July 10, 2014

Хроніка дня 09.07.14 від інформагентства "Дайджести і Аналітика Україна"

В Україні

  • Генеральний прокурор Ярема на брифінгу в Генпрокуратурі заявив, що Майдан в нинішньому вигляді зжив себе і може бути розігнаний будь-яким способом, навіть, за допомогою застосування сили.
    В даний момент Майдан вже не представляє собою тих людей, які були на ньому взимку і є місцем скоєння правопорушень, розсадником бомжів і після закінчення виборів Президента не служить тим цілям, заради яких збирався. Люди, які живуть на Майдані, незаконно займають державні та приватні будівлі і ведуть асоціальний спосіб життя. Водночас мер Києва Кличко сподівається, що з майданівцями вдасться домовитися і уникнути силового рішення.
  • Генеральна прокуратура готується відновити справу Гонгадзе і планує передати до суду справи президента Януковича і його оточення, винних у розтраті державних коштів і розгоні Майдану.
    Також в самий найближчий час до Верховної Ради буде внесено подання про позбавлення депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності частини депутатів, яких обвинувачують в пособництві терористам і сепаратизмі.
  • Активний учасник подій на Майдані, колишній гендеральний директор "Microsoft Україна" Шимків призначений заступником глави адміністрації президента України.
    Шимків буде відповідати за проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ та взаємодію в цих питаннях з урядом, Верховною Радою та громадянським суспільством.
  • На засіданні Центральної виборчої комісії було затверджено бюджет місцевих виборів 2015 року в сумі 1,2 млрд грн.
    Вибори до місцевих органів влади мають відбутися 25 жовтня 2015 року. ЦВК також запланувала витрати на підтримку реєстру виборців та проведення довиборів народних депутатів.
  • НБУ встановив такі офіційні курси валют по відношенню до гривні: 11,66 грн/$ (-5 коп), 15,92 грн/€ (-9 коп), 3,39 грн/руб (-4 коп).
    На міжбанку котирування коливалися в межах 11,60-11,80 грн/$, 15,79-16,03 грн/€.
  • Життя у звільненому від бойовиків Слов'янську налагоджується.
    Запущено рух залізничного транспорту, робота держказначейства та інших державних органів, за тимчасовою схемою відновлюється водопостачання та подача електроенергії. В той же час нардепа Лєвченко (партія регіонів) місцеві жителі вигнали з зустрічі, звинувативши його в бомбардуванні міста.
    Прем'єр-міністр України Яценюк оцінив кошторис відновлення Донбасу, приблизно, в 8 млрд грн.

Київ

  • Кличко представив "Програму першочергових кроків Київського міського голови", яка складається з п'яти розділів і містить у собі рішучу боротьбу з корупцією, прозоре використання бюджету на потреби киян, залучення інвестицій, створення умов для безпеки і комфорту жителів і співпраця з суспільством при прийнятті рішень.
    Ключовим положенням програми експерти вважають забезпечення прозорості прийняття рішень та повний онлайн-контроль за всіма діями міської влади і витрачанням коштів бюджету, а також поліпшення інвестиційного клімату при одночасному скороченні витрат на владні структури, максимально широке обговорення рішень, що планується прийняти.
  • Київ піднявся у рейтингу міст, привабливих для туристів, на три позиції, на 61-е місце з 132 найбільш відвідуваних міст світу і на 20-е - в європейському рейтингу.
    Київ щорічно відвідують більше півтора мільйонів чоловік, цього року планується більше 1,7 млн осіб, кожен з яких витрачає на відвідання близько $1,000. Найбільш відвідуваними містами у світі є Лондон (18,7 млн ​​туристів), Бангкок, Париж, Сінгапур і Дубаї.

Театр військових дій

  • Терористи протягом всієї доби обстрілювали міжнародний аеропорт Луганська з танків, установок залпового вогню "Град" і мінометів. Нальотом української авіації знищено два танки і одна РСЗВ "Град".
  • Воронезький міський суд залишив під вартою українську льотчицю Надію Савченко, яка була незаконно вивезена з території України терористами і передана російській владі.
    До неї не пускають родичів і адвокатів. Слідчий комітет РФ стверджує, що її затримали в Ростовській області, куди вона в'їхала під виглядом біженки. Захист українки оскаржив затримання в обласному суді. Їй ставлять в провину участь і пособництво у вбивстві російських журналістів. Порошенко доручив Генеральній прокуратурі з'ясувати обставини викрадення Савченко і застосувати відповідні заходи реагування, і, разом з МЗС, звільнити і повернути її в Україну.
  • У зоні військових дій підірваний міст на міжнародній автотрасі Харків - Ростов в Артемівському районі. Бандити обстрілюють з артилерії пропусниой пункт біля Станиці Луганській. За добу загинуло 5 і поранено 4 військовослужбовців, загинула, як мінімум, ода цивільна особа, поранений тележурналіст каналу "Інтер". На захоплених бойовиками територіях проходять  грабежі та викрадення людей, захвати адміністративних будівель, в тому числі горлівського комбінату держрезерву, лікарні в Луганську і центра міліцейського відеоспостереження в Донецьку.

Україна і світ

  • Рада Федерації РФ включила Крим до переліку територій, на яких можуть розміщуватися ігрові зони.
    Межі нової гральної зони, згідно з документом, будуть визначатися органами виконавчої влади Криму. Також до переліку ігрових зон включена територія олімпійських об'єктів Сочі.
  • Американський уряд розробляє комплекс заходів щодо застосування секторних санкцій до Росії, якщо вона не припинить нарощувати ескалацію конфлікту в східній Україні.
    Також будуть проведені консультації з G7 і країнами ЄС про спільне застосування санкцій. Водночас Рада ЄС не ухвалила рішення про введення санкцій відносно Росії, хоча президент Франції Олланд і федеральний канцлер Німеччини Меркель у телефонній розмові з президентом України Порошенко заявили, що не бачать прогресу з боку Росії в реалізації попередніх домовленостей про згортання підтримки терористів.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров попередив світову спільноту про те, що в разі нападу на Крим Росія буде діяти у відповідності зі своєю концепцією національної безпеки.
    На зустрічі з міністром закордонних справ Італії Могеріні він заявив, що Крим є територією РФ і попередив про наслідки силового повернення півострова Україні.

No comments:

Post a Comment