November 18, 2014

10-16 листопада 2014 Україна: Головні теми тижня - Росія в будь-який момент готова продовжити наступ у Донбасі

Россия в любой момент готова продолжить наступление в Донбассе

Головні теми тижня 10-16 листопада 2014 від Інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"


Новий склад Верховної Ради має зібратися за тиждень. Проблеми окупованих територій у Донбасі поглиблюються. Росія в будь-який момент готова продовжити наступ у Донбасі. Економіка України в жалюгідному стані через війну та відсутність реформ. Путін утік із саміту G20 в Австралії.

Позачергові вибори до Верховної Ради та коаліційні перемовини

Виборча кампанія завершена, результати виборів опубліковані в офіційному виданні Верховної Ради "Голос України". Обрано 421 із 423 депутатів, у двох округах іде перерахунок голосів і розгорається скандал з приводу втручання до виборчого процесу. Міліція відкрила більше 400 кримінальних справ за фактами порушення передвиборчого законодавства.
Найбільшу кількість місць у парламенті здобули демократичні сили, які представляють колишнього спікера парламенту та прем'єр-міністра, президента та мера Львова. Керівництво "Блоку Петра Порошенка" сподівається на створення у Верховній Раді конституційної більшості. Узгоджено основні принципи коаліційної угоди, доробку тексту проекту буде закінчено до кінця тижня. За тиждень планується зібрати перше засідання парламенту.

Зміцнення обороноздатності країни

РНБО заявив, що проведення четвертої хвилі мобілізації поки не планується.
Міністр оборони Полторак озвучив рішення про включення добровольчих територіальних батальйонів до складу Збройних сил, що дозволить оснастити їх важкою технікою та поліпшити координацію військ. На закупівлю озброєння української армії планується додатково витратити 1 млрд грн. Міністр внутрішніх справ Аваков анонсував оснащення підрозділів Національної гвардії новими видами озброєння. Згідно з опублікованим звітом Харківської облдержадміністрації, роботи зі створення об'єкта "Стіна" на кордоні з Росією зірвано. Профінансовано, проте не виконано заходи щодо зміцнення територіальної оборони та ремонту бронетехніки.
Президент Порошенко видав указ про зміцнення державної безпеки та підвищення обороноздатності, згідно з яким створюються аеромобільні сили, переглядаються норми речового та продовольчого забезпечення армії, вводиться облік захопленої зброї і створюється центр управління та координації при Міністерстві оборони. Передбачено зміну порядку роботи правоохоронних органів і прокуратури з розслідування військових злочинів і посилення відповідальності за них. Планується розробка військово-медичної доктрини. Велику увагу приділено розвитку військово-патріотичного руху та організацій. Готується модернізація урядового зв'язку та розвиток наземної радіотелепередавальної мережі в Донбасі.
Волонтерськими організаціями створено асоціацію, мета якої – поліпшення постачання й підтримка Збройних сил і Національної гвардії.

"Третя газова війна" і вугільний скандал

Указ президента Порошенка про енергетичну безпеку країни включає заходи щодо: використання видобутого в Україні газу винятково для потреб населення; зміцнення фінансової дисципліни та своєчасної оплати за спожиті енергоресурси, у тому числі введення передоплати за енергоносії з 1 грудня; повсюдного впровадження приладів обліку споживання енергоресурсів.
Нафтогаз отримав від Газпрому оплату за транзит, проте суму й період оплати офіційними особами не озвучено. Україна готова внести передоплату за російський газ тільки за різкого погіршення погодних умов. Тепла погода дозволила Україні з початку місяця вдвічі скоротити відбір газу із підземних сховищ.
За повідомленням польської компанії PGNIG, постачання газу з Росії скорочено, що спричинило й припинення реверсних поставок в Україну. Незважаючи на скорочення постачання газу з Росії, Словаччина не припиняє реверсні постачання  газу в Україну.
Доходи "Газпрому" від експорту газу впали більш ніж на 8 %, незважаючи на зростання обсягів поставок на 4,5 %, чистий прибуток в рублях за дев'ять місяців поточного року впав майже в 13 разів, а собівартість зросла на 3 %.
На думку американського фінансиста Сороса, Нафтогаз є основним джерелом корупції в Україні.
Компанія – постачальник південноафриканського вугілля відмовилася від подальшої співпраці з Україною через скандал, пов'язаний з перевіркою прокуратурою Міністерства палива та енергетики. Після розриву контракту на поставку з ПАР Україна збирається закуповувати понад 500 тисяч тон вугілля в Росії. Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що постачання вугілля з територій, контрольованих терористами, не плануються.
Ціни на нафту на світових ринках продовжують падати. Російська влада допускає в новому бюджетному році можливість зниження вартості нафти Urals до $60 за барель. Росстат констатує падіння економіки Росії через санкції Заходу та обвал цін на нафту.

Саміт G20 в Австралії

Саміт G20, присвячений економіці, глобальному потеплінню, боротьбі з епідемією лихоманки Ебола та положенню в Україні, завершився без президента Путіна, який залишив зустріч достроково. Лідери США, Японії та Австралії у спільній заяві висловили протест проти порушення Росією суверенітету України та заявили про рішучість притягнути до суду терористів, які збили авіалайнер рейсу МН-17. На зустрічі президента США Обами з лідерами ЄС обговорювалася скоординована відповідь на політику Росії щодо України. Світові лідери чинять тиск на Росію, звинувачують її у підтримці терористів, які збили малайзійський авіалайнер, вимагають деескалації агресії в Україні, а також загрожують новими санкціями.
Населення Австралії зустріло президента Росії Путіна плакатами та скандуванням "Путін – х@йло". Західні ЗМІ зазначають поганий настрій Путіна та показову зневагу до нього з боку інших учасників саміту.

Обвал курсу гривні та стан економіки

Тиждень почався стрімкою девальвацією гривні, яка втратила більше 10 % і досягла історичного мінімуму майже в 16 грн/$ на тлі рекордно низьких обсягів торгів і нових правил валютних аукціонів, введених Національним банком. На нараді НБУ з керівництвом 40 найбільших банків домовленість про граничний курс досягнута не була, тому регулятор може застосувати як адміністративні заходи, так і нові правила валютних аукціонів. НБУ просить ЗМІ не вказувати граничні значення котирувань на валютному ринку, а орієнтуватися на реальні цифри угод. Українці масово скуповують валюту в обмінних пунктах. Із початку року з валютних депозитів знято понад $7 млрд. При курсі в 16 грн/$ вартість бензину може сягнути 20 грн/л, що завдасть потужного удару економіці.
Національний банк затвердив положення про емісію електронних грошей на території України.
НБУ дозволив встановлювати кореспондентські відносини з банками Криму для погашення зобов'язань за кредитними договорами суб'єктами Криму.
Індекс української біржі UX опустився нижче від психологічного мінімуму в 1000 пунктів, упавши тільки за один день більш ніж на 7 %.
За оцінками Європейської бізнес-асоціації, індекс інвестиційної привабливості України погіршився через відсутність реформ і реальної боротьби з корупцією.
ЄБРР і Кабінет Міністрів погодили введення в Україні посади бізнес-омбудсмена, яким буде не громадянин України.

Ескалація агресії Росії в Україні та у світі

Спостерігачі фіксують різке збільшення обсягів введення Росією військової техніки, засобів ППО, радіоелектронної боротьби та ракетних комплексів на територію України. Згідно із заявою РНБО, на озброєнні у бойовиків ЛНР і ДНР з'явилися новітня стрілецька зброя, артилерійські системи та бронетехніка. Представники місії ОБСЄ вважають, що небезпека ескалації конфлікту в Донбасі різко зросла. НАТО заявило про введення в Крим російських засобів доставки ядерної зброї, зростання концентрації російських військ на території Донбасу та в прикордонних районах. Спостерігачі повідомляють про зосередження російських сил і примусову мобілізацію місцевого населення на окупованих територіях.
Міністр оборони РФ Шойгу оголосив, що Росія створює в Криму повноцінне самодостатнє угруповання військ.
Війська країн НАТО фіксують регулярні порушення повітряного простору авіацією Росії. Альянс посилює військову присутність у Східній Європі та на Чорному морі.
Кількість обстрілів та атак позицій української армії бойовиками постійно зростає всією лінією бойових дій, щодня гинуть кілька українських військовослужбовців. Основними гарячими точками стали Авдіївка, Піски, Донецький аеропорт, Дебальцеве, Станиця Луганська, Дзержинськ і район траси "Бахмутка".
Усі експерти констатують вищу ступінь готовності військ РФ і підконтрольних їм ДНР і ЛНР до нового етапу агресії в Україну із захоплених ними територій Донбасу та Криму.

Розслідування діяльності режиму Януковича

Для розслідування злочинів режиму колишнього президента Януковича проти активістів Майдану до України прибула делегація Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Президент Порошенко провів нараду керівників силових відомств, на якій генеральний прокурор Ярема повідомив про арешт активів оточення Януковича та запевнив, що розслідування буде продовжено, незважаючи на знищені докази та спротив колишніх працівників силових структур.
На думку експертів, відсутність значущих результатів і судових процесів проти замовників злочинів свідчить про зв'язки представників влади із замовниками та небажання покарання справжніх винуватців.

Санкції щодо Росії

Міністр економіки та президент Німеччини заявили, що посилення санкцій проти Росії не допоможе зупинити війну в Донбасі, потрібно шукати інші шляхи деескалації конфлікту. Прем'єр-міністр Великобританії Кемерон заявив, що Захід готовий вести багаторічну жорстку політику щодо Росії в ім'я уникнення замороженого конфлікту на європейському континенті. На саміті міністрів закордонних справ ЄС посилення санкцій щодо Росії відкладено до початку грудня, до чорних списків включено лише кілька лідерів самопроголошених республік ДНР і ЛНР.

Скандали навколо діяльності місії ОБСЄ

Спостережна місія ОБСЄ в Донбасі розширена до 500 осіб, 350 з яких працюватимуть на території, контрольованій ДНР і ЛНР. Президент Порошенко надав місії броньовані джипи, щоб не допустити використання техніки з Росії з російськими водіями.
Спостерігачі "зловили" місію ОБСЄ на наданні російським військам і незаконним збройним формуванням даних про дислокацію підрозділів української армії. Група "Інформаційний спротив" відмовилася від співпраці з організацією.

Проблеми населення окупованих територій

Підписаний президентом Порошенком указ про стабілізацію ситуації на територіях, підконтрольних терористичним Донецькій і Луганській республікам, ініціює скасування прийнятого раніше закону про їх особливий статус. Новий указ визначає порядок надання гуманітарної допомоги, розрахунків за спожиті енергоресурси. Передбачено припинення роботи державних підприємств у регіоні з переведенням службовців до контрольованих Україною районів, введення особливого статусу платників податків і припинення обслуговування всіх банківських рахунків, включаючи карткові. Виплата допомог і пенсій здійснюватиметься тільки особам, які проживають на територіях, підконтрольних Україні.

За оцінками ООН, кількість біженців і тимчасових переселенців з Криму і Донбасу перевищила 1 млн осіб.

No comments:

Post a Comment