August 15, 2014

Хроніка подій дня 14.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Під час проведення засідання під будівлею Верховної Ради відбувався масовий мітинг на підтримку закона про люстрацію влади.

В Україні

  • Верховна Рада відмовилася включати до порядку денного всі варіанти закону про вибори за відкритими списками. Також не було прийнято до розгляду закон про виділення грошей на вибори.
    Прийнято закон про управління газотранспортною системою, що дає можливість управління транспортуванням і зберіганням газу компаніям, за участю іноземного капіталу ЄС чи США, що де-юре забороняє участь Газпрому в управлінні українською ГТС.
    Прийнятий у другому читанні закон про оподаткування підприємств у вільній економічній зоні "Крим".
    Закон про добровільне об'єднання територіальних громад відправлений на повторне друге читання.
    Закон про санкції, що передбачає можливість застосування санкцій з боку України до іноземних держав, юридичних і фізичних осіб іноземних держав і України та інших суб'ектів.
    Рада внесла зміни в закон про прокуратуру, створивши військові прокуратури.
    Пройшов перше читання закон про очищення влади.
    Депутати розійшлися до 2 вересня.
    Під час проведення засідання під будівлею Верховної Ради відбувався масовий мітинг на підтримку закона про люстрацію влади.
  • Національний банк дещо підвищив курс гривні, однак він, все ще близький до історічного мінімуму: 13,09 грн/$(+2 коп), 17,49 грн/€ (+1 коп), 3,61 грн/10 руб (+2 коп).
  • МЗС України висловив протест РФ у зв'язку з відвідуванням президентом Путіним окупованого Росією Криму.
  • У соціальних мережах і в ЗМІ поширюється інформація про проросійськи висловлювання, заклики до українських військових порушувати присягу і невизнання Голодомору новообраним предстоятелем УПЦ МП Онуфрієм.
  • Украерорух запроваджує спеціальний режим польотів над Україною для авіакомпаній Росії, які були помічені у польотах до Криму і над Кримом.

Київ

  • Майданівську "Йолку", демонтовану в четвер, передадуть до музею Майдану, проте офіційно про створення музею не оголошено.
    Раніше КМДА прийняла рішення не встановлювати новорічну ялинку на Майдані.
  • На тлі постійних повідомлень про мінування громадських і транспортних об'єктів у Києві, міська міліція проводить широкомасштабні антитерористичні навчання.

Театр військових дій

  • Гуманітарний український конвой приїхав в Луганську область, в Старобельск. Вантаж супроводжують і розподіляють працівники Міжнародного Червоного Хреста.
  • Донецьк піддається інтенсивному обстрілу з мінометів, артилерії, установок залпового вогню "Град", під час нічного обстрілу терористи застосували касетні боєприпаси.
  • В Зугресі під час артилерійського обстрілу автостанції загинуло 15 мирних жителів, з них 3 дітей, 19 поранені. Тільки за офіційними повідомленнями, за останні три дні загинуло 74 жителя Донецької області.
  • Пенсії та державні виплати на території, контрольованій терористами, не виконуються.
  • Українська армія продовжує послідовний наступ на позиції терористів в усіх напрямках, перерізаючи основні магістралі постачання боєприпасів, озброєння і підвозу найманців в місця бойових зіткнень. Оточений Луганськ, бої йдуть на околицях Горлівки і Донецька.
  • Англійські журналісти зафіксували вторгнення російської військової техніки в Україну в пункті пропуску "Ізварине". Спостерігачі ОБСЄ фіксують постійне пересування озброєних людей у військовій формі через пункт пропуску "Гуково".
  • Російські військові літаки постійно порушують повітряний простір України.
    За офіційними повідомленнями за минулий день загинуло 9 і поранено 18 українських військових.
  • Гіркин покинув пост "міністра оборони" терористичної організації "ДНР".
    Чеченські бойовики, що воюють на боці ДНР, здалися в Горлівці в полон добровольчому батальйону "Донбас".

Україна і світ


  • Міжнародний Червоний Хрест не отримав від Росії інформації про вміст "гуманітарної допомоги", яку РФ намагається без згоди України ввезти в країну через пункт пропуску Ізварине, не контрольований українською стороною.
  • Президент РФ Путін заявив на зустрічі з діячами культури у відповідь на питання про заборону в'їзду до Криму лідерів кримських татар Джемільова і Чубарова, що "не буде працювати з тими, хто займається піаром на проблемах Криму".
  • Головна прокуратура Грузії оголосила у розшук екс-президента Саакашвілі, якому висунуті звинувачення по трьох кримінальних справах та обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на час слідства.
  • Президент Єврокомісії Баррозу і президент Росії Путін домовилися про консультації між президентами Росії, України і ЄК з реалізації Угоди про асоціацію, постачання газу і стабілізації ситуації на сході України.
    Президент Порошенко обговорив у телефонній розмові з канцлером Німеччини Меркель перспективи врегулювання ситуації в Донбасі.
    Президент Білорусії Лукашенко оголосив, що Путін готовий зустрітися з Порошенком в Мінську на нараді Митного союзу.

No comments:

Post a Comment