October 22, 2014

13-19 жовтня 2014 Україна: Аналітичний огляд - Останній тиждень напередодні позачерговиих парламентських виборів

В Милане прошел саммит “Азия – Европа” (ASEM), в рамках которого состоялись межгосударственные встречи лидеров Германии, Италии, России, Украины и других стран

Аналітичний огляд тижня 13-19 жовтня 2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Тиждень відзначений кількома знаковими подіями. Саміт в Мілані був скликаний для вирішення животрепетних для Європи питань – постачання газу з Росії і врегулювання кризи у Східній Україні. За жодною із проблем істотного просування досягти не вдалося. Більш того, Путін налякав Європу скороченням постачання газу при продовженні реверсу в Україну.


Незважаючи на видимість виведення військ із Донбасу, кількість військовослужбовців РФ, "добровольців" і військової техніки продовжує зростати. Ні на жодний день не припиняються обстріли позицій української армії та атаки Донецького аеропорту. Частини РФ проводять розвідки боєм на більшості ділянок фронту.


Закриття наступного тижня поромної переправи в Крим і відсікання його від джерел постачання з материка може спровокувати активні бойові дії Росії на території  України. Росія продовжує підтягувати до кордонів нові з'єднання та проводить підготовку бойовиків у польових таборах Ростовської області.


В Україні призначено нового міністра оборони Полторака, що раніше командував Національною гвардією.


Президент Порошенко підписав закон про особливий статус окремих районів Донбасу. Бойовики терористичних "республік" ДНР і ЛНР проігнорували українські ініціативи та ведуть політику на відділення від України, однак продовжують безкоштовно використовувати українські ресурси. Істотно збільшується кількість вимушених переселенців, незважаючи на те, що частина їх, не маючи засобів до існування, повертається на місця постійного проживання.


Уряд України протягнув через парламент пакет антикорупційних законів, але практика їх застосування перетворилася на фарс.


Практика підкупу виборців кандидатами у депутати набула грандіозного розмаху, незважаючи на прийнятий закон про посилювання відповідальності за втручання до виборчого процесу та вже відкриті кримінальні справи.


Діяльність агентури та диверсантів РФ в Україні помітно активізувалася. Їм вдалося організувати демонстрацію військовослужбовців Національної гвардії шляхом координації зусиль вербувальників через російську соціальну мережу "Вконтакте". Зусиллями правоохоронців поки вдається уникнути резонансних терактів.


У цілому ситуацію можна охарактеризувати як концентрацію та підготовку сил перед активною фазою бойових дій напередодні виборів в Україні та зимового періоду, під час якого Росія та підконтрольні їй терористи отримають можливість використовувати важку техніку й танки для наступу.


Саміт "Азія Європа" (ASEM) в Мілані

У Мілані пройшов саміт "Азія Європа" (ASEM), в рамках якого відбулися міждержавні зустрічі лідерів Німеччини, Італії, Росії, України та інших країн. У ході трьох раундів переговорів президентів Порошенка та Путіна угоди з усіх питань не досягнуто.
Засоби масової інформації Європи та США зазначають, що спроби швидкого врегулювання української кризи на саміті не досягли успіху. Узгоджені позиції з контролю за лінією бойових дій і проведення місцевих виборів у зоні конфлікту порушуються провокаціями бойовиків ЛНР і ДНР, підконтрольних Росії.

"Третя газова війна"

За підсумками саміту ASEM розв'язання газової проблеми, яке б задовольняє всі сторони, не знайдено.
Нафтогаз подав до Стокгольмського арбітражу позов до Газпрому для приведення контракту у відповідність до міжнародного та українського законодавства, компенсації збитків від зниження обсягу та встановлення економічно обґрунтованих тарифів на транзит газу. Вимоги можуть бути розширені й доповнені у процесі розгляду позову.
До рішення Стокгольмського арбітражу Україна готова на укладення тимчасової угоди з Росією щодо постачання газу до 31 березня 2015 року.
За підсумками першого півріччя прибуток Газпрому скоротився майже на чверть.
Рішення Катару і Саудівської Аравії спричинили падіння ціни на нафту на міжнародних ринках.

Військове протистояння в Донбасі

Під час оголошеного перемир'я бойовики десятки разів на день порушували режим припинення вогню. Атакам та обстрілам піддаються позиції українських військ по всій лінії зіткнення в Донецькій і Луганській областях у Докучаєвську, Миколаївці, Авдіївці, Донецькому аеропорті, Горлівці, Смілому, Дебальцевому, Бахмутівці, під Маріуполем.
Бойовики безперервно обстрілюють Донецький аеропорт з артилерії і систем залпового вогню, українська армія успішно відбиває всі атаки. Міністром оборони призначено командувача Національною гвардією Полторака.
Порошенко і Полторак заявили, що аеропорт це стратегічний об'єкт, який не буде зданий за жодних умов.
Головнокомандувач силами НАТО в Європі Брідлав не бачить відведення військ РФ від українського кордону, де досі перебувають значні сили армії вторгнення.
Українська розвідка фіксує введення нових військових частин РФ, бойової техніки та підвезення боєприпасів на територію України.

Розділ сфер впливу між групами бойовиків

Між різними угрупуваннями бойовиків і російською армією часто виникають перестрілки за переділ зон впливу з використанням артилерії і бронетехніки. Ватажок горлівських терористів Безлер не визнає керівництва ДНР. "Козаки війська донського" ​​атакують позиції української армії в Луганській області та оголошують про створення своїх "республік".

Реалізація придністровського сценарію в Донбасі

Підписаний президентом Порошенком закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", що набув чинності,  діятиме протягом трьох років. У своєму інтерв'ю для українських телеканалів він заявив, що норми закону про особливий статус окремих районів Донецької і Луганської областей не суперечать інтересам країни та прийняті відповідно до домовленостей, досягнутих у Мінську, а лінія розмежування між українськими військами та бойовиками узгоджена та має бути затверджена парламентом.
Держсекретар США Керрі на прес-конференції після зустрічі з міністром закордонних справ РФ заявив про існування секретних угод між президентами Путіним і Порошенком, які доповнюють мінський меморандум. МЗС України відмовився від коментарів з цього факту.
Україна встановила прикордонний контроль на кордоні з територією, що захоплена бойовиками ЛНР і ДНР.
"Керівництво" ДНР і ЛНР заявило, що не визнає українських законів і готується провести власні "вибори" 2 листопада. Президент Порошенко заявив, що ці "вибори" не буде визнано і вони не матимуть юридичної сили.
ДНР і ЛНР готуються до "націоналізації" майна українських олігархів, що розташовано на контрольованій ними території. Ватажок самопроголошеної терористичної "Донецької республіки" Захарченко заявив про плани захоплення всього Донбасу, а також Бердянська та Ізюму. Він пообіцяв продовження війни протягом кількох років і заявив, що на територіях діятиме московський час, перехід на який буде здійснено до кінця року.

"П'ята колона" та акція солдатів Нацгвардії

У Києві понад 300 солдатів-строковиків Національної гвардії протестували під Адміністрацією президента з вимогами демобілізації, виплати грошового забезпечення та нормального поводження з боку командирів. Представники влади оцінили це як провокацію та порушення Статуту. Президент Порошенко поклав відповідальність за те, що трапилось, на керівництво Нацгвардії, контррозвідки та органів внутрішньої безпеки МВС.
Активність диверсійно-терористичних груп Росії на території України зростає. Підрозділи МВС, Нацгвардії і СБУ десятками затримують учасників незаконних збройних формувань. СБУ поки вдається запобігати терактів.

Розслідування поразки української армії під Іловайськом

Генеральна прокуратура й тимчасова слідча комісія Верховної Ради продовжують розслідування причин поразки українських військ під Іловайськом. Глава комісії Сенченко звинуватив міністра оборони і начальника Генерального штабу в помилках, що призвели до великих втрат української армії у живій силі й техніці.

Проблема вимушених переселенців і жителів окупованих територій

За офіційними даними, в Україні налічується 417 тисяч тимчасових переселенців. Уряд прийняв постанову про часткову компенсацію оренди ними житла. ООН вважає, що в зоні конфлікту проживає близько 5 мільйонів осіб. Під час бойових дій в Донбасі загинуло більше 3700 чоловік.
Влада терористичних ДНР і ЛНР безкоштовно користується українським газом та електроенергією. Гуманітарна допомога, що поставляється з Росії, а також місцеві ресурси піддаються розграбуванню й не доходять до місцевого населення.
Влада анексованого Росією Криму почала перепис населення, що, на думку корінного народу –  кримських татар, свідчить про підготовку до їх депортації з півострова.

Позачергові вибори до Верховної Ради

Президент Порошенко підписав закон, що посилює відповідальність за порушення виборчих прав громадян, зокрема за підкуп виборців, вплив на членів комісій і втручання до виборчого процесу.
Міністр внутрішніх справ Аваков на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук заявив про факти масового підкупу виборців представниками різних політичних сил та самовисуванцями, у тому числі колишнім головою Нафтогазу Бакуліним, і про відкриття більше 140 кримінальних справ за фактами порушення виборчого законодавства.
Соціологи з групи "Рейтинг" прогнозують отримання на позачергових виборах до Верховної Ради блоком Порошенка до третини голосів виборців, на другому й третьому місцях – Радикальна партія Ляшка і "Народний фронт".

Боротьба з корупцією і люстрація

Верховна Рада прийняла пакет антикорупційних законів, запропонований Урядом, і створила Антикорупційне бюро. Прем'єр-міністр Яценюк вважає за можливе проведення люстрації державних чиновників і суддів, відповідно до прийнятого закону "Про очищення влади", за два роки.
СБУ заявило про готовність розсекретити свої архіви з іменами агентів КДБ.
За даними Transparency International Україна, не менше 10 % кандидатів у депутати Верховної Ради з прохідних списків партій замішані в корупції.
Перші результати боротьби з корупцією в державних і виборних органах, на думку експертів, перетворюють її на фарс, оскільки очолюють її відомі корупціонери та особи, які підтримують сепаратистів, такі як мер Харкова Кернес.

Політика Національного банку і валютний курс

Національний банк стримує коливання офіційного курсу гривні щодо основних валют напередодні виборів, продаючи валюту на аукціонах. В касах деяких банків вже з'являється готівкова валюта.

Глава НБУ Гонтарева заявила про досягнення з кредиторами домовленостей за всіма програмами та прагне об'єднати всі існуючі програми допомоги до єдиної платформи. МВФ вважає, що Україна спроможна розрахуватися за своїми боргами. Глава міністерства фінансів Шлапак не вбачає необхідності в коригуванні програм співпраці з міжнародними фінансовими інститутами.

No comments:

Post a Comment