December 26, 2014

25.12.2014 Україна: Головні теми доби - Парламент прийняв закон про розширення повноважень РНБО

Парламент принял закон о расширении полномочий СНБО и в первом чтении рассмотрел большинство законов, необходимых для реализации госбюджета

Головні події і теми дня 25.12.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня 

Парламент прийняв закон про розширення повноважень РНБО та розглянув у першому читанні більшість законів, що необхідні для реалізації держбюджету. Уряд відкриває доступ до реєстрів майнових прав. Українське суспільство ставить питання про правовий статус мінських угод.

В Україні

  • Закон про розширення повноважень РНБО успішно проголосовано парламентом. Спікер Гройсман одразу ж його підписав і відправив на підпис президенту.
    Верховна рада більшістю призначила трьох членів комісії для вибору голови Антикорупційного бюро.
    Прийнято закон про податковий компроміс, який передбачає добровільне уточнення недоплачених податків на прибуток і додану вартість зі ставкою 5 % протягом 90 днів.
    У першому читанні прийнято закон про трансферне ціноутворення. Продажі за кордон товарів і послуг через пов'язані фірми мають обкладатися за звичайною ставкою, а середня ціна продажу визначатися за загальновідомими джерелами.
    Парламент із третьої спроби прийняв за основу закони про збільшення імпортних мит на понад 100 товарних груп на 5-10 % і поступове зниження єдиного соціального внеску. Перше читання пройшов закон про заборону відчуження банками заставної нерухомості за виданими кредитами в іноземній валюті.
    Через девальвацію гривні вище від прогнозного показника підвищено стелю державного боргу на 161 млрд грн – до 968 млрд грн.
  • Уряд затвердив порядок доступу до реєстру майнових прав. Такий порядок, на думку Міністра юстиції, поліпшить інвестиційний клімат і матиме антикорупційний ефект.
  • Президент Порошенко за підсумками проведення військово-економічних учень Концентрація-2014 доручив посилити охорону стратегічних об'єктів інфраструктури та життєзабезпечення.
  • Підписано указ про створення Національної консультативної інвестиційної ради при президенті, метою якої має стати залучення іноземного капіталу в економіку держави.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 15,77 грн/$, 19,27 грн/€ (+0,01 грн), 2,89 грн/10 руб.

Театр воєнних дій

  • ОБСЄ фіксує продовження вивезення вугілля з окупованих територій Донбасу до Росії.
  • Активізувалася розвідувальна діяльність російських військ і бойовиків, що використовують БПЛА.
  • Влада окупованого Криму оголосила про те, що відключення електроенергії у години "пік" стануть систематичними.

Україна та світ

  • У Росії прийнято закон про персональні дані, яким наказано зберігання всієї персональної інформації на серверах, розташованих на території РФ.
  • Глава Московського відділення Міжнародного Червоного Хреста Трунов назвав "гуманітарні конвої" РФ, що направляються в Донбас, вторгненням до України. Він підкреслив, що гуманітарні вантажі, що йдуть по лінії Червоного Хреста, проходять усі необхідні процедури, а роздача допомоги здійснюється прозоро.

Тренди


  • Президент Порошенко пообіцяв віце-президенту США Байдену та керівництву МВФ прийняття бюджету до кінця 2014 року. Без чергового траншу стабілізаційного кредиту МВФ Україну очікує фінансовий колапс і соціальний вибух. Уряд намагається звести бюджет на основі поданих до парламенту законів, які не підтримуються повністю депутатами Верховної Ради. Прем'єр-міністр Яценюк учергове пригрозив відставкою, що спричинить розвал правлячої коаліції. Тому бюджет, у разі його прийняття, буде лише фіктивним документом для міжнародних кредиторів задля отримання грошей від МВФ та інших фінансових інститутів.
  • Європейська бізнес-асоціація вважає, що закони про введення додаткового імпортного збору суперечать договору про асоціацію з ЄС, не відповідають Генеральній угоді з тарифів СОТ і стануть ризиком для іноземних компаній. Зрештою, ці закони погіршать бізнес-клімат у країні та можуть стати приводом для скасування безмитного режиму, введеного ЄС в односторонньому порядку.
  • У мінських переговорах про припинення конфлікту в Східній Україні беруть участь представники терористичних республік, не уповноважені приймати рішення та висувати вимоги про перегляд уже досягнутих домовленостей. Це свідчить про те, що Росія, яка повністю контролює керівництво "республік", свідомо затягує час і не має наміру брати участь у міжнародному врегулюванні.
  • СБУ готова відійти від проголошеного як однієї з цілей переговорів принципу обміну полоненими "всіх на всіх" та обміняти 225 бойовиків на 150 українських військових. Раніше СБУ заявляла, що в заручниках у терористів перебуває більше 650 українських військових і мирних громадян.
  • Громадська організація "Майдан закордонних справ" вимагає від глави Адміністрації президента Ложкіна звіт про повноваження, надані учасникам переговорів у Мінську: наявність відповідних директив на переговори; документ про склад делегації; результати переговорів, їх документальне оформлення та юридичний статус.

No comments:

Post a Comment