December 01, 2014

24-30.11.2014 Україна: Головні теми тижня - НАТО не проти вступу України до Альянсу

НАТО не против вступления Украины в Альянс

Головні теми тижня 24-30 листопада 2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"

Верховна Рада розпочала свою роботу, обрано спікера та прем'єр-міністра. НАТО не проти вступу України до Альянсу. США та ЄС зацікавлені в реформах в Україні. Світові ціни на нафту впали до п'ятирічного мінімуму. Тривають жорстокі бої за Донецький аеропорт.

Початок роботи нової Верховної Ради

Кабінет міністрів, очолюваний прем'єром Яценюком, склав повноваження напередодні відкриття першої сесії нової Верховної Ради.
Президент Порошенко у своїй промові в парламенті запропонував надати можливість іноземцям займати в Кабміні посади міністрів і їхніх перших заступників. Задекларовано відмову від позаблокового статусу та негайну докорінну реформу судової системи.
На першому засіданні Верховної Ради нового скликання спікером парламенту обрано Гройсмана із "Блоку Петра Порошенка", прем'єр-міністром призначено Яценюка. Координатором парламентської коаліції обрано екс-міністра внутрішніх справ, депутата від "Блоку Петра Порошенка" Луценка.
У планах парламентської коаліції на першу сесію – прийняття військової доктрини, збільшення витрат на оборону, відмова від позаблокового статусу, відмова від виборів за мажоритарною системою, зниження податків і створення антикорупційної спецслужби.

Інтеграція в ЄС і НАТО

Парламенти європейських країн послідовно ратифікують угоди про асоціацію з Україною. МЗС сподівається на завершення процесу ратифікації до кінця поточного року.
У Верховній Раді зареєстровано закон про вибір курсу на вступ до НАТО. Уряд поступово проводить імплементацію угоди про асоціацію та рухається до скасування візового режиму з ЄС до кінця весни 2015 року.
Генеральний секретар НАТО Столтенберг підтвердив, що двері Альянсу відкрито для нових членів, якщо вони відповідатимуть критеріям, і назвав вимогу Росії про гарантії невступу України до НАТО замахом на її суверенітет. У той самий час, міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр заявив, що не вбачає варіантів вступу України до ЄС і НАТО в осяжному майбутньому.

Річниця початку Євромайдану

У Києві на вулиці Грушевського відкрито меморіал загиблому на Майдані громадянину Білорусі Жізневськаму. У річницю побиття "Беркутом" студентів на Майдані активісти провели "Ніч Пам'яті", яка завершилася молебнем у Михайлівському соборі.

Стан економіки

Європа та США чинять тиск на владу України для запуску реформ у найкоротші терміни.
Президент Порошенко запропонував ввести до складу уряду іноземців, надавши їм громадянство.
Національний банк поступово знижував офіційний курс гривні щодо основних валют. Обсяги торгів залишаються мізерними, експерти піддають жорсткій критиці грошово-кредитну політику НБУ, який надав понад 1,4 млрд грн рефінансування восьми великим банкам для підтримки ліквідності. Аналітики прогнозують нестабільну поведінку ринку в умовах невиразної курсової політики Нацбанку та відсутності позитивних сигналів від МВФ. Готівковий ринок залишається в тіні.
НБУ продав 14 тонн золота, збільшивши таким чином доларову частку в золотовалютних резервах.
ЄБРР допоможе Україні реформувати Фонд гарантування вкладів.
Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що, незважаючи на виділення понад 100 млрд грн Нафтогазу та підвищення тарифів для підприємств і населення, дефіцит компанії погасити не вдалося через девальвацію гривні.
Україна отримала з початку року $ 8,6 млрд та утримує дефіцит бюджету на рівні 4 %. Експорт продукції до ЄС зріс на 12 %.
Місія МВФ продовжить роботу в Україні після формування Кабінету міністрів.
На міжнародних ринках рекордно подешевшала нафта після рішення країн ОПЕК не знижувати її видобуток.
СОТ ухвалила угоду про спрощення торгівлі, що може збільшити світовий товарообіг на $1 трлн на рік.

Початок нової "холодної війни" Заходу з Росією

Генеральний секретар Ради Європи Ягланд припускає можливість нової холодної війни Заходу з Росією. Для її недопущення необхідно врегулювати конфлікт Росії з Україною.
Заступник міністра оборони США Уорк вважає, що найбільші виклики світовій безпеці в найближчі роки виходитимуть від Росії і КНР, які володіють ядерною зброєю та є постійними членами Ради Безпеки ООН. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що країни Альянсу не хочуть нового витка холодної війни, але Росія не дає жодних шансів на успішне вирішення української кризи.

Візит литовського президента Грібаускайте

Президент Литви Грібаускайте заявила, що першочерговим питанням для України є викорінення корупції. Вона вважає, що ЄС зобов'язаний надати Україні всі можливі види допомоги, у тому числі військову. Литва готова поставляти зброю та проводити навчання військовослужбовців.

Розслідування катастрофи рейса МН-17

Поїзд із зібраними уламками та останками пасажирів лайнера рейсу МН-17, збитого бойовиками під Торезом в липні, прибув до Харкова у супроводі голландських експертів і поліцейських, спостерігачів ОБСЄ і бойовиків ДНР. Зібрані докази переправлені до Нідерландів, прокуратура яких заявила, що зібрані всі важливі для слідства уламки літака.
В ЄСПЛ громадянином Німеччини подано позов до України, яка не забезпечила безпеку польотів над своєю територією.

Проблема населення окупованих територій і внутрішніх переселенців

За даними ООН, кількість біженців і переміщених осіб із зони військових дій у Донбасі досягла 1 млн осіб. Число загиблих в Донбасі з початку конфлікту - 4356 осіб, понад 10 тисяч – дістали поранень.
"Влада" ДНР оголосила про створення "Пенсійного фонду" та виплати пенсіонерам 900-1000 грн. У мережі Інтернет з'явилися фотографії фальшивих банкнот, якими бойовики видають пенсії. У деяких містах терористи видають зарплату пайками, учителям Донецька її не платять зовсім. Влада терористичної Донецької "республіки" мобілізує студентів, що залишилися в Донецьку, у будзагони для відновлення інфраструктури.
Президент Порошенко в черговий раз заявив, що уряд платитиме пенсії і соціальні виплати тільки на територіях, що перебувають під контролем української влади. Нацбанк зажадав від комерційних банків виконати постанову від 6 серпня про припинення обслуговування всіх рахунків, включаючи карткові, на території, контрольованій бойовиками в Донбасі. Укрпошта припиняє роботу своїх відділень у цих районах. Укрзалізниця закриває рух поїздів у зоні військових дій і на окупованій території Донбасу.
UNICEF разом з іншими підрозділами ООН представить 9 грудня в Женеві стратегічний план реагування на наслідки кризи в Україні на 2014-2017 роки.

Нарощування військової присутності Росії у Донбасі

Глава місії США при ОБСЄ Байєр представив постійній раді організації у Відні докази системного порушення Росією мінських угод і повідомив, що США готові розширити санкції щодо Росії.
Міжнародні спостерігачі фіксують переміщення численних військових колон територією, контрольованою терористами, кілька разів машини місії ОБСЄ піддавалися обстрілу з боку бойовиків. Через пункти пропуску на кордоні до України щодня входять колони військової техніки, артилерії, особовий склад. Російські війська висуваються на основні напрямки можливих ударів на Волноваху, Дебальцеве, Донецький аеропорт, Артемівськ, Попасну, Щастя, Станицю Луганську.
Росія продовжує поставляти бойовикам боєприпаси із застосуванням "гуманітарних конвоїв", які регулярно безконтрольно вторгаються на територію України.

Військові дії у Донбасі

Протягом тижня тривають жорстокі бої за Донецький аеропорт, у ході яких українська армія зазнала суттєвих втрат. Позиції української армії піддаються атакам по всій лінії зіткнення. Відновилися обстріли укріплень з території Росії.
Бойовики цілеспрямовано обстрілюють населені пункти, що перебувають під контролем української армії. У результаті обстрілу Попасної, Станиці Луганської, Щастя, Авдіївки, Дебальцевого, Донецька є жертви серед мирного населення, зруйновано об'єкти інфраструктури, зокрема, Луганська ГРЕС.
Працівники силових структур і військові затримують по всій території України диверсійні групи, що пройшли підготовку в таборах, організованих ФСБ і ГРУ РФ.
Російські війська проводять зачистку міст від банд "донських козаків", установлюючи свій контроль над населеними пунктами. Місцевим бойовикам наказано дбайливе використання бронетехніки. У кількох містах розгорнуто центри з ремонту пошкодженої техніки.
До України надійшла військова допомога з Канади: пристрої для розмінування, засоби зв'язку, прилади нічного бачення, медикаменти та теплий одяг.

No comments:

Post a Comment