новітніх видів російських озброєнь, танків, ББМ, надпотужних артилерійських систем і РСЗВ.
  • Проводиться евакуація жителів Дебальцевого та інших населених пунктів у зоні бойових дій.
  • Черговий "конвой" у складі 170 вантажівок із Росії вторгнувся на територію України через неконтрольовану ділянку державного кордону без перевірки вмісту.

Україна та світ

  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг звинуватив Росію в порушенні кордонів із суміжними країнами. Він заявив, що Росія, незважаючи на внутрішню економічну кризу, продовжує мілітаризацію та постачання зброї бойовикам у Донбас.
  • Глава ОБСЄ Дачич відзначає різке погіршення ситуації у Східній Україні та закликає сторони конфлікту негайно припинити бойові дії і виконувати мінські угоди в повному обсязі .
  • Посол США в Україні Пайєт повідомив, що з березня 2015 в Україні стартує програма допомоги США в підготовці та перепідготовці військовослужбовців для відбудови армії, відповідної стандартам НАТО.
  • США трохи послабили санкції щодо Криму, дозволивши відправку туди приватних переказів особами, які не потрапили до списку санкцій.

Тренди


  • Обстріли Донецька, Горлівки, Ясинуватої і Луганська використовуються бойовиками ЛНР і ДНР як причини зриву переговорів із врегулювання кризи в Донбасі. Спостерігачі та експерти підкреслюють, що обстріли, у ході яких гине велика кількість мирних жителів, ведуться із близької відстані з території, контрольованої бойовиками.
  • За повідомленням Адміністрації президента,  Медведчук (кум російського президента), який бере участь у переговорах по Донбасу, виступає як спецпредставник СБУ в переговорах зі звільнення заручників.
  • Посол США в Україні Пайетт в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив, що Україні буде складно розраховувати на підтримку з боку США та ЄС, якщо реформи загальмуються.

No comments:

Post a Comment