September 11, 2014

10.09.2014 Україна: Коротко про головне - Установчий з'їзд партії "Народний фронт" - Крихке перемир'я в Донбасі

Премьер-министр Украины Яценюк возглавил политсовет новой партии “Народный фронт”

Хроніка подій дня 10.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Росія відкрила проти України другий газовий фронт. Перемир'я в бойових діях на сході України може бути припинене в будь-який момент.

В Україні

  • Прем'єр-міністр України Яценюк очолив політраду нової партії "Народний фронт", установчий з'їзд якої відбувся в Києві. В партію вступили колишні депутати "Батьківщини", члени уряду, на з'їзді були присутні командири добровольчих батальйонів.
  • Офіційний курс НБУ практично не змінився: 12,96 грн/$ (-3 коп), 16,71 грн/€ (+2 коп), 3,49 грн / 10 руб. Голова Національного банку Гонтарева заявила, що регулятор має всі важелі для протидії атаці на валютний ринок з боку структур, пов'язаних з Росією.
  • Розпочато будівництво двох ліній оборонних укріплень на кордоні з Росією.
  • Україна починає промислову розробку раніше розвіданих газових родовищ, у зв'язку з скороченням поставок газу з Росії і з районів бойових дій.

Київ

  • Керівництво Києва прийняло рішення створити енергопаспорта всіх будівель міста і створило антикризовий енергетичний штаб для швидкого реагування на надзвичайні ситуації, які можуть виникнути під час опалювального сезону, в умовах скорочення поставок газу на 30%.

Театр військових дій

  • Ситуація в Донецьку під час перемир'я залишається стабільно важкою, бойовики продовжують обстріли з артилерії і систем залпового вогню "Град" позицій українських військ і житлових кварталів. Декілька шахт затоплені, з них не здійснюється відкачка води, що може привести до підтоплення великих територій міста. Донецький металургійний завод працює в режимі підтримки працездатності, запасів сировини і палива залишилося на кілька діб, поставки неможливі через руйнування терористами об'єктів залізничної інфраструктури.
  • В рамках перемир'я триває обмін полоненими і заручниками, за добу терористами звільнено 26 осіб.
  • Режим припинення вогню масово порушується терористами, обстрілювали позиції української армії.

Україна і світ

  • Президент Порошенко отримав пропозицію виступити на засіданні Конгресу в ході офіційного візиту в США 18 вересня.
  • Канцлер Німеччини Меркель під час виступу в Бундестазі закликала до негайного введення санкцій відносно Росії, однак вважає, що санкції - не самоціль, і можуть бути відкладені в разі виконання всіх пунктів домовленостей Мінського протоколу.
  • Реверсні поставки газу з Польщі в Україну заблоковані Газпромом, який скоротив без попереднього повідомлення постачання до Польщі в обсягах, що перевищують реверс.

Тренди


  • Росія здійснює тиск на політику країн ЄС за допомогою обмеження поставок газу, таким чином, блокуючи реверс в Україну. Альтернативою для Європи можуть стати поставки скрапленого газу зі США, дозвіл на які був наданий Конгресом.

No comments:

Post a Comment