July 15, 2014

Хроніка дня 14.07.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


В Україні

  • Патріарх Московський і всієї Русі Кирило не планує відвідувати Київ у період святкування Дня Хрещення Київської Русі і під час проведення Собору єпископів УПЦ, на якому обиратимуть нового Предстоятеля УПЦ, що відбудеться 13 серпня, у зв'язку з провокаціями.
  • Офіційні курси основних валют по відношенню до гривні, практично не змінилися і встановлені НБУ на рівні: 11,69 грн/$, 16,90 грн/€, 3,43 грн/10 руб (-2 коп).
  • Президент Порошенко провів нараду з керівництвом силових органів з питань проведення антитерористичної операції, в ході якого була прийнята тактика ведення військових дій в Донбасі і озвучено рішення про продовження активної фази операції.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков оголосив про звільнення 585 співробітників міліції Донецькій області, яких обвинувачують у пособництві терористам.
  • Порошенко скоротив штат Адміністрації президента більше, ніж на 100 осіб.
  • Харківський суд заарештував колишнього мера Слов'янська Штепу на час проведення слідства на 2 місяці. Їй ставлять в провину злочин за статтею 110-ї Кримінального кодексу України - посягання на територіальну цілісність і недоторканність країни.



Київ

  • У Києві було повідомлено про замінування трьох торгово-розважальних центрів - Ocean Plaza, Україна і Магелан. Держслужба з надзвичайних ситуацій з усією серйозністю поставилася до загрози, з будівель були евакуйовані люди.

Театр військових дій

  • Протягом дня бої з терористами розгорталися на території Луганської області. Українські війська приступили до звільнення Луганська, бої йдуть за Ровеньки, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, на кордоні з Росією, в районі пропускних пунктів Должанське, Ізварине. Терористи обстрілювали житлові квартали Луганська з ракетних установок "Град", а також територію Донецького міжнародного аеропорту, контрольовану українськими силовиками. Триває розмінування будівель у звільненому від бойовиків Слов'янську.
  • За останню добу загинуло 3 та поранено 12 українських військових.
  • У Луганській області на українській території був збитий транспортний літак АН-26 з 7 членами екіпажу та одним супроводжуючим на борту. За повідомленнями прес-служби антитерористичної операції екіпаж катапультувався, двоє військових потрапили в полон до терористів, решта розшукуються. Експерти сходяться на думці, що літак, який летів на висоті 6500м, був збитий ракетою комплексу "Панцир", який Росія поставила терористам або з літака з російського боку кордону ракетою класу "повітря-повітря".
  • Донецький міськвиконком оприлюднив шляхи виїзду городян з міста, що знаходиться під контролем терористів - через автовокзал і залізничний вокзал - до великих міст України, Криму, Санкт-Петербургу, Ростову-на-Дону, Москви і Мінська. Міський голова Лук'янченко у відеозверненні заявив, що не може повернутися в місто, у зв'язку з погрозами його життю з боку бойовиків ДНР. Секретар Донецької міськради Богачов нині відпочиває в Бердянську. Бойовики ДНР продовжують будувати блок-пости на основних магістралях міста і на трасах. У місті скасовані приміські маршрути автобусів.

Україна і світ

  • МЗС України направив ноту протесту уряду РФ відносно української льотчиці Надії Савченко, яку терористи викрали в Луганській області та незаконно переправили на територію Росії.
    РФ порушує універсальні норми міжнародного права, положення Віденської конвенції з прав людини та конвенції консульської конвенції 1994 року, не допускаючи до громадянки України консула і не дозволяючи надавати їй необхідну правову та іншу допомогу, незважаючи на запевнення глави адміністрації президента Росії Іванова у відсутності перешкоджання.
  • У соцмережі Фейсбук стрімко набирає обертів кампанія на сторінці канцлера Німеччини Меркель, де понад 30 тисяч коментаторів залишили повідомлення з ярликом # DankeFrauRibbentrop (Дякуємо, пані Ріббентроп).
    Дана компанія, судячи з усього, була розгорнута у відповідь на висловлювання Меркель про необхідність президенту Порошенко домовитися з терористами сходу України і нагадує канцлеру долю Ріббентропа, який ініціював мюнхенську змову Гітлера із Заходом про анексію Німеччиною Чехословаччини в 1939-му році.
    Водночас МЗС Німеччини анонсував проведення переговорів української сторони з терористами в форматі відеоконференції за участю Росії і ОБСЄ 15 липня.

No comments:

Post a Comment