September 20, 2014

19.09.2014 Україна: Коротко про головне - У Мінску пілписаний черговий мирний протокол за участю терористів з ЛНР і ДНР

В Минске подписан очередной протокол о прекращении огня между Россией, Украиной и ОБСЕ с участием представителей террористов из ЛНР и ДНР,

Хроніка подій дня 19.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


У Мінську підписано черговий протокол про припинення вогню між Росією, Україною та ОБСЄ за участі представників терористів з ЛНР і ДНР, хоча попередній протокол нимиі не виконувався. Економічна ситуація в країні продовжує погіршуватися.

В Україні

  • Генеральна прокуратура оскаржила закриття кримінальної справи стосовно екс-голови "Нафтогазу України" Бакуліна.
  • НБУ залишив практично незмінним курс гривні щодо основних валют: 13,42 грн/$ (+1 коп), 17,29 грн/€ (+10 коп), 3,50 грн/10 руб. До кінця торгів котирування по долару зросли до 14,3-14,8 грн/$, обсяг торгів становив близько $ 80 млн. Нацбанк продавав долари за курсом 13,55 грн/$. НБУ прогнозує зростання інфляції до кінця року в Україні до 19 %.
  • Державні Укрексімбанк, Ощадбанк та Укргазбанк будуть докапіталізовані за рахунок коштів держбюджету.
  • Україна відмовилася від участі в пісенному конкурсі Євробачення-2015.

Київ

  • Більшість учасників Ітернет-голосування підтримують ідею про перейменування вулиці Інститутській у вулицю Небесної Сотні. У цей самий час суд відпустив на волю командира спецпідрозділу "Беркут", який керував розстрілами учасників Майдану.

Театр військових дій

  • У Мінську на переговорах контактної групи Росія-ОБСЄ-Україна за участі терористичних організацій ДНР і ЛНР підписано черговий мирний меморандум, в якому сторони домовилися про виведення їз зони конфлікту всіх іноземних найманців, відведенні від лінії протистояння всіх видів важких озброєнь і військ на 15 км і про заборону розміщення військової техніки у низці населених пунктів Донбасу. До демілітаризованої зони сторони домовилися ввести спостерігачів ОБСЄ, над нею заборонені польоти всіх видів літальних апаратів, крім безпілотників ОБСЄ. Також буде продовжений обмін полоненими.
  • Незважаючи на проголошене перемир'я, зафіксовано 480 обстрілів і нападів бойовиків на позиції української армії, зросли контрольовані ними території , зокрема, в Луганській області під їх контроль перейшов Слов'яносербськ. Згідно із заявою представника України в ООН, під час перемир'я втрати української сторони становили 100 чоловік убитими і 138 - пораненими. З важкої артилерії і установок залпового вогню "Град" були обстріляні Маріуполь, Донецьк, Макіївка і Пантелеймонівка. Через пункти пропуску на російсько-українському кордоні, контрольовані російськими військами і терористами ДНР і ЛНР, потоком йде в Україну важка бронетехніка, озброєння ППО, включаючи комплекси С-300  і артилерійські системи, ву тому числі РСЗВ "Ураган".
  • Згідно із заявою заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олійника, кількість українських військовослужбовців, що загибли в результаті військових дій, може становити близько 2 тисяч, крім того, пошукові групи продовжують пошуки тіл загиблих у зонах інтенсивних бойових дій у районі Іловайська, Старобешеве, Саур-Могили.
  • Міністр оборони Гелетей заявив, що Україна може почати четвертий етап часткової мобілізації для збільшення чисельності військових частин, посилення охорони державного кордону та створення умов для ротації вояків, які беруть участь в бойових діях.
  • На території Криму, тимчасово окупованого Росією, відключено мобільний зв'язок оператора "Life".
  • Вантажівки "третього гуманітарного конвою" Росії вдерлися на українську територію без митного контролю. Вантаж не супроводжується персоналом Міжнародного Червоного Хреста, на відміну від гуманітарної допомоги, яку надав Луганську український уряд.

Україна і світ

  • Президент Обама заявив, що США не надаватиме Україні статус пріоритетного партнера поза межами блока НАТО, оскільки Україна вже його має.
  • Комісія з розслідування аварії авіалайнера малайзійських авіаліній в Донбасі на засіданні Ради Безпеки ООН доповіла свої попередні висновки, а Генеральна прокуратура Нідерландів заявила, що розслідування обов'язково встановить усі обставини злочину та його виконавців.
  • Понад 54 % жителів Шотландії проголосувало на референдумі проти відокремлення Шотландії від Великобританії.
  • У Варшаві підписано угоду про створення спільної українсько-литовсько-польської бригади для участі в миротворчих операціях і зміцнення військової співпраці  в регіоні.
  • "Роснєфть" і Exxon Mobil " зупинили проект буріння свердловин в Арктиці через введення секторальних санкцій з боку уряду США щодо російських компаній.
  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв підписав закон, який вводить імпортні мита на українські товари у разі вступу в дію економічної частини асоціації України з ЄС раніше початку 2016 року. Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що у відповідь Україна готова ввести дзеркальні заходи проти російських товарів, а економічна частина угоди про асоціацію набуде чинності в момент відкриття Україною свого ринка для європейських товарів.

Тренди


  • Експерти вважають підписаний у Мінську черговий протокол про припинення вогню черговим клаптиком паперу, який нічого не вирішує, всі домовленості можуть бути порушені Росією найближчим часом через неможливість постачання продуктів до  окупованого Криму після закриття поромної переправи через Керченську протоку.
  • Відсутність реальних реформ заганяє економіку України в глухий кут, запропоновані урядом зміни законодавства носять лише косметичний характер і не здатні змінити ситуацію, вважають експерти ініціативи "Радикальний пакет реформ" (РПР).

No comments:

Post a Comment