October 15, 2014

14.10.2014 Україна: Головні теми доби - Верховна Рада прийняля пакет антикорупційних законів

В Киеве, Харькове и Одессе прошли многотысячные “Марши героев”, организованные добровольческим батальоном “Азов” и “Правым секторов” и партией “Свобода”, в честь годовщины создания Украинской повстанческой армии (УПА).

Головні події дня 14.10.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Заворушення під Верховною Радою. Прийнято пакет антикорупційних законів. Новий Міністр оборони України – командувач Національною гвардією Полторак. Марші на честь річниці створення УПА пройшли без ексцесів.

В Україні

  • Верховна Рада затвердила закон про посилення кримінальної відповідальності за порушення виборного законодавства та підкуп виборців.
    Також прийнятий пакет антикорупційних законів, запропонований Урядом, і створене Антикорупційне бюро. Відповідно до прийнятих законів чиновники зобов’язані повністю розкривати джерела своїх доходів, буде забезпечений загальний доступ до реєстру прав на майно, компанії зобов'язані декларувати кінцевих вигодонабувачів. Новим законом змінено структуру та функції прокуратури. Президент Порошенко заявив, що готовий підписати ухвалені законодавчі акти негайно.
  • У Києві, Харкові та Одесі пройшли багатотисячні "Марші героїв", організовані добровольчим батальйоном "Азов", "Правим сектором" і партією “Свобода”, на честь річниці створення Української повстанської армії (УПА).
  • Під Верховною Радою учасники акції протесту влаштували бійку з правоохоронцями під гаслом визнання воїнів ОУН-УПА воюючою стороною. Міліція затримала близько 50 людей за підозрою в організації масових заворушень.
  • Національна рада з питань антикорупційної політики, створена президентом Порошенком, наділена консультативними та аналітичними функціями.
  • Командувач Нацгвардії Полторак затверджений депутатами на посаду Міністра оборони.
  • Центральна виборча комісія звернулася до Верховної Ради з проханням законодавчо врегулювати питання проведення виборів у зоні бойових дій у Донбасі.
    Завершено процес коригування списків партій по включенню і скасуванню реєстрації кандидатів у депутати на позачергових виборах до Верховної Ради. Демократичні сили в багатьох округах узгодили єдині кандидатури.
  • Віце-прем'єр-міністр Гройсман заявив, що опалювальний сезон у країні почнеться за планом 1 листопада, однак Уряд готовий змінити його за несприятливих погодних умов.
  • СБУ заявило, що акцію бійців Національної гвардії під Адміністрацією президента організували російські спецслужби з використання соціальної мережі "ВКонтакте", але масових заворушень вдалося запобігти.
  • Голова НБУ Гонтарева вважає, що прийняття антикорупційних законів підвищать привабливість України для іноземних інвесторів.
    МВФ позитивно оцінив дії Нацбанку з врегулювання валютного кризи та вважає, що Україна спроможна розплатитися за зовнішніми боргами.
    За заявою Міністра фінансів Шлапака, програма співпраці з МВФ не потребує корегування.
    У касах великих банків з'явилася готівкова валюта. Офіційний курс установлений на рівні 12,95 грн/$, 16,42 грн/€ (+6 коп.), 3.21 грн/10 руб (-1 коп.).
  • Нафтогаз подав до Стокгольмського арбітражу позов проти Газпрому для приведення контракту у відповідність до міжнародного та українського законодавства, компенсації збитків від зниження обсягу та встановлення економічно обґрунтованих тарифів на транзит газу. Вимоги можуть бути розширені та доповнені в процесі розгляду позову.

Київ

  • Мер Кличко затвердив керівником департаменту будівництва Київської міськадміністрації колишнього головного менеджера компаній, що належать олігарху Юрушеву.

Театр воєнних дій

  • Під час артилерійського обстрілу бойовиками похоронної процесії у передмісті Маріуполя загинуло – 7 і поранено 17 мирних жителів, у місті оголошено траур.
  • Бойовики напали на блокпост української армії у Луганській області біля Бахмутки, українськими військовими відбитий потужний штурм Донецького аеропорту та атаку позицій у Дебальцевому.

Україна і світ

  • Президент Росії Путін в інтерв'ю сербській газеті "Політика" звинуватив країни Прибалтики й України в зростанні неонацизму та заявив, що в лютому в Україні стався антиконституційний державний переворот.
  • Держсекретар США Керрі під час переговорів указав Міністру закордонних справ РФ Лаврову на необхідність виконання всіх пунктів мінського меморандуму як умови часткового зняття санкцій і заявив, що США не визнають жодних "референдумів" і "виборів" у Донбасі.
  • Президенти Росії та України узгодили теми переговорів в Мілані, які відбудуться 16-17 жовтня.
  • Влада анексованого Росією Криму почали перепис населення, яка, на думку корінного народу – кримських татар, є підготовкою до їхньої депортації з півострова.
  • Рішення Катару та Саудівської Аравії спричинили падіння ціни на нафту на міжнародних ринках протягом дня майже на $4 за барель.
  • За підсумками першого півріччя прибуток Газпрому скоротився майже на чверть.

Тренди


  • ФСБ Росії інтенсивно використовує можливості контрольованій нею соціальної мережі "ВКонтакте" для ведення розвідувальної і диверсійно-підривної діяльності.
  • Учасники бойових дій і члени "Правого сектора" своїми маніфестаціями у великих містах з приводу річниці створення УПА показали, що  можуть самостійно та ефективно контролювати проведення масових заходів.

No comments:

Post a Comment