October 01, 2014

30.09.2014 Україна: Головні теми доби - Героїчні захисники Донецького аеропорту продовжують відбивати безперервні танкові атаки бойовиків

Героїчні захисники Донецького аеропорту продовжують відбивати безперервні танкові атаки бойовиків

Хроніка подій дня 30.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Героїчні захисники Донецького аеропорту продовжують відбивати безперервні танкові атаки бойовиків. Росія готує наступний етап вторгнення в Україну. ОБСЄ саботує моніторинг дій терористів. Активісти б'ють членів партії регіонів, які балотуються в парламент, через небажання влади проводити люстрацію. "Ленінопад" триває.

В Україні

  • За заявою президента Порошенка, Київ і Брюссель виконали всі формальності для запуску угоди про асоціацію вже з 1 листопада, однак під тиском Росії Рада ЄС прийняла офіційне рішення про відтермінування введення зони вільної торгівлі з Україною до кінця 2015 року.
  • На прес-конференції Генеральний прокурор Ярема спробував виправдовуватися за звинуваченнями в кумівстві, протекціонізмі, корупції в своєму відомстві. Він дав пояснення з питань розслідування резонансних справ про розстріл Майдану, діяльності колишнього президента Януковича та його оточення, а також повідомив про хід розслідування подій в Іловайську, що призвели до загибелі, поранень і полонення сотень українських військових.
  • За фактом побиття українськими активістами в Одесі під час проведення передвиборних заходів народного депутата від партії регіонів Шуфрича міліція відкрила кримінальну справу.
  • Адміністративний суд Києва визнав законною реєстрацію кандидатом у депутати колишнього главу СБУ Хорошковського, який був відсутній в Україні понад півтора року.
  • Слідом за Харковом, активісти знесли пам'ятники Леніну в Сватові та Ізюмі.
  • Нацбанк трохи знизив курс гривні щодо основних валют: 12,94 грн/$ (+4 коп), 16,44 грн/€ (-1 коп), 3,29 грн/10 руб (-4 коп). НБУ попередив, що у банків, спійманих на розгойдуванні курсу і стягуванні додаткових комісій з клієнтів, буде відкликано ліцензії. Реальні курси продажу готівкового долара коливаються в діапазоні 14,3-14,7 грн/$.

Театр воєнних дій

  • Тривають жорстокі бої за Донецький міжнародний аеропорт, який українські військові відмовилися покинути після ультиматуму, висуненого бойовиками.
  • Терористи продовжують обстріли житлових кварталів міст. У Донецьку, Макіївці, Попасній, Щасті після обстрілів знищено інфраструктуру, загинули та дістали поранень мирні жителі, зруйновано велику кількість житлових будинків.
  • Росія продовжує стягувати до кордону з Україною свої війська, у тому числі ракетні комплекси "Точка-У" (NATO: SS-21 Scarab A) і диверсійні розвідувальні групи, частина з яких вже перебуває на українській території, в Донецьку. За заявами представника НАТО і спікера Держдепартаменту США, з України не виведені російські війська і бойова техніка, кордон не перейшов під контроль українських прикордонників, а в Донецьку йдуть безперервні бої.
  • За повідомленням журналіста Цаплієнка, спостерігачі ОБСЄ моніторять тільки дії української армії, оскільки на позиції терористів їх просто не пускають. Губернатор Луганської області Москаль також заявив про самоусунення місії ОБСЄ від виконання обов'язків з моніторингу позицій бойовиків.

Україна і світ

  • На зустрічі в Брюсселі представники ЄС залишили в силі пакет санкцій проти Росії, яка здійснила акт агресії щодо України.
  • На Московській біржі рубль досяг чергового історичного мінімуму щодо основних валют. На думку топ-менеджера Внешэкономбанку Клепача, в умовах падіння цін на нафту, відтоку капіталу з Росії та застосування до неї економічних санкцій, перспектив для зміцнення рубля найближчим часом не буде. За повідомленнями російських ЗМІ, ЦБ РФ готовий ввести обмеження на рух капіталів за кордон.
  • Котирування цін на сиру нафту Brent досягли чергового дворічного мінімуму, услід за Brent ціни на російську нафту URALS опускаються до рівня, нижчого від закладеного у бюджеті РФ.
  • Президент Росії Путін підписав указ про осінній призов на строкову військову службу понад 150 тисяч новобранців.
  • Президент США Обама дозволив виділення додаткової допомоги в розмірі $ 123 млн десяти країнам, у тому числі Україну, через спеціальні фонди. Розмір допомоги для України не названий.
  • Прес-аташе МЗС України Перебийніс повідомив, що міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) засудило спроби Росії взяти під контроль українські ядерні об'єкти на окупованій нею території Криму.
  • Темою чергового жовтневого саміту ЄС буде енергетична безпека та диверсифікація газопроводів, що має на меті посилення контролю над діяльністю Газпрому і може привести до остаточної відмови співдружності від проекту "Південний потік". Президент Польщі Коморовський закликав країни ЄС підтримати концепцію створення європейського Енергетичного союзу для спільних дій стан проти Росії, що використовує газ як зброю.

Тренди

  • Росія готує сили вторгнення на кордоні з Україною і в Криму, частина диверсійно-розвідувальних груп уже діють на території країни. Російські військові керують підрозділами бойовиків і російських найманців, які штурмують Донецький аеропорт і здійснюють напади на позиції українських військ по всій території Донбасу. Росія не зможе розв’язати проблему постачання Криму без організації сухопутного коридору через південь України.
  • Градус напруги в українському суспільстві зростає. За відсутності реакції правоохоронних і судових органів на факти корупції, підтримки тероризму і непроведення люстрації активісти починають застосовувати до політиків фізичну силу.

No comments:

Post a Comment