August 13, 2014

Хроніка подій дня 12.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Конвой з "гуманітарною допомогою" Росії йде по маршруту, який не узгоджений з Україною

В Україні

  • Депутати в першому читанні прийняли закон про санкції, який, на думку фахівців, гірше, ніж аналогічний закон, прийнятий під час правління Януковича, він обмежує права громадян і суперечить Конституції.
    Друге читання закону про санкції і люстрацію Верховна Рада планує розглянути 14 серпня.
    У першому читанні прийнято закон про звільнення від оподаткування благодійної допомоги армії.
    Верховна Рада створила в Криму вільну економічну зону терміном на 10 років із спеціальним режимом функціонування, Управління здійснюватиме державна керуюча компанія.
    Також законом було змінено режим здійснення правосуддя, досудового слідства, застосування зброї, і порядку затримання осіб, причетних до тероризму, на території, на якій йдуть військові дії.
    Жоден з варіантів закону про вибори, які були запропоновані депутатами різних фракцій, в тому числі, про відкриті списки, не набрав достатньої кількості голосів.
  • Офіційний курс національної валюти (UAH) продовжує стрімко знижуватися, досягнутий абсолютний мінімум курсу, за весь час існування гривні: 13,14 грн/$ (-32 коп), 17,58 грн/€ (-41 коп), 3,64 грн/10 руб (-12 коп). Котирування протягом дня коливалися на рівні 12,90-13,60 грн/$, 17,24-18,15 грн/€. Голова Нацбанку Гонтарева піл час висиупу у Верховній Раді, заявила, що немає об'єктивних причин для різкого падіння курсу, воно викликано панікою на ринку і очікуванням впливу санкцій на економіки Росії та України, підкресливши при цьому, що збалансований курс становить 11,5-11, 9 грн/$. Крім того, готова система заходів для реагування на ситуацію, що склалася, НБУ очікує отримання нового траншу кредиту stand-by від МВФ і готовий застосувати заходи до банків, які розгойдують ринок валюти.

Київ

  • Мер Києва Кличко заявив, що каркас "кривавої ялинки" буде найближчим часом демонтований, на бюджетні гроші і на пожертвування побудований меморіал героям "Небесної сотні" на вулиці Інститутській і підкреслив, що з Хрещатику та Майдані Незалежності прибрані всі торговельні точки, що не мають дозволів.
    Активісти на прес-конференції заявили, що сцена Майдану буде перенесена до стели, поряд буде встановлена ​​прозора палатка, яка виконуватиме роль громадського координаційного центру.
  • Триває хвиля неправдивих повідомлень про мінування об'єктів у Києві, в цей раз через подібний телефонний дзвінок  була закрита і евакуйована станція метро "Вокзальна".
    Під Верховною Радою бійці батальйону спецпризначення "Київ-1" затримали людину з вибухівкою.

Театр військових дій

  • Українськими військами звільнені від терористів Вуглегірськ, Первомайське, Комишуваха і Калинове, важкі бої йдуть за Красний Луч, також бойові зіткнення відбуваються в Луганську, Донецьку, Горлівці, Іловайську.
    Військові поступово розсікають сили терористів на окремі "котли", перерізаючи магістралі постачання зброї і боєприпасів.
    Під Донецьком кадировци розстріляли автобус з бійцями "Правого сектора"
  • Росія через кордон продовжує обстріли населених пунктів і позицій українських військ, а також переправляє своіх військових, бронетехніку та інше озброєння і боєприпаси через ділянку кордону, який не контролює Україна.
  • У Донецьку, Ясинуватій, Луганську, Горлівці, Іловайську, Шахтарську терористи обстрілюють житлові квартали з артилерійських систем і мінометів. В Донецьку терористи обстрілюють місто з  гармат і мінометів, які встановлені на фурі і в вагонах дитячої залізниці. Серед місцевих жителів є численні жертви. В містах знеструмлено багато житлових кварталів, в Луганську, в якому відсутня електроенергія і вода, є ризик виникнення епідемії, Бойовики забороняють чоловікам покидати зону бойових дій.
    Всі міста, в яких ситуація близька до критичної, знаходяться під контролем терористів.
  • На звільнених територіях терористичні групи обстрілюють з цивільних автомобілів  армійські позиції і транспорт, що перевозить українських військових.

Україна і світ


  • Так звана "гуманітарна допомога" Росії не узгоджувалася з Міжнародним Червоним Хрестом, тим не менш, конвой з 280 вантажівок вже рухається до кордонів України. Незважаючи на вимоги української сторони, Росія заявляє, що перевантажувати вміст фур з "допомогою" на кордоні не має наміру. У соціальних мережах з'явилися фотографії колони, яка рухається по маршруту, який раніше не був узгоджений  з Україною для того, щоб завезти вантажі через ділянку кордону, не контрольовану українськими військами та прикордонниками.
  • У Москві поліція розігнала мітинг під посольством України, учасники якого підтримали зусилля уряду України щодо захисту територіальної цілісності країни і мали намір передати листи родичам загиблих українських військових.
  • Росія почала військові навчання на Курильських островах, які Японія вважає своєю територією.

No comments:

Post a Comment