November 17, 2014

16.11.2014 Україна: Головні події доби - Лідери "Великої двадцятки" не мають розбіжностей у позиції щодо агресії Росії в Україні

Лидеры “Большой двадцатки” не имеют разногласий в позиции относительно агрессии России в Украине

Головні події і теми дня 16.11.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"


Лідери "Великої двадцятки" не мають розбіжностей у позиції щодо агресії Росії в Україні. Імовірність наступу російських військ і незаконних збройних формувань бойовиків у Донбасі лишається високою. Коаліційні перемовини у новій Верховній Раді далекі від завершення.

В Україні

  • У Києві відбувся установчий з'їзд громадського об'єднання "Асоціація волонтерів України", що об'єднав 26 організацій. Головна мета асоціації – надання допомоги в реформуванні Збройних сил України, підвищенні обороноздатності, підтримці армії і добровольчих збройних формувань.
  • Ринок друкованої продукції в Україні скорочується через кризу та падіння попиту, компанія Sanoma закриває журнали "National Geografic", "Esquire", "Men's Health", "Harper's Bazaar" і продає "Cosmopolitain Україна".

Театр воєнних дій

  • РНБО констатує підготовку військ РФ і незаконних збройних формувань ЛНР і ДНР до масштабного наступу. У зв'язку з погодними умовами інтенсивність обстрілів бойовиками позицій української армії дещо знизилася, проте вони фіксуються всією протяжністю за лінією бойових дій. Під час відбиття нападу на Станицю Луганську загинуло троє українських військовослужбовців.
  • Президент Порошенко в інтерв'ю німецькій газеті "Bild" заявив, що Україна не хоче війни з Росією, але готується до найгіршого сценарію, а армія підготовлена значно краще, ніж п'ять місяців тому.
  • За повідомленням Центру обміну полоненими, бойовики ДНР і ЛНР утримують у заручниках 703 українських військових і цивільних осіб.
  • Влада терористичної Донецької республіки оголосила про створення банку на базі існуючої мережі одного з українських банків. Українські власті попередили про незаконність даної установи та небезпеку розміщення в ній грошей.
  • До України вторгся черговий "гуманітарний конвой" з Росії. За інформацією луганських джерел, він привіз боєприпаси та паливо для бойовиків і російської армії.

Україна і світ

  • Саміт G20, присвячений економіці, глобальному потеплінню, боротьбі з епідемією лихоманки Ебола та положенню в Україні, завершився без президента Путіна, який залишив зустріч достроково. Лідери США, Японії та Австралії у спільній заяві висловили протест проти порушення Росією суверенітету України та заявили про рішучість притягнути до суду терористів, які збили авіалайнер рейсу МН-17. На зустрічі президента США Обами з лідерами ЄС обговорювалася скоординована відповідь на політику Росії відносно України. Прем'єр-міністр Великобританії Кемерон заявив, що Захід готовий протягом багатьох років вести жорстку політику щодо Росії, аби уникнути замороженого конфлікту на європейському континенті. Канцлер Німеччини Меркель висловилася за продовження діалогу з президентом Росії Путіним для мирного розв'язання української кризи.
  • Міністр економіки та президент Німеччини заявили, що посилення санкцій проти Росії не допоможе зупинити війну в Донбасі, потрібно шукати інші шляхи деескалації конфлікту.
  • Колишній радник президента США Картера – впливовий політолог Бжезинський заявив, що метою Росії є поділ Європи, розлом європейсько-американського союзу, параліч НАТО та ЄС під загрозою нанесення ядерного удару.
  • На зустрічі лідерів "Вишеградської четвірки" (Угорщина, Польща, Словаччина та Чехія) із президентом України Порошенком досягнуто домовленість про постійну взаємодію міністрів закордонних справ і оборони.

Тренди


  • Представник "Блоку Петра Порошенка" Томенко заявив, що його політична сила припускає можливість формування уряду "технократів" або навіть дострокових перевиборів парламенту в разі нед

No comments:

Post a Comment