November 24, 2014

17-23 листопада 2014 Україна: Головні теми тижня - Демократичні партії підписали коаліційну угоду

Пять демократических партий – победителей внеочередных парламентских выборов – подписали коалиционное соглашение

Головні теми тижня 17-23 листопада 2014 від Інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"


Демократичні партії підписали коаліційну угоду. Перша сесія нової Верховної ради відкриється наступного тижня. Депутати планують відмовитися від позаблокового статусу України. Ситуація в економіці лишається складною. Корупція – головна загроза української державності. Інтенсивність бойових дій у Донбасі не спадає. На окуповані території Донбасу насувається гуманітарна катастрофа.

Створення коаліції у Верховній Раді та формування Кабінету міністрів

П'ять демократичних партій – переможниць позачергових парламентських виборів – підписали коаліційну угоду перед першим засіданням Верховної Ради, яке планується провести 27 листопада.
Президент Порошенко на переговорах з віце-президентом США Байденом заявив, що Кабмін має бути сформований за шість днів. Прем'єр-міністр Яценюк запрошує фахівців на роботу до Кабінету міністрів. "Батьківщина" та "Самопоміч" не мають наміру висувати своїх кандидатів у Кабмін.
Кличко залишається мером Києва. Українська льотчиця Савченко, яку насильно утримують під вартою в Росії, представлятиме парламент України в ПАРЄ.

Воєнні дії у Донбасі

У зоні бойових дій на півдні Донецької області відбувається заміна з'єднань бойовиків регулярними російськими частинами. Російська військова техніка відкрито вторгається на територію України через пропускні пункти, контрольовані терористами та Росією. Російська армія проводить перегрупування та перекидає техніку на основні напрямки можливого наступу. Російські "гуманітарні конвої" безперешкодно проникають на територію України. Відновилися обстріли українських населених пунктів і позицій українських військ у Луганській області з території Росії. Під час "перемир'я" щодня гине кілька українських військовослужбовців. Українська Армія успішно відбиває атаки на ключові вузли оборони в Донецькому аеропорту, Щасті, Дебальцевому.
За офіційними даними ООН, за час "перемир'я" в Донбасі загинуло більше 950 осіб, усього з початку конфлікту кількість жертв перевищила 4300, поранених – 9900 осіб.

Зміцнення обороноздатності

Міністр оборони Полторак заявив, що Україна найближчим часом збільшить чисельність і технічне оснащення Збройних сил.
На озброєння Національної гвардії прийнято нові українські бронеавтомобілі на базі КрАЗ.
Кабінет міністрів схвалив проект Указу президента Порошенка про односторонню демаркацію кордону з Росією.
США надали Україні перші три новітні радарні протимінометні системи, на озброєння буде поставлено ще 17.
За повідомленням агентства Reuters, США поки не надаватимуть Україні летальну зброю, однак можливість таких поставок зберігається. Республіканська більшість у Сенаті готова чинити тиск на президента США для прийняття такого рішення.
У пресі виник скандал з приводу відмови України від літаків, які готова була поставити Канада. Офіційні особи як виправдання наводять дорожнечу технічного обслуговування та неможливість швидкого перенавчання пілотів.

Люстрація та боротьба з корупцією

Президія Верховного суду подала до Конституційного суду України заяву про перевірку конституційності закону "Про очищення влади".
У коаліційній угоді нової Верховної Ради немає пункту про припинення ухиляння від податків за допомогою офшорів.
Глава СБУ Наливайченко заявив, що в результаті люстрації звільнено близько 2500 осіб, із них більше 100 – з командного складу. Люстрацію буде продовжено. Віце-президент США Байден і президент Литви Грібаускайте заявили українській владі, що головною загрозою для державності країни є корупція.

Стан економіки України

Державний борг України протягом 2014 збільшився на 233 млрд грн, витрати на його обслуговування становлять понад 83 млрд грн.
НБУ несуттєво зменшив прогноз інфляції і падіння ВВП на поточний рік. Курс гривні на міжбанківській біржі трохи зміцнився після різкого падіння минулого тижня. Експерти вважають, що ситуація на валютному ринку є далекою від стабільної.
Міністерство фінансів прогнозує падіння ВВП України в 2015 році на 4,3 % за рівня інфляції 13,4 %.

Річниця початку Євромайдану

Україна відзначила День Незалежності та Свободи масовими акціями в пам'ять героїв Небесної Сотні та воїнів, що загиблі на війні з Росією. Численні учасники акцій вимагали прискорення євроінтеграції України. Президент Порошенко підписав указ про присвоєння звань Героїв України загиблим активістам "Небесної Сотні".

Проблема населення окупованих територій і внутрішніх переселенців

Кількість жертв обстрілів бойовиками мирних кварталів безперервно зростає. Особливо важка ситуація складається в Авдіївці та Дебальцевому. Обстрілам також піддані Щастя, Дзержинськ, Станиця Луганська. Донецьк ледь устигає відновлювати об'єкти інфраструктури.
За даними UNICEF, у результаті військових дій без даху над головою залишилося понад 125 тисяч дітей.
На окупованих територіях Донбасу назріває гуманітарна катастрофа: населення не отримує пенсій і соціальних виплат, у деяких містах "влади" ДНР і ЛНР видають зарплату продуктовими пайками, у Донецьку педагогам відмовилися платити зарплату.

Інтеграція в ЄС і НАТО

Президент Порошенко в інтерв'ю газеті "Bild" заявив, що Україні рано думати про вступ до НАТО. Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр вважає, що Україна не має шансів на вступ до ЄС і НАТО в осяжному майбутньому.
У коаліційній угоді нової Верховної Ради зафіксовано відмову від позаблокового статусу та вибір курсу на інтеграцію країни в НАТО.

Енергетична безпека

У жовтні Україна на чверть скоротила споживання газу та на третину – споживання вугілля, порівняно з тим самим періодом минулого року. Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що Україна може відмовитися від закупівель російського газу, якщо погода буде теплою. Максимально необхідні обсяги становлять 5 млрд м3. За його словами, газ, що закуповується в Європі, дешевший від російського, але його не вистачає для задоволення всіх потреб. Україна готова внести передоплату Росії за 1,5 млрд м3.
За словами прем'єр-міністра Яценюка, Україна вже замістила більше 60 % російського газу та має намір і надалі знижувати залежність від цих поставок.
Кабінет міністрів подовжив ще на місяць надзвичайні заходи в енергетиці.
Прем'єр-міністр Яценюк запропонував прем'єр-міністру Норвегії (найбільшому постачальнику газу в Європі) Солбергу брати участь у модернізації української газотранспортної системи. Ситуація з постачанням вугілля на електростанції залишається вкрай важкою.

No comments:

Post a Comment