December 29, 2014

28.12.2014 Україна: Головні теми доби - Верховна Рада прийняла бюджет на 2015 рік

Верховная Рада приняла бюджет на 2015 год, изменения в Бюджетный и Налоговый кодексы

Головні події і теми дня 28.12.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

Верховна Рада прийняла бюджет на 2015 рік, зміни до Бюджетного та Податкового кодексів. Податок на прибуток найбільших корпорацій прив'язується до світових біржових цін.

В Україні

  • У ніч на 29 грудня депутати Верховної Ради незначною більшістю голосів затвердили бюджет на 2015 рік. Не голосували депутати фракцій "Батьківщина", "Опозиційний блок" і деякі члени фракції "Блок Петра Порошенка". Поправки до проекту бюджету приймалися без дотримання регламенту. Бюджет недосконалий настільки, що потребує внесення змін у найближчий час.
  • Парламент ухвалив низку законів, на яких засновано бюджет 2015 року. Знижено ставку єдиного соціального внеску для підприємств, зарплата на яких утричі вища від мінімальної, фонд оплати праці підвищується на 30 %.
  • Законодавчо затверджено порядок капіталізації і реструктуризації банків, а також процес входження держави до статутного капіталу банків. За словами прем'єр-міністра Яценюка, це дозволить досягти фінансової стійкості банківської системи України.
  • На докапіталізацію банків і збільшення фонду гарантування вкладів заплановано 56 млрд грн.
  • Урізано більшість соціальних пільг і гарантій, у тому числі пільги на проїзд у громадському транспорті для пенсіонерів. Максимальний розмір зарплати працівників державних підприємств та установ обмежено 7-10 мінімальними заробітними платами (за винятком учасників воєнних дій, працівників Антикорупційного бюро та Національного агентства з питанням запобігання корупції). Заплановано зниження кількості працівників прокуратури на 25 %, МВС – на 10 %.
  • До Бюджетного кодексу закладено нову модель відносин між державним і місцевими бюджетами та зміну схеми фінансового забезпечення місцевих бюджетів. Кабміну надано право змінювати бюджетні витрати на потреби оборони в умовах воєнного стану до моменту затвердження їх Верховною Радою.
  • Прийнято закон про трансферне ціноутворення, що прив'язує податок на прибуток великих корпорацій до світових біржових цін.
  • Введено додатковий імпортний збір на всі види товарів, крім мазуту, вугілля та ліків для онкохворих за переліком, що затверджений Кабміном.
  • Депутати прийняли зміни до Податкового кодексу та інші закони, пов'язані з оподаткуванням, що запропонував Кабінет міністрів. Кількість податків зменшено з 22 до 9 шляхом їх об'єднання, збільшено оподаткування пасивних доходів – роялті та прибутку з депозитів та інвестицій. Податок на нерухомість нараховуватиметься з квартир площею понад 60 м2 і будинків – від 120 м2. Збільшено рентні платежі при видобутку нафти, підвищено акцизні ставки на тютюнові вироби та алкоголь, а також вартість ліцензій на торгівлю ними.
  • Верховна Рада заборонила виселяти позичальників із житла, що взяте в кредит в іноземній валюті, і встановила умови погашення таких кредитів, прив'язавши їх до курсу на 01.01.2014, – 8 грн/$.
  • До 2019 року подовжено мораторій на відчуження гуртожитків, за винятком передачі їх у комунальну власність.
  • Скасовано заборону на продаж на ринках необробленого молока та м'яса домашнього виробництва.
  • Міністр енергетики та вугільної промисловості Демчишин заявив про готовність України негайно укласти угоду про імпорт електроенергії на умовах, що запропоновані Росією. У цей самий час підприємство "Укрінтеренерго" оголосило аукціон на продаж електроенергії в окупований Росією Крим. Україна поставила без оплати на контрольовані бойовиками території Донбасу електроенергію та газ на $1 млрд.

Театр воєнних дій

  • Протягом дня режим "тиші" порушувався кілька разів. У результаті обстрілу диверсійною групою бойовиків блокпосту української армії під Маріуполем загинув військовослужбовець. В'їзд до Маріуполя зі східного напрямку частково обмежено.

Україна та світ

  • На думку президента Австрії Фішера, посилення санкцій проти Росії є "безглуздим і шкідливим" кроком, оскільки важка економічна криза в Росії створить для Європи більше проблем, ніж скасування санкцій, а російська економіка має достатній запас міцності.
  • Для економіки Саудівської Аравії критичною ціною нафти буде $40 за барель.

Тренди


  • Парламент систематично порушує регламент при ухваленні найважливіших документів. Президент чинить тиск на депутатів своєї фракції. Спостерігачі порівнюють сьогоднішні події з продавлюванням диктаторських законів Януковича 16 січня 2014 року. Депутати не бачили остаточний варіант законів, за які голосували.
  • На думку експертів-економістів, прийняті Верховною Радою бюджет та зміни до Податкового та Бюджетного кодексів не спрямовані на розвиток економіки, а лише збільшать податковий тиск на підприємства та громадян. Нововведення в оподаткуванні призведуть до згортання легального малого й середнього бізнесу та відходу його у тінь. На думку учасників ринку, прийнятих законів може виявитися недостатньо для позитивного рішення МВФ про виділення чергового траншу стабілізаційного кредиту у форматі "бюджету доїдання".
  • Закупівля електроенергії у Росії посилює залежність української економіки від агресора.

No comments:

Post a Comment