July 19, 2014

Хроніка дня 18.07.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію по результатам розгляду теракту з літаком Малайских авіаліній, що було скоєно в Україні

В Україні

  • Президент Порошенко висловив співчуття родинам і близьким людей, загиблих в літаку, який був збитий терористами в Донбасі - йдеться в заяві прес-служби на офіційному сайті голови держави.
  • Офіційний курс гривні трохи зміцнився і встановлений НБУ на рівні 11,65 грн / $ (-6коп), 15,75 грн / € (-10 коп), 3,35 грн / руб (-5 коп).
  • МВФ погіршив прогноз падіння ВВП України до 6,5%, що пов'язано з ситуацією в східній Україні. Черговий транш кредиту МВФ stand-by у розмірі $ 1,4 млрд може бути виділений вже в серпні, заявив на брифінгу по завершенні роботи місії МВФ в Україні її керівник Георгієв.
  • Всі авіарейси над Донбасом скасовані, також багато авіакомпаній скорочують або скасовують рейси в Україну. У Борисполі скасовано 11 міжнародних авіаресов.

Київ

  • У Києві повідомлення про мінування громадських будівель стають буденним явищем.18.07 надійшли анонімні дзвінки про мінування станції метро "Петрівка" і двох великих торгово-розважальних центрів. Люди з об'єктів були евакуйовані, вибухівка знайдена не була.
  • Найбільша проблема Києва - дефіцит бюджету в 3,2 млрд грн (тільки по захищених статтях - зарплата і фінансування державних програм), що стало результатом неякісного планування та недоотримання коштів від оренди землі та приватизації.

Катастрофа авіалайнера Malaysia Airlines

  • Офіційний представник британського прем'єра заявив, що у його країни є впевненість в тому, що літак,на борту якого перебувало 10 громадян Великобританії, був збитий ракетою терористами,
  • У ході телефонних переговорів президента Порошенка з віце-президентом США Байденом сторони домовилися про координацію зусиль з боротьби з тероризмом. Байден заявив, що у США є докази того, що постріл по малайзійському авіалайнеру був здійснений з району, контрольованого терористами.
  • Президент США Обама на виступі в Білому домі поклав на Путіна відповідальність за ситуацію в Україні, назвав катастрофу малайзійського Боїнга терактом.і заявив, що США готові до розширення санкцій проти РФ
  • СБУ опублікувало в інтернеті переговори терористів, які свідчать про співучасть у вчиненні злочину кадрових співробітників ГРУ Генштабу Російської Федерації.
  • Терористи заважають спостерігачам ОБСЄ, які прибули для розслідування катастрофи малайзійського пасажирського авіалайнера, виконувати свої обов'язки. Спостерігачі не отримали повного доступу до місця катастрофи. Президент ПА ОБСЄ Канерва впевнена, що причиною падіння літака стала ракета, що була запущена з районів, контрольованих терористами ДНР., і відповідальність за теракт несе сторона, яка поставила зброю терористам.
  • Міністр закордонних справ України Клімкін заявив, що "чорні ящики" Боїнгу-777 знаходяться на території України і мають бути передані урядової комісії.
  • Голова СБУ Наливайченко повідомив, що під час відеоконференції вдалося домовитися з терористами про можливість проведення робіт у зоні катастрофи в радіусі 20 км від місця падіння авіалайнера.
  • У мережі інтернет з'явилося відео, на якому показано вивезення терористами на територію Росії комплексу "Бук", з якого, як припускають, був збитий літак малайзійських авіаліній.

Театр військових дій

  • Українські військові взяли під контроль південно-східну частину Луганська і знову розблокували міжнародний аеропорт, який протягом дня піддавався багаторазовим обстрілам з артилерії і установок залпового вогню "Град".
  • Бойовики продовжують обстріли Луганська. Влада заявляє, що  за минулу добу загинуло більш, ніж 20  мирних жителів.
  • Протягом дня в районі бойових дій в Луганській і Донецькій областях відзначалися обстріли бойовиками блок-постів і колон української арміі.Продовжуються запеклі бої на кордоні з Росією. Терористи обстріляли Донецький міжнародний аеропорт, місто Рубіжне, селище Металіст під Луганськом та Лисичанськ, де загорівся нафтопереробний завод. У Станиці Луганській відмічено велику кількість громадян РФ у формі без розпізнавальних знаків.
  • "Глава прламента" ДНР, який перебуває в Москві, російський громадянин Пушилін написав заяву про відхід у відставку. Про це заявив його "​​заступник" Макович. Генпрокуратура України розслідує справу і оголосила про підозру Пушиліна у створенні терористичної організації.

Україна і світ

  • На засіданні Ради Безпеки ООН, яке було скликано на вимогу Великобританії через катастрофу авіалайнера малайзійських авіаліній, виявилось, що світ переконаний, що за терактом стоїть Росія. Країни вимагають негайного розслідування теракту і притягнення до відповідальності винних у трагедії. Китай, традиційно, утримався при голосуванні.
  • Грузинський парламент ратифікував угоду про асоціацію з Євросоюзом  одноголосно 123 голосами. Запущено процес імплементації. На церемонії був присутній міністр закордонних справ України Клімкін.
  • Міністр закордонних справ України Клімкін в інтерв'ю Hromadske TV заявив, що Україні, Грузії та Молдові на наступному вересневому саміті НАТО в Уельсі може бути наданий статус союзників без вступу в альянс. У Конгресі США у двох із трьох читань прийнятий законопроект "Про запобігання агресії Росії 2014", в якому Україна, Грузії та Молдові присвоюється статус ключових союзників США поза блоком НАТО.
  • Опубліковано рішення Ради ЄС про розширення санкцій щодо осіб, причетних до агресси проти України. Повний список юридичних та фізичних осіб, які потрапили під санкції, буде опублікований до кінця липня.

No comments:

Post a Comment