July 18, 2014

Zpravodajství ze 17.7.2014 od tiskové agentury „Přehledy a analytika Ukrajina“


Na Český
  • Na zasedání Rady národní bezpečnosti a obrány prezident Porošenko projednal s ozbrojenci nutnost mobilizace a vyhlášení stanného práva, s příhlednutím k možnosti účasti ve válce na Ukrajině zahraničních vojáků. Porošenko oznámil, že existují nevyvratitelné důkazy přímé agrese Ruska vůči Ukrajině. Ministerstvo zahraničních věcí dostalo za úkol zareagovat na agresi.
  • Oficiální devizové kurzy hlavních měn k ukrajinské hřivně se nepatrně změnily a byly stanoveny Ukrajinskou národní bankou na úrovni: 11,71 UAH/USD (+ 1 kopějka), 15,85 UAH/EUR (- 10 kopějek), 3,40 UAH/RUB.
  • Služba bezpečnosti Ukrajiny zadržela ředitele Kyjevského tankového závodu, jenž je obviněn z utrácení státních prostředků, určených na opravu a modernizaci obrněných transportéru a jejich zpeněžení přes fingovanou firmu.
  • Průmyslová výroba na Ukrajině za první pololetí klesla na téměř 5% ve srovnání s analogickým loňským obdobím. Začínaje květnem klesání činí více než 2%
  • V ramcích restrukturalizace uhelného průmyslu vláda plánuje zavřít 46 dolů v Doněcké a Luhanské oblasti. V důsledků bude propuštěno 22 tisíce lidí. V průběhu reformy se chystá rozsáhlá rekvalifikace a vytvoření 300 tisíců nových pracovních míst, se zapojením zahraničních investorů.
  • Vláda plánuje zkrátit výdaje na 40 miliard hřiven, což tvoří zhruba 10% státního rozpočtu.
Kyjev
  • U nizozemského, malajsijského a amerického velvyslanectví se shromáždili obyvatele Kyjeva, již přinesli květiny a zapálili svíčky na památku nevinných obětí zesnulých v důsledku pádu na Donbasu sestřeleného ruskýmy ozbrojenci letadla.


Bojiště
  • Nad Torezem teroristy z Doněcké lidové republiky byl sestřelen dopravní letoun Boeing-777 malajsijských aerolinek, mířící z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Na palubě bylo 298 cestujících, včetně posádky letadla a 80 dětí. Letadlo ve výšce více než 10 tisíc metrů srazila raketa z komplexu „Buk“, dodaného teroristům z Ruska. V souvislosti s incidentem největší letecké společnosti určují trasy mimo Ukrajinu. Prezident USA Obama oznámil, že Spojené státy se určitě zúčastní vyšetřování události. Teroristé převzali odpovědnost za sestřelený letoun a chystají se předat „černé skříňky“ ze zříceného letadla do Moskvy. Na internetu jsou k dispozici nahraná videa z místa nehody, zejména videa s raketovým komplexem a drancováním na místě pádu letadla. Americká rozvědka potvrzuje, že letadlo bylo sestřeleno raketou typu země-vzduch. Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu (Eurocontrol) oznámila, že letadlo letělo v hladině o hodně vyšší, než byla stanovena Ukraeroruchem pro lety dopravních letadel. Teroristé brání záchranným službám dostat se na místo havárie. Existují potvrzení rabování na místě katastrofy.
  • Ozbrojenci pokračují ostřelovat obytné čtvrti Luhanska, mezi civilním obyvatelstvem jsou oběti. ¨
  • V Doněcku teroristé si nejdříve vzali jako rukojmí, a poté osvobodili prvního náměstka primátora a také mluvcího městského výkonného výboru. Doněcká státní správa oznamuje, že stav s zásobováním vodou měst Donbasu je vážný. Na státní hranici v Doněcké a Luhanské oblasti v Marinovce, Izvarino, Amvrosijivce pokračují boje. Ukrajinští vojáci se podrobují ostřelování z území Ruska. Rada národní bezpečnosti a obrány oznámila, že ve středu ukrajinský bitevní letoun SU-25 byl sestřelen ruským letadlem z území Ruska.
Ukrajina a svět

  • Evropská unie a Spojené Státy jsou otřeseny teroristickým činem, v jehož důsledku byl sestřelen malajsiský dopravní letoun, a vyžadují okamžitého vyšetřování havárie.
  • Prezidenti Obama a Putin provedli jednání po telefonu, v jehož průběhu Obama pohrozil dalším rozšířením sankcí v připadě pokračování růstu nápětí na východní Ukrajině.
  • V souvislosti s protiruskýmí sankcemi přijatými Spojenými státy a Evropskou unií  na moskevské burze zlevnily akcie společností, již jsou na sankčním seznamu. Také klesnul kurz ruského rublu vůči svetovým měnám.
  • Premiér Ruské Federace Medveděv oznámíl, že protiruské sankce, přijaté USA a EU nepomůžou Ukrajině.

No comments:

Post a Comment