September 13, 2014

12.09.2014 Україна: Коротко про головне - Введення в дію економічної частини угоди з ЄС про зону вільної торгівлі відкладено до 31 грудня 2015 року на вимогу Росії

Президент Порошенко выступил на ежегодном форуме Yalta European Strategy (YES)

Хроніка подій дня 12.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Росія використовує "перемир'я" для ротації і концентрації своїх сил на Донбасі. Другий "гуманітарний конвой", що не пройшов контроль української митниці та міжнародних організацій, є радше інструментом агресії. Масована дипломатична атака Росії призвела до зриву термінів введення в дію угоди про зону вільної торгівлі України та ЄС.

В Україні

  • Введення в дію економічної частини угоди з ЄС про зону вільної торгівлі відкладено до 31 грудня 2015 року на вимогу Росії, Угода про асоціацію з ЄС набуде чинності 16 вересня після одночасної її ратифікації парламентами України та ЄС. В якості втішного заходу Єврокомісія продовжує термін надання  преференцій українським виробникам, проте, європейські товари, що надходять до України, будуть обкладатись митом. Влада пояснила це тим, що російська сторона загрожувала значними ускладненнями в торгівлі між РФ і Україною.
    У зв'язку з прийнятим урядом рішенням подав у відставку заступник міністра закордонних справ Лубківський.
  • Прем'єр-міністр Яценюк повідомив, що Україна скоротила споживання газу на 30%, але для покриття усіх потреб не вистачає ще 5 млрд м3, які країна може отримати тільки з Європи.
  • Кабінет міністрів виділив перші 100 млн грн на будівництво укріплень на кордоні з Росією в рамках проекту "Стіна".
  • Глава ЦВК Охендовський заявив, що проведення виборів на Донбасі можливе лише в 13 з 33 виборчих округів.
  • Харківський суд звільнив з-під варти під особисте зобов'язання антімайданівця "Топаза". Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що таке рішення суду є злочином. Раніше прокуратура закрила кримінальну справу за обвинуваченням у сепаратизмі стосовно колишнього губернатора Добкіна за відсутністю складу злочину.
  • Офіційний курс НБУ залишився, практично, незмінним: 12,95 грн / $ (+2 коп), 16,74 грн / € (+3 коп), 3,46 грн / 10 руб (+3 коп).
  • Президент Порошенко виступив на щорічному форумі Yalta European Strategy (YES), який вперше проводиться не в Криму, і проголосив основні тези внутрішньої і зовнішньої політики, що керівництво України планує впровадити в дію в найближчій перспективі.

Театр військових дій

  • 35 вантажівок "другого гуманітарного конвою" Росії перетнули кордон України без митного огляду та супроводу персоналом Міжнародного Червоного Хреста.
  • Ситуація в Донецьку залишається вкрай напруженою, В результаті артилерійських обстрілів бойовиками житлових кварталів, трьом районах міста нанесено значних руйнувань, з настанням темряви розпочалася масована атака на міжнародний аеропорт, який знаходиться під контролем українських військ.
  • СБУ масово затримує терористичні групи, однак деякі з них ведуть активну диверсійну діяльність. В результаті обстрілу колони українських військових неподалік від Маріуполя постраждало 3 людини.
  • За заявою військових експертів, виведення російських військ з України, насправді, є ротацією і заміною пошкодженої техніки на нову, також в Україні незаконним збройним формуванням доставляється новітнє озброєння, а в прикордонній зоні співробітниками російських розвідувальних служб розгорнуті табори для підготовки диверсійних груп.

Україна і світ

  • За заявою президента Єврокомісії Баррозу, ЄС виділить Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги та буде сприяти у відновленні Донбасу.
  • США ухвалили рішення розширити санкції проти нафтогазового і енергетичного секторів Росії - до списку включені "Газпром", "Газпромнєфть", "ЛУКОЙЛ", "Сургутнєфтєгаз", "Роснєфть", найбільший російський банк "Сбербанк". Також вступили в дію європейські санкції відносно російских енергетичних і фінансових компаній та осіб з керівництва Росии і терористичних організацій ДНР і ЛНР.
  • За повідомленням Le Figaro, незважаючи на заяви Франції про припинення реалізації контракту на поставку Росії вертольотоносців класу "Містраль", перший з них повинен вийти на випробування в море з російською командою у суботу.

Тренди


  • Українська спільнота вкрай неоднозначно сприйняла спільну заяву представників Єврокомісії та МЗС України, яка була підкріплена ультиматумом міністра економічного розвитку Росії, щодо перенесення термінів введення в дію економічної частини угоди між ЄС і Україною.

No comments:

Post a Comment