September 02, 2014

01.09.2014 Україна: Коротко про головне - Військовий стан в Україні не введений, незважаючи на поразки армії - Росію намагаються привести до тями санкціями

Classes reopened in schools around Ukraine as the educational year have just started

Хроніка подій дня 01.09.14 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Воєнний стан українських військ в Донбасі помітно ускладнилося, на фоні цих подій керівництво країни відмовляється ввести військовий стан, як в окремих регіонах, так і в країні в цілому. Європа вже усвідомлює, що сам по собі конфлікт в східній Україні не розсмокчеться і потрібно вводити якісь санкції, але не готова відмовитися від поставок енергоносіїв з Росії та надати зброю Україну для захисту від агресії.

В Україні

  • Після консультацій з лідерами депутатських фракцій Верховної Ради президент Порошенко вирішив не вводити режим воєнного стану ані в окремих областях, ані в країні в цілому, тому що "ситуація складна, але контрольована".
  • Закон про вибори депутатів Верховної Ради залишиться незмінним, тобто вибори проходитимуть за змішаною системою із закритими списками.
  • В школах України пролунав перший дзвінок нового навчального року, за винятком територій, захоплених терористами ЛНР і ДНР.
  • Жорсткі адміністративні заходи Нацбанку України привели до зміцнення гривні: 13,10 грн/$ (+50 коп), 17,29 грн/€ (+64 коп), 3,55 грн/10 руб (+20 коп).

Театр військових дій

  • Українські військові відступають по всіх напрямках. Після чотиримісячних боїв вони відійшли від міжнародного аеропорту Луганськ, залишили Мар'їнку, Красногорівку і Курахово, відступають від Лутугиного, Савур-Могили та Амвросіївки, бої пройшли в Авдіївці, Слов'янську, Станиці Луганській, Дебальцевому, Світлодарську, Сніжному, Новоазовську . В результаті відступу між терористичними Луганською і Донецькою народними республіками знову з'явився коридор.
  • За оцінками експертів, поразка українських військ в Іловайську пов'язана з прямим військовим вторгненням Росії в Україну, до якої українська армія була не готова, в тому числі, з точки зору озброєнь.
  • Центр обміну полоненими повідомив, що, за його відомостями, в полоні у ДНР, ЛНР і російських військ зараз знаходяться 680 українських військовослужбовців, умови утримання полонених - задовільні, їх намагаються перевербувати на іншу сторону.
  • За оцінками РНБО сили вторгнення Росії в Україну налічують від 10 до 15 тисяч осіб, які не приховують своєї приналежності до армії Росії, всього в конфлікті задіяно близько 45 тисяч війскьковослужбовців РФ.
  • Луганськ, Донецьк і Горлівка продовжують піддаватися інтенсивним артилерійським обстрілам.

Україна і світ

  • У Мінську завершене без результатів засідання контактної групи з врегулювання ситуації в Донбасі в складі представника ОБСЄ Тельявіні, посла РФ в Україні Зурабова і екс-президента Кучми, на тлі наступу російських військ в східній Україні. На зустріч були допущені представники терористичних організацій ДНР і ЛНР.
  • У Латвії розпочався етап багатонаціональних військових навчань НАТО для відпрацювання навичок спільних операцій. 3 вересня аналогічні навчання почнуться в Чехії.
  • Президент Росії Путін визнав за доцільне підписати договір про приєднання Вірменії до євразійського економічного союзу.
  • Міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що Росія відмовляється від консультацій підписантів Будапештського меморандуму, яким гарантувалися суверенітет і територіальна цілісність України в обмін на відмову від ядерного статусу.
  • Президент РФ Путін у телефонній розмові з головою Єврокомісії Баррозу у відповідь на нові санкції Євросоюзу заявив, що "може взяти Київ за два тижні".
  • Росія і Китай почали будівництво магістрального газопроводу "Сила Сибіру" з максимальною річною продуктивністю 38 млрд м3. Орієнтовна дата запуску поставок - через 4-6 років.
  • У зв'язку з подіями в Україні, Польща починає формування з добровольців недержавної Національної гвардії орієнтовною чисельністю 5000 чоловік.
  • На найближчій сесії країн c найпотужнішими економіками світу G20 Австралія внесе питання про виключення Росії з состава форуму, якщо підтвердиться її зв'язок з терористами, які збили в повітряному просторі України літак Малайзійських авіаліній.
  • Головування в Раді Безпеки ООН перейшло до США.
  • Прем'єр-міністр Великобританії Кемерон заявив, що найкращою підтримкою України з боку ЄС буде фінансово-технічна допомога без надання озброєння, а також створення антипутінської коаліції в Європі та Америці для жорстких санкцій. За повідомленнями ЗМІ, Євросоюз може відключити Росію від системи міжнародних міжбанківських комунікацій SWIFT, але про зниження закупівель нафти і газу не йдеться
    Канцлер Німеччини Меркель також виступила з підтримкою посилення санкцій проти Росії, але заявила, що Німеччина не розглядає можливості вирішення конфлікту військовим шляхом.
  • На думку голови комітету Сенату США з зовнішніх зв'язків Менендеса, який відвідав Київ з офіційним візитом, події на сході України є військовим вторгненням, а Україні необоходимо необхідно надати зброю і посилити санкції проти Росії.

Тренди

  • На думку голави німецького енергетичного концерну E.on Тайсена, Росія більшою мірою залежить від Європи, ніж Європа від Росії, тому РФ не припинить поставки газу в Євросоюз, тому що переорієнтувати продаж нафти і газу на інші регіони дуже складно.

No comments:

Post a Comment