January 08, 2015

29 грудня 2014 – 4 січня 2015 Україна: Головні теми новорічного тижня

Украина отгораживается от Донбасса и Крыма

Головні теми новорічного тижня 29 грудня 2014 4 січня 2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна" 

Керівники країни провели прес-конференції за підсумками року. Корупційні схеми в енергетиці призводять до здачі національних інтересів. Набули чинності Державний бюджет і супутні закони. Телеканал "Інтер" транслював новорічну програму за участю артистів, які закликали до відокремлення Криму й Донбасу. Україна відгороджується від Донбасу та Криму.

Підсумкові прес-конференції керівництва України

Відбулися підсумкові прес-конференції Президента, Прем'єр-міністра та Голови Національного банку України. Як спосіб розв’язання проблеми звільнення окупованих територій – Донбасу та Криму – передбачається проведення мирних переговорів за участі представників терористів і Росії і посередництва Франції, Німеччини та Казахстану. Однак мирні переговори означають консервацію конфлікту за типом абхазького. Україна продовжує постачання електроенергії і газу на окуповані території. Вартість утримання цих територій оцінюється в $1 млрд на рік. Усі взаємини з Росією – політизовані. Без допомоги міжнародних фінансових організацій Україна не впорається із внутрішніми та зовнішніми проблемами. Війна є перепоною для інвестицій в Україну. Найважче навантаження на бюджет – утримання армії. Для стабілізації економічної ситуації і курсу гривні необхідні зменшення обсягів імпорту та імпортозаміщення. Побороти корупцію, на думку Прем'єр-міністра, можна за допомогою скорочення контролюючих органів, підвищення відповідальності за корупцію, виконання пропонованих урядом законів і підвищення зарплат чиновникам.
Глава НБУ Гонтарева провела прес-конференцію замість звіту у Верховній Раді. Вона вважає, що основною причиною падіння фінансового ринку в 2014 році є економічні дисбаланси, накопичені попереднім керівництвом країни та НБУ. На її думку, Нацбанк не зобов'язаний підтримувати курс валюти. Девальвація гривні є віддзеркаленням стану економіки. Україна не створила власного імпортозаміщення, тому платіжний баланс погіршуватиметься. Із початку року відбувся відтік майже 30 % депозитів. Національний банк профінансував уряд і Нафтогаз на 40 % дохідної частини бюджету. У країні функціонують вісім системних банків, серед яких – проблемний Дельта-банк, проте його може не врятувати навіть націоналізація.
У цілому керівництво країни не дало відповідей на найгостріші питання, які хвилюють суспільство, що ставить під сумнів проведення кардинальних реформ. Прогнозується падіння рейтингу влади та довіри до її дій.

Енергетичні поступки Україні

Ситуація в енергетиці залишається складною. Росія здобула чергові перемоги на енергетичному фронті, скориставшись корупцією у вищих органах української влади, і ще міцніше прив'язала України до своїх енергоресурсів.
Через дефіцит в енергосистемі Україна підписала договір на закупівлю електроенергії у Росії з умовою безперебійного електропостачання Криму. Таким чином за допомогою багатоходової комбінації Росія розв’язала проблему знеструмлення кримських військових баз.
Сумарна імпортована потужність не дозволяє зробити українську енергосистему бездефіцитною (контракт укладено на 1500 МВт, дефіцит сягав 5500 МВт). Крім того, ціна закупівлі, нижча від оптової ціни українського енергоринку, дозволяє отримати додатковий заробіток власникам обласних енергокомпаній, які продають електроенергію кінцевим споживачам за фіксованою ціною. Із 1 січня 2015 року оптова ціна на електроенергію зросла через девальвацію гривні.
Директором найбільшої енергогенеруючої державної компанії призначено донецького бізнесмена, який брав участь у рейдерських захопленнях та є близьким до оточення колишнього президента Януковича. Експорт електроенергії за кордон підприємствами, що належать олігарху Ахметову, триває.
Після корупційного скандалу із постачанням південноафриканського вугілля, захоплення проросійськими бойовиками шахт у східному Донбасі, саботажу вивезення вже видобутого вугілля з шахт, що перебувають на території, підконтрольній України, запаси палива на теплових електростанціях впали до критичного рівня. Це послужило виправданням для уряду щодо необхідності закупівлі вугілля в Росії. Президент Порошенко повідомив про готовність купувати вугілля у державних підприємств, що перебувають на окупованій території, мотивуючи це необхідністю виплати зарплати шахтарям.
Експерти підозрюють, що вугілля, вивезене Ахметовим зі своїх шахт у Луганській області до Росії, може бути ввезено до України під виглядом імпорту. Вугілля з Казахстану, про постачання якого домовилися президенти Порошенко та Назарбаєв, може бути видобуте на шахтах, що належать російському олігарху Дерипасці.
Єдиною позитивною подією минулого тижня стало укладення угоди між "Енергоатомом" та американською компанією Westinghouse про збільшення поставок ядерного палива для українських АЕС. Росія вже попередила, що це може загрожувати ядерній безпеці України через невідповідність вимог до якості ядерного палива, що поставляється зі США.

Бюджет і супутні закони набули чинності

Президент Порошенко підписав закон про Державний бюджет України на 2015 рік і більшість законів, прийнятих під час останнього засідання Верховної Ради.
Термін дії військового податку – 1,5 % від заробітної плати й доходів фізичних осіб – подовжено до закінчення воєнних дій.
Вступили в дію положення Податкового кодексу про оподаткування житлової нерухомості, збільшення податку на пасивні доходи, автомобілі з великим об'ємом двигуна та підвищення акцизів.
Набув чинності закон про розширення повноважень РНБО та скасування позаблокового статусу України. Президент Порошенко заявив, що рішення про вступ до НАТО буде ухвалено протягом п'яти-шести років після реформування країни за стандартами НАТО та ЄС.
Закон про підвищення імпортних мит може набути чинності тільки після узгодження його з Єврокомісією та іншими країнами – членами СОТ. Експерти припускають, що закон може викликати міжнародний скандал і скасування преференцій для українських товарів, що поставляються до ЄС.

Скандал навколо новорічних трансляцій російського медіаконтенту українськими телеканалами

У новорічну ніч ефіри українських каналів були заповнені російськими програмами майже наполовину. Телеканал "Інтер" транслював шоу з артистами, яким заборонено в'їзд до України через підтримку сепаратизму та заклики до анексії Криму й Донбасу.
Нацрада з телебачення і радіомовлення розгляне спільно з СБУ та РНБО ситуацію з новорічною трансляцією. Глава ради заявив, що канал може бути позбавлено ліцензії винятково у результаті судового рішення. Незважаючи на гучні заяви Адміністрації президента та Секретаря РНБО Турчинова про заборону мовлення телеканалу "Інтер", законодавча база для позбавлення телеканалу ліцензії на мовлення для таких випадків відсутня.

Хвиля терактів в Україні наростає

В Україні щодня відбуваються терористичні акти. У Дніпропетровській області невідомий кинув гранату біля торгового центру, в Одесі підірвано пристрій біля офісу координаційного центру допомоги бійцям АТО, на залізниці стався теракт під час транспортування цистерн з пальним. Національна гвардія почала патрулювання Одеси.
СБУ та силовики затримують терористів всією територією країни та на блокпостах, запобігають спробам диверсійно-розвідувальних груп прорватися на контрольовану Україною територію.

Україна відгороджується від Донбасу й Криму

Україна повністю перекрила в'їзд до окупованого Росією Криму через пункт пропуску "Чонгар". Для перетину адміністративного кордону доступні два пункти для пропуску тільки приватного транспорту.
Навколо територій Донбасу, контрольованих бойовиками, Україна створює буферну зону. Для в'їзду на територію "республік" буде відкрито сім транспортних коридорів з митними постами й прикордонним контролем, посиленими армійською підтримкою. За заявою секретаря РНБО Турчинова, коридори закриватимуться в разі обстрілу в 30-кілометровій зоні навколо них.

Проблеми тимчасових переселенців і населення окупованого Донбасу

Моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала нові жертви серед мирних жителів унаслідок обстрілів населених пунктів. За даними ООН, кількість жертв війни в Донбасі перевищила 4770 осіб.
Офіційно зареєстрована кількість тимчасових переселенців із зони бойових дій у Донбасі та Криму досягла 823 тис. осіб. Кабінет Міністрів подовжив термін реєстрації переселенців для отримання соціальних виплат до 1 лютого 2015 року.

Росія сколочує "армію Новоросії"

Російські війська та підпорядковані їм загони бойовиків намагаються взяти під контроль збройні формування "козаків" та "ополченців" для створення "армії Новоросії" під єдиним російським командуванням. За непокори ці групи знищуються. Більшість блокпостів зайнято російськими військовослужбовцями. Зафіксовано прибуття на територію України чеченських найманців – кадирівців.
Між угрупованнями бойовиків у Донбасі відбуваються зіткнення із застосуванням артилерії і бронетехніки. Після знищення проросійськими силами бойовика на прізвисько "Бетмен" відбулися бої угруповання ЛНР з "козаками" в Красному Лучі та Стаханові Луганської області.

Ситуація на лінії бойових дій

Після відносно спокійного тижня почастішали атаки бойовиків на українські позиції. Найбільш  інтенсивні бойові зіткнення зафіксовано в районі Донецького аеропорту, Пісках, районі траси "Бахмутка", Станиці Луганській, Щасті, біля Попасної, у Дебальцевому, Мар'їнці, Тельманівському районі та околицях Маріуполя. Українська армія майже щодня зазнає втрат.
Моніторингова місія ОБСЄ констатувала в черговій доповіді погіршення ситуації у зоні конфлікту в Донбасі.
Зустріч у Луганську офіцерів Генеральних штабів України та Росії у присутності представника ОБСЄ закінчилася безрезультатно, як і переговори з бойовиками про встановлення "режиму тиші".

Поповнення особового складу та бойової техніки російських військ на окупованій території Донбасу відбувається без розпізнавальних знаків. На багатьох ділянках лінії протистояння зафіксовано їх висунення на передові позиції під прикриттям місцевих "ополченців".

No comments:

Post a Comment