August 18, 2014

Події тижня 11-17 серпня 2014р від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

11-17 серпня 2014 - події тижня в Україні

Театр військових дій

  • Міста Донбасу під обстрілами терористів скочуються в хаос - у Луганську два тижні немає води і електрики, не вивозиться сміття, в Донецьку також відключено водопостачання. Бойовики обстрілюють житлові квартали, гинуть мирні жителі. Терористи підривають мости і залізничні колії, планомірно руйнують інфраструктуру регіону.
    Сили антитерористичної операції відкрили гуманітарні коридори для виходу мирних жителів із зони боїв, проте бойовики перешкоджають евакуації, розраховуючи використовувати населення як живий щит.
  • Бойові дії йдуть в обласних центрах Донбасу - Донецьку та Луганську. Взяті під контроль української армії Мар'їнка, Ясинувата, Пантелеймонівка, Жданівка, Вуглегірськ.
    Сили антитерористичної операції оточують скупчення бойовиків у великих містах, відсікаючи шляхи підвозу боєприпасів і живої сили автотранспортом.
    Важкі бої йдуть в прикордонних районах на сході і півдні Донецької та Луганської областей, де терористів підтримує з території РФ російська артилерія, українські військові не відповідають на обстріли.
    Літаки, гелікоптери та безпілотні апарати російської армії постійно порушують повітряний простір України в районі сухопутного та морського кордону.
    Іноземні журналісти зафіксували численні факти переходу військової техніки та найманців через кордон з Україною, що призвело до великого міжнародного резонансу.
    СБУ пред'явила неспростовні відомості участі російських військових у конфлікті на території східної України.
  • Іноземні експерти оцінюють можливість прямого вторгнення Росії в Україну як високу, уздовж кордону Росія зосередила великі військові з'єднання, проводить навчання в умовах, близьких до бойових.


Економіка

  • НБУ знизив курс гривні до історичного мінімуму 13,14 грн/$, і намагається стримувати зниження курсу інтервенціями на міжбанківському ринку. Експерти пов'язують падіння курсу з важкою ситуацією в економіці через військові діґ в східній Україні і спробами окремих банків розгойдати ситуацію. Найближчим часом глава НБУ сподівається погасити ажіотаж за рахунок очікуваного незабаром отримання чергового траншу кредиту МВФ.
  • Україна продовжує закачування газу в підземні сховища, випробуваний варіант тестової реверсної прокачки газу зі Словаччини.
    Верховна рада прийняла закони про можливу участь іноземного капіталу в управлінні українською ГТС, створенні операторів зберігання і транспортування газу.
  • Норвегія і Швейцарія, слідом за Євросоюзом і США, ввели санкції відносно Росії. Український парламент прийняв закон про санкції.


Політика


  • На Майдані розібрані останні барикади і каркас майданівської ялинки. Під час демонтажу сцени та наметів влада використовувала "тітушек" замість міліції для розгону активістів. Відкрито автомобільний рух по Хрещатику.
  • На День Незалежності планується проведення військового параду, в якому будуть задіяні 1500 чоловік і до 50 одиниць військової техніки.
  • Київ захлеснув шквал дзвінків про мінування громадських об'єктів, на щастя, в жодному з випадків загроза не підтвердилася.
  • "Гуманітарний конвой" Росії виявився напівпорожнім, і, замість Харкова, намагається в'їхати в Україну через зону, захоплену терористами. Україна погодилася прийняти гуманітарну допомогу тільки через Міжнародний Червоний Хрест, фахівці якого готуються перевіряти вантаж на пункті пропуску "Ізварине" разом з українськими митниками.
    Українська гуманітарна допомога вже розповсюджується Червоним Хрестом серед населення Луганській області.
  • Депутати Верховної Ради відмовилися приймати закон про вибори в усіх запропонованих редакціях, також не було розглянуте питання про фінансування парламентських виборів. У той же час у президента Порошенка є бажання провести вибори до Верховної Ради до кінця жовтня, незважаючи на невідповідність виборчого закону Конституції.
  • Верховна Рада прийняла закон про створення вільної економічної зони в Криму строком на 10 років із спеціальним режимом функціонування в умовах окупації, закон про режим здійснення правосуддя, досудового слідства, застосування зброї, і порядку затримання осіб, причетних до тероризму, на території, на якій йдуть військові дії, а також створила військові прокуратури.
  • Закон про люстрацію прийнятий в першому читанні, проте, коли він буде прийнятий остаточно, невідомо.
  • Митрополит Буковинський і Чернівецький Онуфрій обраний предстоятелем Української православної церкви (Московського патріархату)

No comments:

Post a Comment