December 16, 2014

15.12.2014 Україна: Головні теми доби - ЄС готовий підтримати українські реформи

ЕС готов поддержать украинские реформы, оказать финансовую, консультативную и гуманитарную помощь

Головні події і теми дня 15.12.2014 року від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Теми дня

ЄС готовий підтримати українські реформи, надати фінансову, консультативну та гуманітарну допомогу. Shevron не братиме участі у видобутку сланцевого газу в Україні. Укренерго вводить аварійні відключення світла. ЄС готовий до додаткових санкцій щодо Криму. ООН констатує погіршення ситуації із правами людини в Донбасі та Криму.

В Україні

  • Україна та ЄС провели перше засідання ради асоціації, відповідно до підписаної угоди. Були обговорені питання імплементації положень угоди за активної гуманітарної, фінансової і консультативної підтримки ЄС. За підсумками зустрічі прем'єр-міністр Яценюк заявив, що національна стратегія реформ буде представлена на міжнародній конференції країн-донорів на початку 2015 року.
  • Адміністрація президента України офіційно підтвердила відмову фірми Chevron від участі в розробці родовища сланцевого газу у Західній Україні.
  • Перший національний канал відмовився подовжувати контракт на трансляцію телешоу "Шустер-Live".
  • Національний банк знову знизив офіційний курс гривні, який досяг чергового історичного мінімуму: 15,76 грн/$ (+0,05 грн), 19,62 грн/€ (+0,09 грн), 2,77 грн/10 руб. (- 0,10 грн).
  • "Укренерго" повідомило про введення графіка аварійних відключень з 15 грудня через недостатній запас вугілля на ТЕС, низький рівень води у водосховищах і ремонт кількох енергоблоків. При цьому подача електроенергії до Криму триває, хоча продаж збираються проводити за допомогою аукціонів під гарантію оплати українських державних банків. Постачання електроенергії на окуповані території Донбасу проводиться без обмежень.

Театр воєнних дій

  • В Україні відкрився сайт, на якому акумулюються відомості про терористів.
  • Населення окупованих територій Донбасу перебуває на межі голодних бунтів через непрозорий розподіл "гуманітарної допомоги" із Росії. У деяких районах відзначено посилення партизанського руху.
  • Російські війська проводять перегрупування та посилення підрозділів бронетехнікою й артилерією, ведуть активну розвідку з використанням безпілотників. Позиції української армії обстрілювались сім разів у Станиці Луганській, під Дебальцевим, у районі Тельманово та Маріуполя. Втрат серед українських військовослужбовців немає.
    Спостерігачі відзначають труднощі формування "армії Новоросії" під російським командуванням через масове дезертирство та мародерство місцевих бойовиків. Між бандами дезертирів ведуться перестрілки, під вогонь потрапляють російські частини.
  • У московському СІЗО оголосила голодування українська льотчиця – депутат Верховної Ради Савченко, захоплена бойовиками в Луганській області та насильно утримувана в Росії.

Україна та світ

  • Деякі країни НАТО самостійні ведуть переговори про збільшення військової допомоги Україні, повідомив генеральний секретар Альянсу Столтенберг.
  • У доповіді верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію в Україні підкреслюється, що становище населення на сході України погіршується напередодні зими та в умовах ведення військових дій. Після оголошення перемир'я, відповідно до мінських домовленостей, у заручниках у терористів, як і раніше, перебуває невстановлена кількість військовослужбовців української армії та цивільних осіб. Кількість тимчасових переселенців і біженців перевищила 1 млн осіб. Уряд України має нести відповідальність за захист прав всіх громадян, включаючи тих, хто перебуває на непідконтрольній державі території.
  • Нарада глав міністерств закордонних справ країн – членів ЄС прийняла рішення посилити обмеження на торгівлю європейських підприємств з кримськими контрагентами у сфері інвестицій, торгівлі та послуг. Санкції буде застосовано після узгодження на робочому рівні та опублікування в офіційному віснику 18 грудня.
  • Газпромбанк висунув претензії на 5,7 млрд м3 газу, які розташовані в українських підземних сховищах і внесені як застава під кредит підприємством Ostchem українського олігарха Фірташа.
  • У Росії основні біржові індекси та курс рубля щодо основних валют упали більш ніж на 10 %. Центральний банк Росії підвищив облікову ставку до рекордних 17 % річних, однак експерти прогнозують подальше падіння економіки.

Тренди


  • На думку експертів, гуманітарні конвої, що направляються фондом Ахметова на окуповані території Донбасу, є комерційними перевезеннями, оскільки гуманітарна допомога має поширюватися серед населення під контролем Міжнародного Червоного Хреста. Крім того, невідомий зміст зворотніх вантажів конвоїв через відсутність їх огляду на виїзді. При цьому бойовики не допускають на окуповану територію гуманітарні вантажі уряду України та міжнародних організацій.

No comments:

Post a Comment