October 04, 2014

03.10.2014 Україна: Головні подїї доби - Президент Білорусі Лукашенко категорично проти визнання ДНР і ЛНР

Президент республики Беларусь Лукашенко в интервью Euronews категорически отверг возможность признания ДНР и ЛНР,  которые МИД России называет “Новороссией”, выступил против аннексии Крыма и за территориальную целостность Украины

Головні події дня 03.10.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


"Третя газова війна" Росії з Європою та Україною крокує до Стокгольмського арбітражу на тлі падіння світових цін на нафту. Донецький міжнародний аеропорт – неприступна фортеця для бойовиків і російських найманців. Президент Білорусі Лукашенко боїться наслідків визнання "Новоросії"

В Україні

  • Президент Порошенко оголосив, що готовий підписати закон "Про очищення влади", але внесе до нього зміни на підставі рекомендацій Венеціанської комісії. Прем'єр-міністр і спікер Верховної Ради підтримали це рішення.
  • ЦВК готує рішення про спрощену процедуру реєстрації тимчасових переселенців з Донбасу для забезпечення їх голосування на позачергових парламентських виборах.
  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що Україна зобов'язана ввести санкції щодо Росії – список уже готовий. За всіма боргами, у тому числі й за єврооблігаціями, що були викуплені Росією, доведеться заплатити, як би це не було складно.
  • Колишній командир спецпідрозділу міліції "Беркут", який брав участь в розстрілі Майдану, відпущений судом під підписку про невиїзд, зник і оголошений у розшук.
  • Коливання офіційного курсу гривні незначні: 12,94 грн / $ (-1 коп), 16,35 грн/€ (+2 коп), 3,27 грн / 10 руб (+1 коп).
  • Європа намагається знайти розв’язок проблеми газопостачання в зимовий період з мінімальними для себе втратами. Міністр палива та енергетики Продан заявив, що Україна наполягає на своєму варіанті розв’язання проблеми і вважає, що газ має бути оплачений за ціною, призначеною Стокгольмським арбітражем.

Театр воєнних дій

  • Не припиняються атаки бойовиків на позиції української армії в містах Донбасу – Дебальцевому, Вуглегірську, Щасті, Попасній, Авдіївці, а також у Донецькому міжнародному аеропорту, захисники якого героїчно відбивають штурм за штурмом під безперервними артилерійськими обстрілами.
    У ближньому тилу українських військ спецслужби і добровольчі батальйони знешкоджують диверсійно-терористичні групи.
    Під контроль бойовиків перейшла частина території півдня Донецької області в районі Докучаєвська, Волновахи і на північний схід від Маріуполя, куди, за повідомленням РНБО, прибули нові частини армії Росії.
    В результаті обстрілів Донецька пошкоджений житловий фонд та об'єкти інфраструктури, в деяких районах відсутня вода, світло і газ.
  • За заявою управління з координації гуманітарних питань ООН станом на 30.09.14 в Донбасі загинуло більше 3600 осіб і поранено – близько 8500, майже 380 тисяч – переїхали до інших регіонів країни і близько 420 тисяч – до інших країн. Оскільки зафіксовано не всі дані, цифри можуть бути набагато більшими.
  • Один з лідерів терористичної Донецької республіки Пургін в інтерв'ю ВВС підтвердив, що в Донецьку перебувають військовослужбовці армії РФ.
  • Міністерство оборони Німеччини вирішило направити в Донбас 200 десантників для охорони моніторингової місії ОБСЄ.

Україна і світ

  • Прес-секретар Держдепартаменту США закликала Росію негайно вивести війська і техніку з території України і припинити поставку озброєння та найманців, а також висловила співчуття родичам загиблих з моменту підписання меморандуму про перемир'я в Мінську.
  • Президент республіки Білорусь Лукашенко в інтерв'ю Euronews категорично відкинув можливість визнання ДНР і ЛНР, які МЗС Росії називає "Новоросією", виступив проти анексії Криму і за територіальну цілісність України.
  • Набуло чинності рішення США про позбавлення Росії торговельних пільг при імпорті товарів, оцінюваний обсяг втрат російського бізнесу – понад півмільярда доларів на рік.
  • Нафта на світових ринках продовжує дешевшати - зафіксовано черговий дворічний мінімум ціни – $ 92,31 за барель.

Тренди


  • Українська влада починає усвідомлювати, що проведення кардинальних реформ в усіх сферах, починаючи з люстрації, – це питання виживання держави.
  • Російські війська укріплюються в Донбасі, ввозять нову техніку та будують командні пункти, розгортають транспортні й польові комендатури і звільняють лікарні в контрольованих ними містах під шпиталі.

No comments:

Post a Comment