September 25, 2014

24.09.2014 Україна: Коротко про головне - Енергосистема України після втрати вугільних шахт сходу стала дефіцитною

Энергосистема Украины после потери угольных шахт востока стала дефицитной

Хроніка подій дня 24.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


У Донбасі зберігається хитке перемир'я, яке постійно порушується бойовиками. Енергосистема України після втрати вугільних шахт сходу стала дефіцитною. Світова спільнота посилює тиск на Росію з метою невійськового розв’язання проблеми "гібридної" агресії в Україну.

В Україні

  • Президент Порошенко ввів в дію своїм указом рішення РНБО від 24 серпня, якими передбачається перехід країни на функціонування в умовах "особливого" ​​(воєнного) положення і перегляд позаблокового статусу. Частина документа має гриф "таємно".
  • Відбулася зустріч президента Порошенка з послами країн "великої сімки" G-7, на якій вони були проінформовані про заходи, вжиті Україною з деескалації конфлікту в Донбасіі; також була обговорена координація зусиль на міжнародній арені для сприяння мирному процесу.
  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що Україна не буде оголошувати дефолт, оскільки в неї є ресурс для виконання своїх фінансових зобов'язань, включаючи ті, які були видані в обмін на кредит з боку Росії. Програма стабілізаційного кредитування, погоджена з МВФ, у деяких пунктах може бути переглянута.
  • Президент Порошенко підписав закон, що звільняє від податків волонтерські організації, які займаються допомогою армії. Окремим указом Порошенка тилові воєнкоми направлені в зону воєнних дій, а їх місце займуть поранені учасники антитерористичної операції, здатні до проходження служби.
  • Рішуче втручання Нацбанку до ситуації на валютному ринку призвело до різкого зростання курсу гривні щодо основних валют: 12,94 грн / $ (+58 коп), 16,69 грн / € (+68 коп), 3,35 грн / 10 руб (+15 коп).
  • Агентство з відновлення Донбасу очолить колишній член партії регіонів Ніколаєнко, який брав участь у переслідуванні учасників кіровоградського майдану і замішаний у корупційних схемах "сім'ї" Януковича.

Київ

  • Узгоджені графіки аварійного відключення електроенергії підприємств, які не пов'язані з життєзабезпеченням столиці. Київенерго стверджує, що час відключення не буде перевищувати 2 годин на добу.

Театр воєнних дій

  • Протягом дня не припинялися обстріли й атаки бойовиками Донецького міжнародного аеропорту, позицій українських військ під Щастям в Луганській області та деяких населених пунктах Донецької області. Кількість порушень режиму припинення вогню з боку терористів збільшилася.
  • Ситуація в Донецьку, який піддається обстрілу з боку бойовиків, залишається стабільно напруженою.
  • Практично завершено будівництво оборонних споруд навколо Маріуполя і в Херсонській області на адміністративному кордоні з Кримом.
  • Спостерігачі ОБСЄ виявили в Донбасі три стихійних поховання без зазначення даних про загиблих.
  • Окупаційна влада Криму посилила тиск на кримських татар, телеканал "ATR" звинувачений в екстремізмі, Меджліс і кримськотатарські організації під погрозами покинули свою будівлю в Сімферополі. Глава Меджлісу Чубаров на конференції ООН по корінним народам в Нью-Йорку назвав Росію країною-агресором і заявив про переслідування окупантами кримських татар за національною ознакою.

Україна і світ

  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив у Нью-Йорку, що договір про постачання газу з Газпромом може бути заснований тільки на ринкових принципах. Україна і Єврокомісія мають з цього приводу єдину думку. Залежність Європи та України від поставок газу Росія використовує як ефективний вид зброї.
  • Президент США Обама у своєму виступі на сесії Генеральної Асамблеї ООН підкреслив, що РФ, яка ввела свої війська на територію України, порушила систему міжнародної безпеки і заплатить за це.
  • Сенатори-республіканці направили в міністерство фінансів США лист із вимогою відключення банків РФ, які потрапили під санкції, від системи міжбанківських платежів SWIFT, що може стати серйозним способом тиску на Росію, який довів свою ефективність у випадку з Іраном і Іраком.
  • Новий генеральний секретар НАТО Столтенберг, що заступає на посаду 1 жовтня, заявив, що основним його завданням буде вирішення ситуації в Україні, яка є пріоритетним партнером альянсу. Повернення до колишнього формату відносин з Росією не планується, оскільки вона застосувала силу для зміни міжнародно визнаних кордонів.
  • За повідомленням адвокатів, українську льотчицю Савченко, захоплену бойовиками на території Луганської області, вивезену на територію Росії та незаконно утримувану там під вартою, етапували до московського СІЗО для проведення психіатричної експертизи.
  • В опублікованому Світовим Банком звіті наголошується, що економіці Росії загрожує багаторічний спад і рецесія у випадку зростання геополітичної напруженості.

Тренди


  • Втрата вугледобувних підприємств сходу України різко погіршила енергетичний баланс країни і призвела до часткових аварійних відключень енергоживлення частини потребітелей. Це може підстьобнути владу до прискореного впровадження програми енергоефективності.

No comments:

Post a Comment