August 03, 2014

Хроніка подій дня 02.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Відключений від електропостачання  Луганськ, якій тероризують бойовики ЛНР - на межі екологічної і гуманітарної катастрофи

В Україні

  • Генпрокуратура і Мін'юст готують проект закону про заочне засудження підозрюваних в рамках кримінально-процесуального провадження, що дозволить повернути в Україну значні суми коштів, які були вкрадені посадовими особами режиму Януковича, а також дозволить внести окремих осіб в базу розслідувань Інтерполу.
  • Генеральний прокурор Ярема повідомив на брифінгу, що у відомстві проведені масштабні кадрові перестановки, на ¾ оновлені керівні кадри центрального апарату, проте перелом в роботі не стався.
    На думку експертів, на робочі місця було повернуто багато працівників періоду режиму Януковича, і призначені особи, які не мали досвіду роботи в прокуратурі.
  • МВС через посла РФ в Україні Зурабова викликало на допит і оголосило про підозру за статтею "організація та фінансування незаконних збройних формувань" громадян Росії Зюганова, Миронова, Жириновського, міністра оборони Шойгу і мільярдера Малофєєва.



Київ

  • Активісти Майдану дозволили знести один з наметів на Хрещатику з якого людей пересунули до центра площі, також було оголошено про звільнення Українського дому, де 3 серпня відкриється виставка касок. Каски під час подій на Майдані розписувалися професійними художниками і можуть, по праву, вважатися творами мистецтва.
    Однак, про повне звільнення активістами захоплених будівель і залишення Майдану мова не йде, незважаючи на погрози, озвучені генпрокурором Яремою. На неділю заплановано проведення чергового Віче.

Театр військових дій

  • Українські війська вели затяжні бої за Шахтарськ і Первомайськ. Луганський аеропорт кілька разів був обстріляний терористами з установок "Град" і танків. Під Луганськом десантниками із засідки була знищена велика колона бронетехніки, що рухалася від російського кордону.
  • Донецьк і Горлівка взяті в кільце українською армією, з північно-західного напрямку бої йшли в Старомихайлівці, Красногорівці, Мар'їнці,
    В результаті попадання снаряда в розподільну підстанцію південна частина Донецька залишилася без електрики, відключено аналогове телебачення.
    Терористи звільнили з СІЗО Донецька частку ув'язнених, що потрапили туди за звинуваченням у сепаратизмі  і роздали їм зброю.
    Луганськ, який протягом двох діб не отримує електроенергію в умовах екстремальної спеки дійшов до межі екологічної та гуманітарної катастрофи, відключена подача води, немає світла, не працює мобільний зв'язок та інтернет, в магазинах зіпсувалися продукти, виїзд з міста пов’язаний з великими труднощами, підвезення продуктів, практично, припинене. У містах йдуть безладні перестрілки і артилерійські обстріли, гинуть мирні жителі, про кількість жертв не повідомляється. З моменту захоплення влади в регіоні терористами загинули сотні і поранені тисячі мирних жителів. Терористи визнали факти розстрілів в Слов'янську за звинуваченнями у мародерстві.
  • Міжнародні експерти, які прибули на місце катастрофи, виявили частини тіл загиблих пасажирів, зафіксували факти мародерства з боку бойовиків і були обстріляні терористами. Місія буде продовжена.
  • У Донецьку бандити розграбували склади  компанії-автоперевізника "Делівері", єдиної, яка працювала на окупованій терористами території. Всі вантажі і майно вкрадені. Ватажок терористів Гиркин, який оголосив себе "міністром оборони Донецької народної республіки" видав наказ, що дозволяє вилучати майно громадян і підприємств.
  • У зв'язку із забороною на ввезення низки продуктів, в Криму спорожніли полиці магазинів. Українські рітейлери, що працюють в Криму та вимушені перереєструватися за російським законодавством, будуть мати проблеми з законом в Україні і з поверненням грошей з Росії.
  • Російська авіація знову неодноразово порушила повітряний простір України. Українські льотчики не дозволили російським винищувачам потрапити в зону катастрофи малайзійського авіалайнера, в якій працювали міжнародні експерти.

Україна і світ


  • У Москві відбувся санкціонований владою націоналістичний мітинг на підтримку "Новоросії", який висунув вимогу до президента Путіна ввести війська в Україну. Одним з гасел, озвучених мітингувальниками, був "Стрелкова - в президенти Росії".
  • У Новосибірську на 17 серпня анонсовано проведення маршу за федералізацію Сибіру - "Сибірський марш", метою якого оголошено створення Сибірської автономної республіки в складі Росії. Генеральна прокуратура Росії і Роскомнадзор прибирає зі ЗМІ всі згадки про марш і блокує ініціативні групи та заходи в соціальних мережах вКонтакте і фейсбуці.
  • За 3 місяці 2% населення Молдови скористалися правом безвізового відвідування Євросоюзу за біометричними паспортами.
  • Тбіліський суд заочно заарештував екс-президента Саакашвілі, екс-міністра юстиції Адеішвілі, і екс-міністра оборони Кезерашвілі за звинуваченням у перевищенні службових повноважень.

No comments:

Post a Comment