October 13, 2014

06.10 – 12.10.2014 Україна: Головні теми тижня - Мирний план Порошенка - Люстрація - Економіка України продовжує падіння

Власть понимает необходимость люстрации. В противном случае народные протесты сделают процесс неконтролируемым.

Події тижня 06.10 12.10.2014 одним поглядом від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Напруження бойових дій у Донбасі за час перемир'я знизилося, але атаки бойовиків на позиції української армії та обстріли населених пунктів не припинились. Прогнози розвитку економіки України невтішні. До позачергових виборів до Верховної Ради залишилося 2 тижні.

Війна в Україні

Військові дії і режим припинення вогню в Донбасі

  • Щодня фіксуються десятки випадків порушення режиму припинення вогню терористами, які ведуть обстріли та атакують позиції українських військ, штурм Донецького аеропорту не припиняється ні на день.
  • Зафіксовані численні перестрілки між різними групами бойовиків, у тому числі, з використанням артилерії.
  • Губернатор Донецької області Кіхтенко заявив про підписання угоди з терористами, за участю ОБСЄ і російських воєнних, про припинення вогню та обмін територій, в рамках яких українська армія може залишити Донецький аеропорт.
  • Президент Порошенко в зверненні до українців з приводу реалізації його мирного плану зазначив, що за час перемир'я вдалося зупинити пряму агресію Росії, знизити напругу протистояння та відгородити зону бойових дій укріпленнями, провести часткову ротацію підрозділів і налагодити випуск бронетехніки. Найближчим часом він планує створити демілітаризовану зону на лінії бойових дій і підготувати армію до зими.

Присутність російських військ в Україні

  • Президент РФ Путін доручив міністерству оборони повернути війська з "навчань" від кордону з Україною в Ростовській області. Спостерігачами зафіксована ротація кадрових підрозділів російської армії і часткова заміна їх терористичними групами, підготовленими в таборах на території Ростовської області для поповнення особового складу, який зазнав великих втрат у боях за Донецький аеропорт. Росія сконцентрувала ударне угруповання на адміністративному кордоні Криму й веде активні диверсійно-розвідувальні дії у Донбасі. СБУ щодня затримує групи терористів як в зоні бойових дій, так і на решті території України.
  • За заявою заступника генерального секретаря НАТО Вершбоу, ситуація в Донбасі є нестабільною і може серйозно погіршитися протягом найближчих кількох днів.

Дії ОБСЄ в зоні конфлікту

  • Моніторингова місія ОБСЄ в Україні буде збільшена на 100 осіб, а мандат – подовжений на наступні 6 місяців. Спостерігачі ОБСЄ "не зафіксували" атак та артилерійських обстрілів бойовиків, про що йдеться в офіційному повідомленні організації, одночасно підкреслено відповідальність української армії за обстріл і спростовано повідомлення РНБО. Президент Порошенко має намір використовувати персонал місії і безпілотні літальні апарати для контролю за державним кордоном.
  • На думку США, зусилля ОБСЄ з моніторингу українсько-російського кордону неефективні, оскільки місія має доступ тільки до 1 кілометру кордону із 300, що перебувають під повним контролем бойовиків і військ РФ.

Обстріли міст, втрати серед мирного населення

  • У Донецьку тривають інтенсивні бойові дії у різних районах, унаслідок чого продовжують гинути мирні жителі. Усього, за даними ООН, за тиждень загинуло 55 осіб, постійно зростає кількість біженців і вимушених переселенців. За офіційною заявою ОБСЄ, заснованому на даних Донецької судово-медичної експертизи, з 14 березня в Донецькій області загинуло майже півтори тисячі осіб, у тому числі 21 дитина.
  • Терористи обстріляли з танків Луганську ТЕС в місті Щастя, поранено двоє енергетиків, станція частково виведена з ладу, почалися веєрні відключення електроенергії.

Розслідування причин поразки в Іловайську

  • Президент Порошенко звільнив главу Держприкордонслужби Литвина та його першого заступника, а також міністра оборони Гелетея.
  • Тимчасова слідча комісія Верховної Ради у зв'язку з продовженням воєнних дій у закритому режимі розслідує причини поразки і значних втрат українських військ під Іловайськом.
  • Прокурор Матіос, який займається розслідуванням причин поразки українських військ в районі Іловайська, заявив, що винними у події є бійці одного з батальйонів, які залишили свої позиції.

Переозброєння армії

  • Метою запрошення шведських воєнних експертів до Києва була закупівля нових технологій, організація спільного виробництва та модернізація озброєнь за стандартами НАТО. Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що Україна і Альянс розробляють програму взаємної сумісності збройних сил.
  • Підприємства "Укроборонпрому", працюючи у три зміни, різко наростили виробництво й готуються до випуску нових видів військової техніки.

Проблеми біженців, переселених осіб і населення на окупованій території

  • Губернатор Донецької області Кіхтенко переконаний, що Україна має виплачувати пенсії на окупованих територіях.
  • За оцінкою місії ООН з прав людини, кількість вимушених переселенців і біженців із зони бойових дій перевищує 800 тисяч осіб. Росія спростила порядок оформлення документів для біженців у рамках програми переселення співвітчизників.

"Вибори" на територіях, захоплених терористами ЛНР і ДНР

  • На території так званих Донецької і Луганської республік їх керівництво планує провести "вибори" 2 листопада, на яких зможуть "проголосувати" найманці з Росії. За словами міністра закордонних справ Клімкіна, вони заведуть мирний процес в глухий тупик. Офіційна Москва висловила підтримку "волевиявлення". В результаті протиріч між конфліктуючими угрупованнями, частина з них не допущена "властями" до виборів.

Політика

Україна і НАТО

  • Глава комітету з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради Литвин заявив, що члени комітету проголосували проти включення до порядку денного урядового законопроекту про позаблоковий статус України.
  • Новий генеральний секретар НАТО Столтенберг назвав першочерговим завданням альянсу зміцнення безпеки своїх членів і підтримку незалежної, демократичної, орієнтованої на Захід України.
  • Румунія дозволила США розгорнути базу протиракетної оборони на своїй території. У Чорному морі постійно присутні військові кораблі країн – членів НАТО.

Кадрові призначення Порошенка

  • Президент Порошенко призначив колишнього главу СБУ Смешка начальником новоствореного Комітету з питань розвідки.
  • Президент Порошенко в ході поїздки в Донбас представив нових губернаторів Донецької і Луганської областей – колишніх міліцейських генералів Кіхтенка та Москаля.

Позачергові вибори до Верховної Ради

  • Підкуп виборців на позачергових виборах до Верховної Ради став масовим явищем. Міліція вже відкрила 50 кримінальних справ і просить громадян повідомляти про факти подібних злочинів. Президент і чиновники відкрито ведуть передвиборчу кампанію, не йдучи у відпустку, що є корупційним використанням адміністративного ресурсу.
  • Партія "Народний фронт", очолювана прем'єр-міністром Яценюком, закликала демократичні сили висунути єдиних кандидатів задля недопущення проходження в парламент одіозних політиків. Ініціативу підтримала партія "Батьківщина", яка зняла 7 своїх кандидатів у мажоритарних округах.
  • Мер Кличко не збирається залишати свій пост у разі обрання народним депутатом.

Лихоманка Ебола

  • У всьому світі фіксується зростання зараження і смертей від лихоманки Ебола, в Україні жодного випадку захворювання поки не зафіксовано.

Люстрація і реформи

  • Президент Порошенко підписав закон "Про очищення влади", прийнятий Верховною Радою з третьої спроби з більш ніж 400 поправками.
  • Верховна Рада внесла зміни, що дозволяють вести кримінальне провадження щодо осіб, які сховалися від органів слідства та суду. Це дозволить заочно виносити судові рішення у справах колишнього президента Януковича та його оточення. У першому читанні прийнято закони про створення Антикорупційного бюро в рамках стратегії, розробленої Кабінетом Міністрів, і закон про запобігання корупції, що передбачає механізм декларування доходів чиновниками. Прагнення прем'єр-міністра Яценюка прискорити процес проведення люстрації може свідчити про те, що його політична сила має намір серйозно боротися з оточенням президента Порошенка та членами його партії – корумпованими чиновниками й депутатами.

Економіка

"Третя газова війна" і проблеми в енергетиці

  • Ціни на нафту на світових ринках продовжують швидко знижуватися на тлі зростання запасів у США та зниження прогнозу зростання світової економіки.
  • Президент Порошенко заявив, що Україна близька до врегулювання газового конфлікту з Росією. Тристоронні переговори ЄС – РФ – Україна з розв’язання газової проблеми намічені на 21 жовтня. Головною темою зустрічі помічника держсекретаря США Нуланд з прем'єр-міністром Яценюком були газові переговори з Росією за участю Єврокомісії. США, Канада і Великобританія направили в Україну своїх експертів для надання допомоги в підготовці до зими в умовах можливих перебоїв з електропостачанням і поставками газу.
  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв вважає за необхідний компроміс з Україною в питаннях поставок газу.
  • Опалювальний сезон у більшості міст України розпочнеться на початку листопада з метою економії газу.

Курс гривні, політика НБУ

  • Офіційний курс гривні змінився незначно, в умовах жорсткого регулювання ринку Нацбанком офіційно купити готівкову валюту практично неможливо. У вересні на підтримку валютного курсу Нацбанк витратив $ 725 млн.

Погіршення становища в економіці

  • Держстат констатував прискорення зростання інфляції у вересені 2014 року до 2,9 % на місяць, з початку року індекс споживчих цін зріс на 16,2 %. Нацбанк погіршив прогноз падіння ВВП за підсумками року до 9 %.
  • МВФ, услід на Національним банком, погіршив прогноз інфляції для України за підсумками року до 19 %, а зростання державного боргу – до 102 % ВВП. Глава МВФ Лагард висловилася за збільшення фінансової допомоги Україні не тільки за рахунок фонду, а й з інших джерел.

Санкції проти РФ


  • Норвегія, слідом за ЄС, посилила санкції щодо Росії.
  • Умовою пом'якшення санкцій щодо Росії ЄС і США називають виведення військ з української території, повне виконання мінського меморандуму РФ і підтримуваними нею бойовиками ДНР і ЛНР.

No comments:

Post a Comment