January 13, 2015

12.01.2015 Україна: Головні теми доби - Переговори міністрів закордонних справ щодо врегулювання кризи в Донбасі провалилися

Переговоры министров иностранных дел по урегулированию кризиса в Донбассе провалились

Головні події і теми дня 12.01.2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня

Оголошено конкурс на посаду керівника Антикорупційного бюро. Переговори міністрів закордонних справ щодо врегулювання кризи в Донбасі провалилися. Президент Порошенко має намір надати "особливий економічний статус" Донбасу.

В Україні

  • На сайті Верховної Ради, через 12 днів після підписання президентом, оприлюднено доповнення до державного бюджету на 2015 рік. Передбачено, у тому числі, і запозичення на внутрішніх і зовнішніх ринках у сумі близько 300 млрд грн.
  • Президент Порошенко заявив, що Україна готова надати Донбасу статус особливої економічної зони із власним режимом відносин з Росією, для чого потрібно провести там місцеві вибори, відповідно до українського законодавства.
  • Закон "Про очищення влади" буде доопрацьований, відповідно до зауважень Венеціанської комісії.
  • Віце-прем'єр-міністр Кириленко завив, що Кабінет міністрів до 15 лютого, після узгодження із депутатськими фракціями коаліції, готовий внести зміни до Бюджетного та Податкового кодексів за результатами консультацій з МВФ.
  • Адміністрація президента оприлюднила конкурс на посаду директора Антикорупційного бюро. Бюро може очолити іноземець.
  • Ціна південноафриканського вугілля з доставкою на ТЕС України становить $99 за тонну. За зловживання при укладанні попереднього контракту прокуратурою затримано колишнього директора "Укрінтеренерго".
  • Кабінет Міністрів передав майно Донецької залізниці, що розташовано на території, контрольованій бойовиками ДНР і ЛНР, у підпорядкування Південної і Придніпровської залізниць.
  • За повідомленням депутата Гопко, американський мільярдер Сорос на зустрічі з депутатами Верховної Ради обговорював питання обрання глави Антикорупційного бюро, боротьби з корупцією, співпраці між українськими гілками влади, проведення судової реформи, співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та залучення інвестицій до України.
  • Розпочато видачу біометричних паспортів. Перший паспорт отримав президент Порошенко.
  • За версією міжнародної організації "Репортери без кордонів" Україна погіршила свої позиції у рейтингу свободи слова, порівняно з 2013 роком, і посіла 127 місце – між Колумбією та Афганістаном.
  • НБУ повідомив, що міжнародні валютні резерви України впали до рівня $7,5 млрд, що нижче від рівня 2004 року. За грудень золотовалютні запаси скоротилися на чверть за рахунок покупки Нафтогазом газу у Газпрому, обслуговування державного боргу та валютних інтервенцій Нацбанку. Більшість надходжень становили запозичення на внутрішньому та зовнішньому ринках.
  • Місія МВФ працюватиме в Києві до 29 січня. У разі позитивного рішення черговий транш кредиту Україна зможе отримати не раніше лютого.
  • Офіційний курс гривні майже не міняється: 15,76 грн/$ (+0,01 грн), 18,61 грн/€ (+0,08 грн), 2,80 грн/10 руб.

Київ

  • У столиці, через відсутність фінансування, закрито кілька маршрутів громадського транспорту та скорочено кількість автобусів, трамваїв і тролейбусів, які виходять на лінію.
  • У Бортничах зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції через зараження питної води кишковою паличкою. Госпіталізовано 49 осіб.

Театр воєнних дій

  • Ситуація в Донецьку стає все напруженішою, бойовики та російські війська ведуть масовані обстріли аеропорту, Пісок, Авдіївки із РСЗВ "Град" і важкої артилерії, що розташована в житлових кварталах. Місцеві жителі обурені використанням житлових кварталів як прикриття для бойовиків.
  • Нападу піддалися населені пункти всією лінією зіткнення. Два пропускні пункти транспортних коридорів закрито для проїзду. Ватажок Донецької "республіки" Захарченко заявив, що буде вирішувати конфлікт силою, оскільки Україна вирішила вийти з перемир'я в односторонньому порядку.
  • Керівництво антитерористичної операції дало роз'яснення про порядок перетину кордону через транспортні коридори в зоні воєнних дій.

Україна та світ

  • У Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ "Нормандське четвірки" – Росії, України, Німеччини та Франції – з питання врегулювання військової кризи в Донбасі. Учасники підкреслили прихильність до мирного вирішення конфлікту, назвали умовою зустрічі лідерів чотирьох країн в Астані (Казахстан) прогрес у реалізації мінських домовленостей, включаючи припинення вогню, здійснення поставок гуманітарної допомоги та звільнення затриманих. Глави МЗС мають намір продовжити зустріч наступного тижня. Зустріч в Астані перенесено на кілька тижнів, оскільки не досягнуто домовленостей з великої кількості статей угоди.

Тренди


  • Глава фракції "Батьківщина" Тимошенко заявила про фальсифікацію закону про бюджет і внесених змін до Податкового та Бюджетного кодексів, які не відповідають тексту, що проголосований у залі парламенту. Крім того, депутати голосували з порушенням регламенту, не бачачи повного тексту документа.
  • Громадськість звертає увагу на те, що введений порядок пропуску через транспортні коридори не припинив незаконні перевезення товарів і вугілля, але створив величезні проблеми для переміщених осіб, які хочуть потрапити до місць попереднього проживання. По суті, прийняті рішення суперечать Конституції України та обмежують права громадян за умов невведення воєнного стану.
  • Експерти вважають, що "децентралізація", яку проштовхує президент Порошенко, суперечить розширенню прав територіальних громад, перекладаючи на них основні витрати з утримання регіону, при цьому забираючи в центр найбільш значущі джерела фінансових надходжень.
  • Президент Порошенко не вніс на розгляд Верховної Ради закон про скасування "особливого статусу" територій Донбасу, про що він оголосив до проведення парламентських виборів на підставі введеного в дію рішення РНБО. На думку експертів, надання особливого економічного статусу перетворить Донбас на "чорну діру" для бюджету та аналог Абхазії.

No comments:

Post a Comment