July 16, 2014

Хроніка дня 15.07.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

В Україні

  • Офіційні курси основних валют по відношенню до гривні змінилися незначно і встановлені НБУ на рівні: 11,70 грн / $ (+1 коп), 16,95 грн / € (+5 коп), 3,41 грн/10 руб (-2 коп).
  • Під час наради з мінстром внутрішніх справ Аваковим було затримано секретаря Слов'янської міськради Самсонов, який активно підтримував терористів. Вчора була заарештована мер міста Штепа за аналогічним звинуваченням.
  • Компанія Ахметова СКМ перевела центральні офіси своїх компаній з Донецька до Запоріжжя, Дніпропетровськ, Павлограда та Київа. Припинено роботу декількох шахт компанії ДТЕК в Луганській області.
  • Операційні збитки металургії з початку року перевищили $1млрд, при зниженні обсягу збуту на 7% і зростанні гривневої вартості, з урахуванням втрат на курсовій різниці.

Київ

  • Активістами Майдану в центрі Києва звільнені 7 адміністративних будівель, в яких було розміщено 950 осіб. Під контролем Самооборони залишається ще 12 будинків, у тому числі, Жовтневий палац та Український дім. Сила при виселенні не застосовувалася, активісти звільнили будівлі добровільно. Однак, майданівці заборонили комунальникам розбирати барикаду на вулиці Інститутській.

Театр військових дій

  • Протягом дня на території Донбасу, яка контролюється терористами, проходили бойові зіткнення, бойовики здійснили напади на колони українських військових біля Луганська, були обстріляні з установок залпового вогню "Град" війська, що прикривають луганський та донецький міжнародні аеропорти і пропускний пункт Маринівка, міста Амвросіївка, Шахтарськ і Сніжне на Донеччині.
  • У Сніжному кількість жертв серед мирного населення досягла 11 осіб. В результаті обстрілу з установок "Град" у Луганську офіційно загинуло 8 осіб. Губернатор Донецької області Тарута оголосив траур по мирним жителям, що загинули в Мар'їнці та Сніжному.
  • В результаті бойових дій офіційні втрати українських військових з початку антитерористичної операції склали 258 осіб.
  • Врятовано 4 з 8 членів екіпажу транспортного літака АН-26, що був збитий бойовикам в Луганській області в понеділок. За повідомленнями ЗМІ двоє військових перебувають у полоні.
  • Під Ізварине українських військових з трьох військових частин, що знаходяться в оточенні, планомірно розстрілюють з різних сторін з артилерії і установок залпового вогню "Град". Серед силовиків є втрати в живій силі і техніці.
  • Через ділянки кордону, які не закриті прикордонними військами України, в країну продовжує заходити велика кількість російської бронетехніки, боєприпасів і російських військових під видом найманців.
  • Бронетанкова колона під російськими прапорами, у складі якої три танки і три самохідних артилерійських установки, з'явилася в Донецьку. Про цей факт повідомлені міжнародні організації, Під час подальшого руху в бік висоти "Саур-Могила", яка дозволяє контролювати велику ділянку кордону та пропускний пункт на кордоні "Маринівка", колона була атакована українською авіацією.
  • Відеоконференція про припинення вогню з терористами, що ведуть війну в Донбасі, яку готували міжнародні організації за підтримки РФ, не відбулася через небажання бойовиків. Експерти відзначають, що, скоріш за все, серед них відсутний центр прийняття рішень, вони впевнені в підтримці РФ і не бачать сенсу в переговорах з українським урядом.
  • МЗС України оголосив факти концентрації російської бронетехніки і військових на кордонах України у Луганській, Сумській та Чернігівській областях.

Україна і світ

  • Європейський суд з прав людини дав пріоритет розгляду справи українського пілота Надії Савченко, яка була захоплена терористами в Луганській області, та незаконно переміщена через державний кордон і яку зараз насильно утримують в російській в'язниці.
    Незважаючи на запевнення керівника адміністрації президента Росії Іванова, український консул до ув'язненої так і не був допущений.
  • Україна очікує від Євросоюзу запровадження санкцій проти Росії 16 липня на засіданні Ради Європи.
    Комісар з питань розширення ЄС заявив у Європарламенті, що Росія не зупинила потік зброї, спорядження і найманців через кордон, не використала свій вплив на незаконні збройні угруповання на сході України, та не переконала їх скласти зброю. Загрози застосувати до України превентивні заходи під виглядом оборони - неприйнятні і необгрунтовані, також комісар  висловив надію, що РФ утримається від цих кроків.
  • В результаті терористичного акту в московському метро загинуло 22 людини. Ще 140 людей отримали поранення і ушкодження різного ступеня тяжкості. Серед постраждалих - одна українка, яка відмовилася від госпіталізації.
  • США не вважає переконливими докази, що пред'явлені Росією, про обстріли з української території, заявила представник держдепартаменту США Псакі, на підставі звіту, який отримав Держдепартамент від  військового аташе в Москві.
  • За результатами телефонних переговорів віце-президента США Байдена і президента Порошенко українська сторона отримала підтвердження підтримки її позиції у проведенні антитерористичної операції, також Байден поінформував про зусилля США про погодження санкцій проти РФ з Євросоюзом. Державний департамент в понеділок оприлюднив документи, що свідчать про підтримку терористів в східній Україні з боку Росії. 

No comments:

Post a Comment