July 29, 2014

Хроніка подій дня 28.07.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Українські військові взяли під контроль стратегічну висоту Савур-Могила, біля кордону з Росією

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк, виступаючи в ефірі ICTV, заявив, що, згідно з Конституцією, вибори до Верховної Ради повинні відбуватися за партійною системою з відкритими списками кандидатів. У разі проведення дострокових виборів закон повинен бути змінений, щоб забезпечити дотримання його Конституції.
    Також він повідомив, що країну може очікувати технічний дефолт, якщо депутати не проголосують за пропозиції уряду.
  • НБУ знизив курс гривні щодо основних валют до рівня: 11,85 грн/$ (+10 коп), 15,93 грн/€ (+10 коп), 3,28 грн/10 руб (+7 коп).


Київ

  • У Києві від Володимирського собору до пам'ятника князю Володимиру пройшла хода на честь 1026-ї річниці хрещення Русі.
  • У столиці, в умовах дефіциту більш, ніж  50% природного газу, мерія готується масово впроваджувати технології енергозбереження - модульні котельні на пелетах, утеплення вікон і дверей,  встановлення термодатчиків, які регулюють температуру в приміщеннях, у залежності від температури навколишнього середовища.

Театр військових дій

  • Бойовики обстрілюють з установок "Град" житлові квартали Донецька, Луганська, Авдіївки, Шахтарська і Тореза, є втрати серед мирного населення. В результаті обстрілу центру Горлівки в неділю загинуло 14 мешканців, з них 5 дітей.
    В Авдіївці, Горлівці та в Луганській області підірвані мости та залізничні колії, сполучення з Луганськом перервано.
    Луганськ відключений від електропостачання внаслідок пошкодження високовольтної лінії під час обстрілу бойовиків.
  • Українські військові присікають проникнення диверсійних груп у звільнений від терористів Слов'янськ. У місті виявлено масові поховання, що були залишені бойовиками.
  • Українська армія захопила стратегічну висоту "Савур-Могила", з якої бойовики обстрілювали прикордонну територію і пункт пропуску "Маринівка", увійшли в міста Шахтарськ, Торез і Лутугине, також звільнена від терористів Авдіївка.
  • На 54 десантників з 79-й миколаївської аеромобільної бригади, які здалися в полон Росії, відкрито кримінальну справу, їм загрожує кримінальне покарання.

Україна і світ


  • Гаазький третейський суд частково задовольнив позов акціонерів ЮКОСа проти Росії, призначивши компенсацію в розмірі $ 50 млрд за порушення енергетичної хартії і незаконне привласнення активів. Сума повинна бути виплачена до 15 січня 2015р. Росія готова подати апеляцію на це рішення.
  • Лідери США та чотирьох країн Європи в спільній заяві визнали неминучість запровадження санкцій проти секторів економіки Росії, яка не бажає закривати кордон з Украіною і фінансує терористів.

No comments:

Post a Comment