September 24, 2014

23.09.2014 Україна: Коротко про головне - Уряд України намагається закрити діру в газовому балансі

Правительство Украины пытается закрыть зияющую дыру в газовом балансе даже путем заключения временных соглашений с Газпромом.

Хроніка подій дня 23.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Уряд України намагається закрити діру в газовому балансі навіть шляхом укладення тимчасових угод з Газпромом. Підписана Україною багатостороння угода ООН про торгівлю зброєю відкриває можливість постачання зброї до країни.

В Україні

  • Україна підписала багатосторонню угоду ООН про торгівлю зброєю в рамках 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку.
  • ЦВК зареєструвала 2372 кандидата в депутати Верховної Ради, з них близько тисячі - за мажоритарними округами, а також списки чотирьох партій. Партії "Воля" у реєстрації списків відмовлено через формальні приводи.
  • НБУ продовжує знижувати курс гривні щодо основних валют: 13,53 грн/$ (-5 коп), 17,37 грн/€ (-4 коп), 3,51грн/10 руб (-1 коп).
  • Київобленерго, власником якого є депутат Держдуми РФ Бабаков, почало відключати споживачів через дефіцит електроенергії в об'єднаній енергосистемі Украіни. Міністр Семерак вважає ці дії політично мотивованими країною-агресором.
  • Міністр енергетики та вугільної промисловості Продан заявив, що у зв'язку з руйнуванням шахт Донбасу Україна буде змушена купувати вугілля за кордоном, у тому числі й у Росії.
  • Єврокомісар з енергетики пропонує Україні та Росії домовитися про постачання певної кількості газу за проміжною ціною до рішення Стокгольмського арбітражу на тристоронніх переговорах по газу, запланованих на 26 вересня в Берліні.
    Український уряд не проти укладання підприємствами самостійних контрактів на постачання газу і наполягає на неможливості постачання газу з ПСГ хімічним підприємствам. У той самий час борг підприємств перед Нафтогазом сягає 40 млрд грн.

Київ

  • За заявою голови комісії Київради Клюсса, проїзд у столичному метро подорожчає до 3,5 гривень з 1 січня 2015 року.
  • Економія газу від масового багатомісячного відключення гарячого водопостачання в Києві дозоляє опалювати місто тільки 3-4 додаткові доби.

Театр воєнних дій

  • Атак бойовиків зазнали позиції українських військ в Авдіївці, Гранітному, Пантелеймонівці, Донецькому міжнародному аеропорту. За повідомленням інформаційного центру РНБО, Росія проводить ротацію своїх військ в Україні.
  • Унаслідок  обстрілу терористами житлових кварталов Донецька з артилерії і систем залпового вогню загинув один мирний житель, ще 13 осіб загинуло при обстрілі Дебальцева та Ясинуватої.
  • У Дніпропетровській обласній державній адміністрації заявили, що в моргах Запорізької, Дніпропетровської і Харківської областей знаходиться більше 1000 загиблих учасників боївих дій, серед яких більше половини - не ідентифіковані.

Україна і світ

  • Уряд Норвегії, слідом за рішенням Євросоюзу, схвалив пакет санкцій щодо Росії  через відсутність зусиль РФ з деескалації конфлікту в Донбасі.
  • На думку директора департаменту Європейської зовнішньополітичної служби Виганда, процес реформ в Україні загальмувався з причини проведення парламентських виборів і війні в Донбасі.
  • Wall Street Journal і Reuters повідомляють про факти тиску на керівництво Єврокомісії та президента Порошенка з боку Путіна і міністра економіки РФ Улюкаєва з метою перегляду угоди про асоціацію ЄС з Україною.
  • Керівництво Росії готується ввести в Чорне море підводні човни з крилатими ракетами на борту.

Тренди

  • Глава НБУ Гонтарева заявила, що 14,9 грн/$ є курсом "чорного ринку", а середньозважений курс становить 13,5 грн/$. У ході наради за участю президента, прем'єр-міністра і голови НБУ з керівництвом 50 найбільших банків була досягнута домовленість про курс продажу не більш 12,95 грн/$. Адміністративні заходи Нацбанку призводять до витиснення валютообменного ринку в тінь.
  • Діра в газовому балансі може спричинити перебої в опаленні житлових будинків в осінньо-зимовий сезон, тому уряд намагається змусити підприємства, які споживають найбільші обсяги газу, перейти в режим економії і навіть дозволити їм самостійно укладати контракти на постачання, незважаючи на шалений опір українського газового лобі.

No comments:

Post a Comment