October 24, 2014

23.10.2014 Україна: Головні теми доби - Росія продовжує введення армійських підрозділів і бойової техніки на територію України

Россия продолжает ввод армейских подразделений и боевой техники на территорию Украины

Головні події і теми дня 23.10.2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна"


Відносне затишшя в зоні воєнних дій у Донбасі бойовики використовують для перегрупування сил і підтягування резервів. Росія продовжує введення армійських підрозділів і бойової техніки на територію України. Проголосувати на виборах до Верховної Ради зможе лише частина учасників бойових дій. ЄС подовжив Україні режим безмитного імпорту до 2015 року.

В Україні

  • Президент Порошенко призначив начальником Державної прикордонної служби Назаренка, що раніше обіймав посаду першого заступника голови служби.
    У ході візиту до Одеси, після перевірки найбільшого в країні оптового ринку "7-й кілометр", Порошенко розкритикував роботу силових структур і митниці по боротьбі з контрабандою.
  • НБУ демонструє стабільність валютного курсу перед виборами: 12,95 грн/$, 16,43 грн/€ (-9 коп.), 3,16 грн / 10 руб (+1 коп.). Національний банк продовжує політику підтримки ліквідності банків шляхом рефінансування та кредитів овернайт.
    Відповідно до закону "Про очищення влади" звільнено заступника голови НБУ Приходька, якого пов'язують з розкраданням коштів Аграрного фонду.
  • Прем'єр-міністр Яценюк повідомив в інтерв'ю, що новому уряду потрібно буде негайно провести переговори з МВФ про збільшення суми стабілізаційного кредиту.
  • Міністр оборони Полторак повідомив, що можливість проголосувати на позачергових виборах до Верховної Ради отримають менше 10 тисяч учасників бойових дій, інші – позбавлені такої можливості через неприйняття депутатами поправок до виборчого законодавства.
  • Національна комісія з регулювання у сфері  енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановила низькі тарифи на електроенергію для населення, яке використовує електричні опалювальні котли замість газових.

Театр воєнних дій

  • У зоні бойових дій панує відносне затишшя, кількість обстрілів позицій української армії скоротилася, проте зафіксоване перегрупування сил терористів, підвезення боєприпасів і введення нових військ РФ на територію України. Обстріляно Авдіївку, Маріуполь, околиці Волновахи, Станицю Луганську та Дебальцеве.
  • Бойовики евакуюють свої сім'ї і поранених з Донецька, експерти прогнозують можливість масштабної провокації під час проведення позачергових виборів до Верховної Ради. Відзначено випадки маркування техніки бойовиків знаками української армії, застосування військових шевронів з українською символікою.
  • Російські військові, що перебувають у Луганську, де вони зараз займаються військовою підготовкою бойовиків, дали інтерв'ю The Finansial Times, в якому розповіли, що РФ продовжує відправляти своїх військових в Україну.

Україна і світ

  • Країни ЄС затвердили спільну політику у сфері енергоефективності та протидії змінам клімату на 2020-2030 рр., яка передбачає зменшення споживання російської нафти і газу, підвищення частки поновлюваних джерел до 27 % і відповідне зростання енергоефективності.
  • Сесія виконкому організації ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) підтвердила, що Крим є частиною України, проти проголосували Росія, Куба і Китай.
  • Швеція збільшила свій оборонний бюджет і припинила військову співпрацю з Росією.
  • Україна звернулася до СОТ із заявою про порушення угоди та міжнародних стандартів Росією, яка ввела заборону на постачання рослинної продукції.
  • Європарламент подовжив торговельні преференції для України на 2015 рік.

Тренди
  • Експерти, які проаналізували передвиборчі програми партій, переконані в тому, що більшість їх положень є популізмом і призначені для отримання голосів виборців, а не розв'язання реальних проблем, підтримка малого та середнього бізнесу є декларативною, жодна з партій не має чіткої і зрозумілої програми економічних реформ.
Торгово-промислова палата видає висновки про наявність форс-мажорних обставин, ґрунтуючись на даних НБУ за відсутності законодавчого визнання режиму воєнного стану.

No comments:

Post a Comment