January 28, 2015

27.01.2015 Україна: Головні теми доби - Верховна Рада визнала Росію агресором

Верховна Рада визнала Росію агресором

Головні події і теми дня 27.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

Верховна Рада визнала Росію агресором. Деякі вищі офіцери, необхідні на фронті, можуть уникнути люстрації. ПАРЄ вимагає від Росії звільнення української льотчиці Савченко.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла постанову, в якій закликає міжнародні організації визнати факт агресії та окупації Росією території України та вжити заходів до відновлення визнаних кордонів.
    Парламент у першому читанні затвердив порядок визнання організацій терористичними. Лідери бойовиків заявляють, що в разі визнання ЛНР і ДНР терористичними організаціями переговори щодо врегулювання ситуації у Донбасі не відбудуться.
    Схвалено зміни до закону "Про очищення влади", відповідно до яких частину бойових офіцерів, необхідних у районі бойових дій, буде звільнено від люстрації на підставі мотивованих клопотань на ім'я президента.
  • Президент Порошенко направив лист президенту РФ Путіну з вимогою виконання мінських угод і звільнення всіх заручників, включаючи депутата Верховної Ради льотчицю Савченко.
  • У ході траурних заходів, присвячених жертвам голокосту, президент Порошенко підкреслив роль українських військових, які визволяли Європу від нацизму, і засудив Росію, яка порушила норми міжнародного права, непорушність кордонів, права та свободи українців на окупованих територіях.
  • Офіційний курс гривні знову знизився: 15,90 грн/$ (+0,09 грн), 17,88 грн/€ (+0,11 грн), 2,42 грн/10 руб (-0,07 грн).

Київ

  • Столична влада з 7-8 лютого збираються вдвічі підвищити тарифи на проїзд у комунальному транспорті.

Театр воєнних дій

  • У результаті обстрілу бойовиками лікарні в Світлодарську є жертви серед мирного населення. Під обстріл також потрапили Луганськ, Щастя, Попасна, Авдіївка, Дзержинськ, Донецьк, Мар'їнка. На блокпосту біля Мар'їнки здійснено теракт з підривом автомобіля.
    У районі Дебальцевського плацдарму обстановка залишається вкрай складною, бойовики ДНР концентрують бронетехніку та артилерію з метою замкнути "котел", в якому можуть залишитися кілька тисяч українських військових.
    Ударом української реактивної артилерії знищено Моспінський аеродром, який міг служити виправданням для застосування російської авіації.
  • Відповідно до щорічного звіту "Flightglobal Insight's World Air Forces 2015" ВПС України скоротилися майже вдвічі – до 222 одиниць – через анексією Криму, втрати в ході боїв і визнання літаків неробочими.
  • Згідно з офіційною статистикою ООН, у ході військових дій у Східній Україні загинуло понад 5 тис. і поранено – понад 11,5 тис. осіб.

Україна та світ

  • Міністри фінансів ЄС узгодили надання середньотермінового кредиту на 2015-2016 роки у розмірі 1,8 млрд євро.
  • ПАРЄ прийняла резолюцію про гуманітарну ситуацію в Україні, закликала Росію відмовитися від фінансування тероризму, звільнити українського депутата Савченко та інших ув'язнених. Спікер Держдуми РФ вважає неприпустимим звільнення Савченко без рішення російського суду.
  • Президент США Обама та канцлер Німеччини Меркель домовилися про залучення Росії до відповідальності за ескалацію конфлікту на сході України. Вони висловились за надання потужної фінансової допомоги Україні на основі проведених в ній реформ, без яких неможливе зростання економіки.
  • На зустрічі глави Газпрому та міністра енергетики Туреччини в Анкарі прийнято рішення про форсування будівництва нової нитки газопроводу "Турецький потік" дном Чорного моря в обхід України. Пуск другої черги заплановано на кінець 2016 року.

Тренди


  • Визнання ДНР і ЛНР терористичними організаціями закриває можливість переговорів з урегулювання ситуації у Донбасі та суперечить мирному плану президента Порошенка.

No comments:

Post a Comment