September 15, 2014

08-14.09.2014 - Україна: Події тижня одним поглядом - Війна в Донбасі продовжується, незважаючи на підписане "перемир'я"

Идут тяжелые бои за Донецкий международный аэропорт
Події тижня 08-14 вересня 2014 одним поглядом від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Режим "припинення вогню", що встановлений Мінським протоколом, не є перешкодою для російських військ і бойовиків в ескалації конфлікту. Санкції, які введені ЄС і США, не зупиняють агресію Росії в Україні. Українські політики поводяться так, немов війни в країні немає. Прогнози економічного стану України невтішні.

Війна в Україні
  • Спостерігачі ОБСЄ фіксують постійні порушення режиму припинення вогню бойовиками ЛНР і ДНР та російськими військами. 14.09 бойовики обстріляли з мінометів місію ОБСЄ під час проведення інспекції під Кіровським. Терористи заявляють, що не несуть відповідальності за порушення мінського протоколу про перемир'я, тому що вони підписали його в якості спостерігачів.
  • Перемир'я в рамках мінського протоколу не може бути тривалим, оскільки Росія не має можливості годувати окупований нею Крим після закінчення роботи паромної переправи через Керченську протоку, тому період оголошеного припинення вогню російські та українські частини використовують для перегрупування сил і підтягування резервів. Конфлікт може спалахнути в будь-який момент.
  • Ситуація в Донецьку під час перемир'я залишається стабільно важкою, бойовики продовжують обстріли з артилерії і систем залпового вогню "Град" позицій українських військ і житлових кварталів, серед населення є численні жертви. Кілька шахт затоплені, з них не здійснюється відкачка води, що може привести до підтоплення великих територій міста.За повідомленнями влади Луганська, за час боїв у місті загинуло більше 2 тисяч мирних жителів, в місті, як і раніше, відсутні водо- і електроенергопостачання.
  • Опублікований попередній звіт служби безпеки Нідерландів про причини катастрофи авіалайнера MH-17 малайзійських авіаліній - аварія викликана численними осколковими ушкодженнями корпусу літака зовні.
  • Кілька десятків вантажівок "другого гуманітарного конвою" Росії перетнули кордон України без митного огляду та супроводу персоналом Міжнародного Червоного Хреста. Через добу вони покинули країну, про вміст вивезеного вантажу  не повідомляється.
  • В рамках перемир'я триває обмін полоненими з бойовиками, станом на 14.09 в полоні у ДНР і ЛНР знаходиться 853 особи, 409 вважаються зниклими без вісті.
  • СБУ масово затримує терористичні групи, однак деякі з них продовжують вести активну диверсійну діяльність.
  • Міністр оборони Гелетей заявив, що деякі з країн НАТО почали поставки озброєння в Україну.
  • В окупованому Росією Криму пройшли нелегітимні вибори до місцевих органів влади, які були проігноровані кримськотатарською громадою.
Політика
  • Введення в дію економічної частини угоди з ЄС про зону вільної торгівлі відкладено до 31 грудня 2015 року на вимогу Росії, Угода про асоціацію з ЄС набуде чинності 16 вересня після одночасної ратифікації парламентами України та ЄС. В якості втішного заходу Єврокомісія подовжує преференції для українських виробників на цей же термін, проте, залишається мито на європейські товари, які поставляються до України.
  • Політичні партії провели свої передвиборні з'їзди для висунення кандидатів в депутати на позачергових виборах Верховної Ради. В списках кандидатів - діючі депутати, лідери партій, журналісти, командири та учасники бойових дій. При цьому в парламент балотуватимуться політики, які заплямували себе співпрацею з окупантами та ті, що брали участь у переслідуванні активістів Майдану. Пропрезидентській партії "Солідарність" не вдалося домовитися про спільний список з партією прем'єр-міністра і спікера парламенту "Народний фронт", але прем'єр-міністр Яценюк вважає, що коаліційна угода має бути підписана до моменту виборів.
  • США і ЄС ввели додаткові санкції проти російських компаній нафтогазового і банківського сектора, включаючи "Транснеєфть", "Лукойл", "Газпром" "Газпром-нєфть", "Сургутнєфтегаз" і "Сбербанк Росії". При цьому, незважаючи на заяви Франції про заморожування контракту на поставку вертольотоносця "Містраль" Росії, почалися його випробування з російським екіпажем.
Економіка

  • Президент Порошенко підписав закон, що дозволяє оренду газотранспортної системи та підземних сховищ підприємствам за участю іноземних компаній з Європи і США, за умови збереження контрольного пакета акцій у держави.
  • У зв'язку з військовими діями ситуація у вугільній галузі стала критичною, багато шахт в районах боїв затоплені і не підлягають відновленню, за повідомленням віце-прем'єра Гройсмана, дефіцит вугілля становить близько 5 млн тонн, у зв'язку з нестачею вугілля енергетики змушені зупиняти ТЕС.
  • На проведення позачергових виборів Верховної Ради з резервного фонду уряду виділено близько 1 млрд грн.
  • Курс НБУ протягом тижня змінився незначно: 12,82-12,95 грн $, 16,60-16,74 грн/€. Глава Національного банку Гонтарева заявила, що регулятор має всі важелі для протидії атаці на валютний ринок з боку структур, пов'язаних з Росією.
  • За заявою президента Єврокомісії Баррозу, ЄС виділить Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги та допоможе у відновленні Донбасу.
  • Розпочато будівництво двох ліній оборонних укріплень на кордоні з Росією.
  • Україна починає промислову розробку раніше розвіданих газових родовищ, у зв'язку з скороченням поставок газу з Росії і з районів бойових дій.
  • Нафта на світових ринках подешевшала до півторарічного мінімуму.

No comments:

Post a Comment