October 02, 2014

01.10.2014 Україна: Головні події доби - Експерти стримано оцінюють перші 100 днів роботи голови НБУ Гонтаревої

Эксперты сдержанно оценивают первые 100 дней работы главы НБУ Гонтаревой, отмечая сложные условия работы в период фактической войны с Россией

Хроніка подій дня 01.10.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Третя Газова війна Росії з Україною та Європою триває. Захисники Донецького аеропорту перемелюють живу силу й техніку російських найманців. Жертви обстрілу в Донецьку можуть бути використані Росією як привід для поновлення агресії в Україну.

В Україні

  • Міністр охорони здоров'я України Мусій відсторонений від виконання обов'язків за зрив державної програми забезпечення населення медикаментами.
  • Нацбанк в рамках заходів проти розгойдування валютного ринку відсторонив від участі в торгах на міжбанківській біржі чотири банки і залишив офіційний курс практично незмінним: 12,95 грн/$, 16,30 грн/€ (-14 коп), 3,29 грн/10 руб.
  • "Нафтогаз" почав погашати єврооблігації в сумі $ 1,67 млрд, взяті під державні гарантії. За заявою прем'єр-міністра Яценюка своєчасна виплата боргів зміцнює довіру інвесторів до України.
  • Кабмін знизив майже вдвічі норми споживання газу населенням, застосовані в розрахунках облгазами, що дозволяло їм отримувати надприбутки за рахунок компенсації фактично неспоживання газу і продажу його промисловості за комерційними цінами. Також введено заборону на використання хімічними підприємствами газу з підземних сховищ до кінця опалювального сезону.
  • За повідомленням МЗС, Україна скоротила експорт до країн Митного союзу на 30%, експорт до країн ЄС зріс на 15 %, при цьому Росія ускладнила процедуру оформлення транзиту до країн Митного союзу.
  • Уряд України відкрив експертам НАТО доступ до об'єктів з особливим режимом допуску в рамках програми допомоги реформам української армії.

Театр воєнних дій

  • Росія продовжує перегрупування своїх військ, перекидання десантних груп і танкових з'єднань до лінії протистояння в Луганській та Донецькій областях, а також до адміністративного кордону Криму.
  • У результаті попадання ракет, випущених бойовиками в автобус і школу, в Донецьку загинули принаймні 9 людей, кілька десятків - дістали поранень, на місці вибухів "випадково" опинилися журналісти російскіх ЗМІ, які у своїх репортажах показують, що терористи використовують житлові квартали як прикриття при обстрілах позицій української армії.
  • Захисники Донецького аеропорту відбили кілька потужних атак бойовиків за підтримки артилерії, РСЗВ "Ураган" і танків.
    РНБО спростувало повідомлення донецького губернатора Тарути про обмін Донецького аеропорту на інші території в рамках мінського меморандуму, назвавши їх передвиборчим піаром.

Україна і світ

  • Скорочення Газпромом поставок газу в Західну Європу у вересні майже на чверть, для запобігання його реекспорту в Україну, різко погіршить річні фінансові показники компанії.
  • На засіданні Ради національної безпеки РФ, де обговорювалися питання захисту інформаційного простору та протидії зовнішнім загрозам, було прийнято рішення не відключати Росію від доступу до Інтернет і не вводити тотальний контроль над мережею.
  • У зв'язку з введенням санкцій міністерство економічного розвитку Росії запропонувало уряду закрити програми стимулювання народжуваності, розвитку охорони здоров’я, транспортної системи, науки й технологій для оптимізації державних витрат.
  • Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) обговорила ситуацію в Україні, закликала Росію прибрати війська з української території, а уряд країни - провести необхідні реформи, усунути корупцію та повернути довіру громадян до влади. Лідер кримських татар Джемілєв заявив, що Росія, яка планує атаку на материкову Україну з Криму, зачищає "п'яту колону" - кримських татар, що не визнають анексію півострова.
  • Президент Єврокомісії Баррозу в листі президенту РФ Путіну закликав знайти взаємоприйнятне рішення про постачання газу в опалювальний сезон до України, відновити контрактні зобов'язання перед європейськими споживачами і заявив, що угоду про асоціацію України з ЄС переглянуто не буде.
  • Глава МЗС Великобританії Хаммонд пригрозив Росії новими санкціями у відповідь на агресивну політику щодо країн Східної Європи та України.
  • США і НАТО направили до країн Балтії та у Польщу механізовані й танкові підрозділи для відсічі можливої ​​загрози з боку Росії.
  • Прем'єр-міністр Фінляндії Стубб заявив, що розвиток співпраці ЄС з Росією після її агресії в Грузії був помилкою, і його країна підтримує жорсткі санкції щодо РФ.

Тренди


  • Експерти стримано оцінюють перші 100 днів роботи голови НБУ Гонтаревої, відзначаючи складні умови роботи в період фактичної війни з Росією і критикують її за надмірне адміністративне втручання до діяльності валютного ринку, що виштовхує його у тінь.

No comments:

Post a Comment