January 25, 2015

24.01.2015 Україна: Головні теми доби - У результаті обстрілу Маріуполя проросійськими бойовиками загинуло 30 осіб.

В результате обстрела Мариуполя пророссийскими боевиками погибло 30 человек.

Головні події і теми дня 24.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

У результаті обстрілу Маріуполя проросійськими бойовиками загинуло 30 осіб.

В Україні

  • Президент Порошенко назвав обстріл житлових кварталів Маріуполя злочином проти людяності, що підсудний гаазькому трибуналу, і скликав екстрене засідання РНБО на неділю, 25 січня.
  • Спікер Верховної Ради Гройсман доручив скликати позачергове засідання сесії парламенту в понеділок, 26 січня.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков на засіданні оперативного штабу повідомив про перехід МВС до тактики превентивних ударів по бандформуванням.

Київ

  • Близько півтори тисячі співробітників МВС, Нацгвардії і недержавних структур патрулюватимуть вулиці Києва в посиленому режимі.

Театр воєнних дій

  • У результаті обстрілу проросійськими бойовиками житлових кварталів Маріуполя загинуло 30, поранено – понад 100 осіб. У відповідь вогнем частину атакуючих знищено. МВС заявило про затримання корегувальника вогню. На центральній площі міста відбувся траурний мітинг за жертвами обстрілу. Міністр оборони повідомив про посилення позиції армії у районі Маріуполя. Обстановка в місті контролюється.
  • Лідер ДНР Захарченко визнав, що обстріли Маріуполя ведуться за його наказом.
  • Моніторингова місія ОБСЄ після проведення попереднього розслідування повідомила, що обстріл міста відбувався з території, підконтрольній бойовикам.
  • По всій лінії військових дій в Донбасі ситуація різко загострилася, бойовики та російські військові великими силами намагаються атакувати позиції українських військових. Серйозні бої йдуть у районі Дебальцевого, Пісок, Авдіївки, Мар'їнки, Вуглегірська, Горлівки, на Бахмутськой трасі, у Станиці Луганській і Щасті.

Україна та світ

  • Глава Єропарламенту Шульц, Генеральний секретар НАТО Столтенберг, глава місії ОБСЄ Апакан, різко засудивши обстріл Маріуполя, закликали Росію використати свій вплив на бойовиків, які ігнорують мінські угоди, і сісти за стіл переговорів.
    За заявою Верховного представника ЄС з міжнародних справ Могеріні, загострення конфлікту в Донбасі неминуче призведе до подальшого погіршення відносин Європи з Росією.
    Держсекретар США Керрі поклав відповідальність за обстріл Маріуполя на бандформування, підконтрольні РФ, і підкреслив, що міжнародний тиск на Росію посилюватиметься, якщо вона не припинить підтримку бойовиків у Донбасі.
    Україна закликала Раду ЄС провести надзвичайне засідання через події у Маріуполі.
    Росія застосувала право вето на публікацію тексту спільної заяви Ради Безпеки ООН, яка засуджує обстріл бойовиками Маріуполя.
  • За заявою прес-служби президента Порошенка, досягнуто домовленість про проведення мирних переговорів по Донбасу за участю України, Росії, ЄС і США.
  • Австрія готова фінансувати будівництво тимчасового житла для 500 переселенців і брати участь в інших програмах допомоги.

Тренди


  • Президент Порошенко апелює до міжнародної громадськості з вимогою визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями, не вживаючи заходів для подібного визнання України.
  • Газетою "Дзеркало Тижня" оприлюднено документ, який підтверджує, що за мінським угодами Донецький аеропорт мав відійти під контроль бойовиків.

No comments:

Post a Comment