January 19, 2015

18.01.2015 Україна: Головні теми доби - В Україні відбулися Марші миру в пам'ять про загиблих на війні в Донбасі

Головні події і теми дня 18.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

В Україні відбулися Марші миру в пам'ять про загиблих на війні в Донбасі. Бої у Донецькому аеропорту не вщухають. Бойовики безладно обстрілюють великі міста, серед жителів є жертви. За заявою МЗС Росії, Донецький аеропорт мав відійти ДНР.

В Україні

  • У Києві відбувся багатотисячний Марш миру в пам'ять про загиблих на війні в Донбасі. Захід завершився на Майдані молебнем, в якому взяли участь президент і прем'єр-міністр.
    Громадські організації провели ще один марш на Михайлівській площі, на якому зажадали від депутатів Верховної Ради ратифікації Римського статуту та визнання ДНР і ЛНР терористичними організаціями.
  • Міністр фінансів Яресько сподівається, що курс долара не перевищить в 2015 році позначку 17 грн. Вона заявила, що втрати в економіці від анексії Криму та агресії Росії у Донбасі становили 20 %. Дефіцит бюджету в 2015 році планується знизити до 4 % ВВП. Переговори з МВФ ще не закінчено, дата чергового траншу невідома.

Театр воєнних дій

  • Донецький аеропорт залишався центром активних бойових дій. Українські військові зачищали територію від російських частин і бойовиків. До шпиталів доставлено десятки поранених. Бої точилися всією лінією протистояння, кількість атак на позиції української армії зросла. У Донецьку бойовики підірвали стратегічний міст, що веде до аеропорту, і намагалися атакувати Мар'їнку. У результаті безладних обстрілів Донецька, Горлівки та інших населених пунктів загинула й дістала поранень велика кількість мирних жителів. Зафіксовано обстріл російськими військами Донецька з РСЗВ "Смерч".
  • Спікер РНБО Луценко заявив, що Україна поки не планує наступальних дій.
  • Кримські татари звернулися до Генерального секретаря ООН, Туреччини, Росії та України з приводу захисту прав корінного народу Криму.

Україна та світ

  • МЗС Росії звинуватило Україну в порушенні мінських домовленостей, заявивши про невиконання нею зобов'язань з передання Донецького аеропорту ДНР. Росія зажадала негайного скликання контактної групи в Мінську за участю ОБСЄ та представників "республік". МЗС України запропонувало повернутися до підписання документів мінських угод у редакції від 13 листопада 2014 року, які передбачали графік виконання мінського меморандуму та припинення вогню з 19 січня. Підписання протоколу Росією дозволить повернутися до мирного процесу та створить передумови для проведення консультацій на чотиристоронній зустрічі в Астані, що запланована на 21 січня.
  • Глава ОБСЄ, колишній міністр закордонних справ Сербії Дачич, засудив застосування сили воюючими сторонами в Донбасі та закликав до припинення вогню.

Тренди


  • Міністерство закордонних справ Росії заявило про підписання з Україною секретних протоколів, за якими Донецький аеропорт мав перейти під контроль терористичної Донецької "республіки". Виникає питання про наявність складу злочину в діях вищих посадових осіб України, які перевищили свої посадові повноваження.
  • ОБСЄ, як і раніше, наполегливо відмовляється визнати, що у військових діях в Донбасі беруть участь регулярні з'єднання армії РФ і фактично ставить на одну сходинку агресорів та українську армію, що захищає свою територію.

No comments:

Post a Comment