July 23, 2014

Zpravodajství ze 22.7.2014 od tiskové agentury „Přehledy a analytika Ukrajina“

Ukrajinští vojáci pokračují v útoku na území obsazené teroristy a zatím osvobodili města Sjeverodoněck v Luhanské oblasti.

Na Ukrajině

  • Prezident Porošenko na setkání s poslanci prohlásil, že země není připravena na zavedení stanného práva, protože v takovém případě by nebylo možné získat podporu mezinárodních finančních institucí, spoléhat na dodávky zbraně a zboží dvojího užití,  navíc vyhlášení stanného práva poskytne opačné straně konfliktu ochranu dle mezinárodního práva. Z toho důvodu Ukrajina bude pokračovat v antititeroristické operaci  a trvat na zařazení Doněcké a Luhanské lidové republiku na seznam teroristických organizací
  • Ukrajinský parlament schválil pozměňovací návrh k zákonu, podle něhož předseda parlamentu má právo rozpustit frakci, jestliže se frakce od doby prvního zasedání zmenšila, což umožňuje odstranit frakci komunistické strany, již opustilo několik poslanců. Zákon podepsal prezident Porošenko.
  • Prezident  Porošenko podepsal zákon, dle něhož se vytváří řád Nebeské setniny, který bude udělován občanům za odvahu, vlastenectví, hájení demokratických hodnot, lidských práv a svobod, humanistické a charitativní činnosti během "revoluce důstojnosti" v letech 2013 a 2014, a také při obraně svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti  Ukrajiny.
  • Prezident Porošenko podepsal zákon, který osvobozuje vysokoškolské a postgraduální studenty prezenční formy studia  od vojenské služby a mobilizace ve zvláštním období, a také stanoví nárok příslušníků armády na krátkou dovolenou v období válečných akcí.
  • Parlament přijal zákon o přidání digitalizovaných otisků prstů do státního registru obyvatel za účelem vydání biometrických dokladů, potřebných pro cestování do zahraničí za podmínky zrušení vízového styku s EU.
  • Ukrajinská národní banka nepatrně snížila devizový kurz hřivny k hlavním měnám a stanovila ho na úrovni: 11,67 UAH/USD (+1kop), 15,77 UAH/EUR (+1 kop), 3,32 UAH/10 RUB (+1kop).
  • Ministr vnitra Avakov na své stránce na Facebooku oznámil zahájení trestního řízení proti ruskému ministru obrany Šojgu a podnikateli Malofějevu za vytvoření a financování teroristických skupin.

Kyjev

  • V Kyjevě uzavírají lanovou dráhu na měsíc, až do 22. srpna kvůli plánovaným opravám a rekonstrukci.
  • Kyjevský primátor Kličko jmenoval svého zástupce - ředitele kyjevského metra, majitele společnosti Kyjevreklama, Kyjevtransparkservis, K.A.N., a známého kyjevského stavebníka Nikonova, jenž dříve působil také jako jeho poradce,
  • Ředitelem kyjevské policie byl jmenován generálmajor Tereščuk, jenž dříve působil jako šéf Volynského odboru ministerstva vnitra.

Bojiště

  • Ukrajinští vojáci pokračují v útoku na území obsazené teroristy a zatím osvobodili města Sjeverodoněck a Popasnaja v Luhanské oblasti. Nadále pokračuje osvobození Lysyčaňsku od ozbrojenců, kteří ustupují ve směru Alčevsk. Střety pokračovaly blízko Doněcku, Marjinky, Amvrosijevky na jihu Luhanské oblasti v pohraničí. V Lysyčansku teroristé vyhodili do povětří železniční most přes Siverskyj Donec a také několik úseků železniční trati blízko Doněcku.
  • Během dne dle oznámení štábu antititeroristické operace zemřelo 13 ukrajinských vojáků.
  • Na území pod kontrolou teroristů pokračují  vzetí rukojmí. V Luhansku unesli 7 nigerijských studentů.
  • Podle oznámení mluvčího tiskového střediska RNBO Lysenko, dodatečná mobilizace byla vyhlášena v souvislosti s možnou přímou agresi Ruska a plánovanou rotací vojáků v oblasti vojenského konfliktu.
  • Podle oznámení Státní pohraniční služby Rusko i nadále zvyšuje vojenskou přítomnost na hranicích s Ukrajinou a pokračuje spolu s teroristy ostřelovat ukrajinskou armádu, bránící hranici.

Havárie malajsijského letadla

  • Americké velvyslanectví na Ukrajině na své stránce na Facebooku zveřejnilo mapu zobrazující dráhu letu rakety "vzduch-země", kterou bylo zasaženo malajsijské letadlo. Mapa potvrzuje, že raketa byla odpálena z území ovládaného teroristy
  • Vlak s těly obětí havárie přijel do Charkova. 23. července  letadlo s těly poletí na vojenskou základnu v Nizozemsku, kde těla identifikují.
  • Australský premiér Abbott prohlásil, že se teroristé na místě havárie letadla značně podíleli na falšování důkazního materiálu. Nizozemští odborníci, po příjezdu vlaku s pozůstatky do Charkova oznámili, že jde o pouze 200 těl, a že proto další vyšetření na místě havárie je nezbytné.
  • "Černé skříňky" z sestřeleného letadla lze dešifrovat ve Velké Británii. V současné době má skříňky na starosti Malajsie, pak je předá Nizozemsku, které převezme vyšetřování katastrofy.

Ukrajina a svět

  • Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje oznámila, že Mezinárodní výbor Červeného kříže, který je odpovědný za dodržování Ženevských úmluv, kvalifikoval situaci na Ukrajině jako válečnou, což dává OSN právo vyšetřovat zločiny během válečných akcí v rámci vojenského tribunálu, včetně sestřelení malajsijského dopravního letouna.
  • Podle agentury Bloomberg, kapitalizace společností, jejichž akcie jsou kótovány na moskevské burze, během jednoho dne po přijetí sankcí ze strany USA, klesla o více než 28 miliard dolarů, během dvou týdnů - o 75 miliard dolarů, proto odborníci dávají negativní prognózu ohledně rublu a mezinárodních rezerv Ruska.
  • Evropská unie dala Rusku čas do 24. července, mezitím budou připraveny sektorové sankce, prohlásil ministr zahraničních věcí Ukrajiny Klimkin na brífinku v Bruselu. Zároveň, vysoký představitel EU pro zahraniční věci Ashtonová na setkání ministrů zahraničních věcí Evropy oznámila, že opatření proti Rusku v blízké budoucnosti nebudou zpřísněny , ale budou předloženy informace ohledně přípravy dalších sankcí.
  • Zástupce amerického ministerstva zahraničí Harf oznámila nepřípustnost předání ani jednoho francouzského vrtulníku "Mistral" Rusku.

No comments:

Post a Comment