September 02, 2014

25-31.07.2014 Ukrayna: Tek satırla haftalık gelişmeleri: Rusya Ukrayna’yı saldırmıştır – Ukrayna ordusu İlovaysk civarında yenilgiye uğramıştır – Seçim kampanyasına start verilmiştir.

"Digest & Analytics Ukrayna" Haber Ajansından 25-31 Ağustos 2014 hafta olayların özeti

"Digest & Analytics Ukrayna" Haber Ajansından 25-31 Ağustos 2014 hafta olayların özeti
Ukrayna’da savaş
  • Minsk’te sonuçlanan Müzakere Rusya’nın Ukrayna’ya açık saldırıda bulunmasına yol açmıştır. Rusya Federasyonun işgali NATO ve AB tarafından teyit edilmiştir, Amerika Birleşik Devletleri Rusya bu işgali için çok ağır bir bedel ödeyeceğini açıkladı. Rus birliklerin saldırıları Mariupol, Starobeshevo, İlovaysk, Snejnoye ve Lugansk yönlerde gerçekleşmiştir. Rus ordusu ağır zırh ve topçu silahları, insansız hava araçları kullanmaktadır. Ukraynalı birimlere ve gemilere havadan saldırıların belgelenmiş durumdadır. Rus askerleri ve askeri araçlar Lugansk ve Donetsk illerine girmiştir. Bazı bilgilerine göre Ukrayna’da 10 000 yakın Rus askerlerin ve subayların bulunduğunu ve bu rakamın iki katı sınır bölgelerde toplanıldığını açıklanmıştır.
  • Bu işgalin yüzünden Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göreve başlama töreni için Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaretini iptal ederek Ulusal Güvenlik Konseyin gizli kararlarını yürürlüğe almıştır.
  • Rus askerlerin ve ağır ekipmanların girişi Donbass’ta ki askeri operasyonların yönünü DHС ve LHС (Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetileri) teröristlerin lehine değiştirmiştir. İlovaysk yakınlarında kuşatma altına alınan Ukraynalı askerler ve gönüllülerin taburları ağır kayıpları vermişler, bazı askerler kuşatmayı kırmaya ve ana kuvvetlerle birleşmeye başarmışlar.
  • Çatışmaların esnasında Ukrayna ordusu tarafından esir alınan Rus askerleri esir olan Ukraynalı askerlere değiş tokuş edilmiştir.
  • Üstün Rus kuvvetlerin baskısı ile Ukrayna ordusu Saur-Mogila stratejik tepeyi, Rostov-Odessa yolun üzerinde bulunan Novoazovsk şehrini, Starobeşevo ve Haşevatoye ilçeleri terk etmek zorunda kalmıştır. Donetsk ve Lugansk uluslar arası havaalanları savunan Ukraynalı birimler yoğun saldırıların altındadır.
  • Mariupol halkı şehrin etrafında tahkimatları inşa ederek Rus birliklerin saldırılarına karşılık vermeye hazırlanıyor.
  • Teröristlerin ve Rus kuvvetlerin denetiminde olan şehirlerin altyapısı sistematik şekilde tahrip edilmektedir, karmaşık bombardımanlarından dolayı siviller ölmektedir, döküm fabrikalarında ve madenlerde çalışmalar durdurulmuştur, finans sistemi çalışmamaktadır, kamu çalışanların maaşları ve emeklilik maaşları ödenmemektedir. Elektrik kesintileri madenlerde su pompalamasını durdurarak bütün şehirlerin suya batmasına sebep olup çevresel felaket tehlikesine yol açmaktadır.
  • Dnepropetrovsk Büyük Şehir Belediyesi Donbass’tan Rus askerlerin olasılı saldırılarını önlemeyi amaçlayan kompleksli koruma surların inşaatını yapıyor ve aynı zamanda Zaporojye ili sınırlarının güçlendirme konusunda yardım etmektedir.
  • Ulusal Güvenlik Konseyi 2014 yılın sonbahar mevsiminden itibaren bedelsiz askerliğe alınmaların yeniden uygulamaya gireceğini açıklamıştır.
  • Ukrayna savunma sanayi “Ukroboronprom” ‘un çalışması üç vardiya çıkartılarak askeri ürünlerin üretimini %40 kadar yükseltmiştir.
  • Kiev uzun bir savaşa hazırlanıyor. Şehirde mevcut olan tıbbi tesislerin temellinde 7 adet yoğun bakım hastanesi kurulmuş, şehir kontrol noktalarla çevrilmiş, ısı tasarrufu için kış sömestre tatilini bir buçuk aya kadar uzatılması planlanıyor.
Ekonomi

  • Hryvna’nın resmi döviz kuru sabit düşük pozisyonunda tutulmaktadır, hafta içerisinde 13,89 UAH/ 1$ ve 18,32 UAH / 1€ olarak en minimum inme rakamına ulaşılmıştır. Döviz piyasasına ilişkin kazancın %100 girmesi, döviz piyasası ile ilgili idari tedbirlerin, Merkez Bankası Başkanı Gontareva’nın doğrudan müzakerenin ve döviz müdahalelerin sayesinde kurun sert inişi önlenmiştir.
  • Bütçe açığını kapatmak, altın ve döviz rezervelerini doldurmak için İMF Ukrayna’ya istikrar kredinin bir sonraki dilimini $1,4 milyar tutarında verebileceğini açıklamıştır.
  • Telsiz Haberleşme Milli Komisyonu üç Ukraynalı mobil operatöre 3 G standardı için frekansları tahsis etmeye hazır olduğunu açıklamıştır.
  • Stockholm’deki tahkim davaya hazırlığın çerçevesinde Rusya, gaz tedariki için bir önce ki sabit olmayan indirimli ödeme sistemine dönmeye ve mevcut olan gaz borcunu tamamen kapatmaya Ukrayna’ya teklifte bulunmuştur.

Siyaset

  • Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko Ukrayna parlamentosu olan Verhovna Rada’yı dağıtarak olağanüstü parlamento seçimin 26 Ekimde yapılacağını ilan etmiştir. Seçimin eski kanununa göre yapılması Bölgeler Partisinden ve Ukrayna Komünist Partisinden işbirlikçilerin parlamentoya girmesini sağlanmakta olup kapalı aday listeleri ise hangi partiden hangi aday gösterildiğini seçmenlerin bilmelerini imkânsız haline getirmektedir.
  • Merkez Seçim Komisyonun Başkanı Ohendovskiy bu seçimin ülkeye yaklaşık 1 milyar Hirvnya’ya mal olacağını ve paraların hükümetin rezerv akçesinden tahsis edileceğini açıklamıştır. 12 seçim bölgenin şuanda Rusya’nın işgali altında olan Kırım’da bulunmasından dolayı Verhovna Rada’ya 450 milletvekillilerden 438 milletvekilli seçilecektir. Diğer partilerden milletvekillileri “Poroşenko Bloğu” (Blok Poprşenko) olarak unvanı değiştirilmiş olan Ukrayna Devlet Başkanın “Solidarnost” Partisine akım etmiştir. Görevde olan Başbakan Yatsenük ve Parlamento Başkanı Turçinov Yuliya Timoşenko’nun “VO Batkivşina” Partisinden istifa ederek kendi partiyi kurmuşlar.
  • Ukrayna-AB-Avrasya Üçlüsü formatında Minsk’te düzenlenen üst düzey görüşmeleri her hangi bir sonuç vermemiştir. Rusya Devlet Başkanı Putin Ukrayna ve AB arasında imzalanan Ortaklık Anlaşmanın metni değiştirme konusunda ısrar etmiştir. Ukrayna’nın tarafı ise metni mevcut halinde onaylanacağını belirtmiştir.
  • BM Güvenlik Konseyi, Rusyanın Donbass durumun çözülme kararını engelleri, Rusya Federasyonun temsilcisi Çurkin: Ukrayna’da “Rus gönüllülerin” savaştığını iddia etti.
  • Ukrayna – NATO Komisyonun olağanüstü toplantısı, eylül ayın başında düzenlenecek Galler Zirvesinde Birliğin Ukrayna’yla ilgili kararların alınmasına zemin hazırlamıştır.
  • Yatsenük Hükümeti, Ukrayna’nın müttefiksiz durumuna değişiklik yapma, NATO ve AB’ye iştirak yönü alma, her hangi bir eski Sovyet ekonomi, siyasi veya askeri birliklerine katılma yasaklaması ile ilgili kanunun projesini Verhovna Rada’ya sunmuştur.
  • Brüksel’de AB Zirvesi sırasında Rusya’ya karşı yaptırımların uygulama kararı Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan ve Kıbrıs tarafından bloke edilmiştir, enerji sektörle ilgili yaptırmalar planlanmamaktadır. Aynı zamanda AB Ukrayna’ya 1 milyar  AVRO tutarında yardım, askeri ve teknik desteği tahsis etmektedir. Ancak, Fransa ve Almanya Ukrayna’ya silah tedariki yapmayacaklarını açıklamışlar. Fakat bu durum başka ülkelerden silah temini engellemez.

No comments:

Post a Comment